H Google τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017. Τι γιορτάζουμε

H Google τιμάει με Doodle την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017 (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου. Διαβάστε όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2017 είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από το ψήφισμα του ΟΗΕ που καθιέρωσε την όγδοη ημέρα του Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και της Διεθνούς Ειρήνης.

H Google επέλεξε γυναίκες πρωτοπόρους που άνοιξαν το δρόμο για το πού βρισκόμαστε σήμερα.

Ξεκινάει με ένα μικρό κορίτσι του οποίου η γιαγιά της λέει την καλύτερη ιστορία λίγο πριν τον ύπνο. Την ιστορία της αγαπημένης ηρωίδα της. Το κοριτσάκι επισκέπτεται τότε 13 αξιόλογες γυναίκες στη φαντασία της, ξεκινώντας ένα ταξίδι που εκτείνεται σε αιώνες και κυκλώνει τον κόσμο.

Στο doodle της Google και στην ανακοίνωση για τη δημοσιοποίησή του πρωταγωνιστούν:

Ida Wells

Αμερικανίδα δημοσιογράφος, ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων

Lotfia El Nadi

Η πρώτη γυναίκα πιλότος της Αιγύπτου

Frida Kahlo

Μεξικανή ζωγράφος και ακτιβίστρια

Lina Bo Bardi

Ιταλίδα αρχιτέκτονας

Olga Skorokhodova

Σοβιετική επιστήμονας και ερευνητής στον τομέα της επικοινωνίας των κωφών και των τυφλών

Miriam Makeba

Τραγουδίστρια της Νότιας Αφρικής και ακτιβίστριατων πολιτικών δικαιωμάτων

Sally Ride

Αμερικανίδα αστροναύτης και η πρώτη γυναίκα στο διάστημα

Halet Cambel

Τοουρκάλα αρχαιολόγος και η πρώτη μουσουλμάνα γυναίκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ada Lovelace

Άγγλίδα μαθηματικός, συγγραφέας, και η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο

Rukmini Devi

Ινδή χορεύτρια και χορογράφος πιστώνεται με την αναβίωση του Ινδικού κλασικού χορού

Cecilia Grierson

Η πρώτη γυναίκα στην Αργεντινή που πήρε πτυχίο ιατρικής

Lee Tai-young

Δικηγόρος και ακτιβίστρια που ήταν η πρώτη γυναίκα δικηγόρος και δικαστής της Κορέας

Suzanne Lenglen

Γαλλίδα πρωταθλήτρια του τένις που διέδωσε τον αθλητισμό

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου. Τι γιορτάζουμε

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία, η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη Αργία. Γρήγορα, όμως, η Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπαθείας των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του '60 αναζωογόνησε την Ημέρα της Γυναίκας, που από το 1975 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

Κάθε χρόνο 1,5 με 3 εκατ. κορίτσια και γυναίκες χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας βίας με βάση το φύλο. Σχεδόν οι μισές από τις γυναίκες ηλικίας 15-49 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες πιστεύουν ότι ο σύζυγος δικαιολογείται να χτυπήσει ή να δείρει τη σύζυγό του κάτω από ορισμένες συνθήκες, ενώ 287.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια του τοκετού, εξαιτίας έλλειψης σωστής φροντίδας.

Τουλάχιστον 120 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων, ενώ πάνω από 64 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 20-24 ετών σε όλο τον κόσμο, έχουν παντρευτεί πριν από τα 18 τους χρόνια.

Τα δύο τρίτα από τα 775 εκατομμύρια αναλφάβητων του κόσμου είναι γυναίκες, ενώ σε 47 από 162 χώρες, με διαθέσιμα στοιχεία, τα κορίτσια έχουν λιγότερες πιθανότητες από τα αγόρια να τελειώσουν το δημοτικό.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα