Μύλος στη ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών – Διαφωνίες Μπακογιάννη με Βορίδη και στη μέση ο Γεραπετρίτης

Μύλος στη ΝΔ με τη Συμφωνία των Πρεσπών – Διαφωνίες Μπακογιάννη με Βορίδη και στη μέση ο Γεραπετρίτης

Μύλος επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα προς κύρωση μνημόνια με τη Ντόρα Μπακογιάννη να εκπέμπει σε διαφορετικό μήκος από εκείνο του Μάκη Βορίδη.

Μετά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, η βουλευτής της ΝΔ (και πρόεδρος της επιτροπής) ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και αναγνώρισε πως οι θέσεις των δυο τους δεν συμβαδίζουν.

Η κυρία Μπακογιάννη εμφανίζεται υπέρ της άποψης ότι τα μνημόνια θα έπρεπε ήδη να έχουν κυρωθεί και πως αυτό πρέπει να γίνει κάποια στιγμή, έστω κι αν αυτή την ώρα η Αθήνα οφείλει να συνεκτιμήσει τη συμπεριφορά της νέας ηγεσίας στην Βόρεια Μακεδονία και να χειριστεί αναλόγως το χρόνο και τις κινήσεις της.

Αντιθέτως ο κ. Βορίδης δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι καλώς η κυβέρνηση δεν έχει φέρει τα μνημόνια προς κύρωση και αφήνει να εννοηθεί ότι όλη η σχετική διαδικασία είναι στον αέρα – άλλωστε ο ίδιος είναι από τους πλέον καταηγορηματικά αντίθετους στη συμφωνία των Πρεσπών.

Με δεδομένες τις αποκλίσεις αυτές εντός του κυβερνώντος κόμματος, ο Γιώργος Γεραπετρίτης κλήθηκε σήμερα στην επιτροπή της Βουλής να διευκρινίσει τι ακριβώς θα κάνει η ελληνική διπλωματία απέναντι σε νέα κατάσταση.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε ένα καθεστώς που δεν έχουν έρθει τα μνημόνια συνδέεται με το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πλήρης συμμόρφωση», σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας παράλληλα, την επιθυμία του αυτό να γίνει επί δικής του θητείας.

«Θα έρθουν, εγώ δεν είπα ποτέ ότι δεν θα έρθουν», ανέφερε σε συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, θέτοντας ως προϋπόθεση την πλήρη συμμόρφωση της γείτονος με τη συμφωνία των Πρεσπών.

Σύμφωνα πάντως, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη η Ελλάδα αντέδρασε γρήγορα και με σωστά αντανακλαστικά και οδήγησε στο να καταδικαστεί η στάση της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας από την ΕΕ, το State Department, αλλά και το ΝΑΤΟ. Εκτίμησε δε, ότι τα πράγματα στην Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθουν σε μια ηρεμία, καθώς υπάρχει πίεση και στο εσωτερικό της χώρας.

«Κοντός ψαλμός, θα φανεί από τη συμπεριφορά τους προς τα που το πάνε», είπε στους δημοσιογράφους η κ. Μπακογιάννη για να προσθέσει πως αν αμφισβητήσει η Βόρεια Μακεδονία τη συμφωνία των Πρεσπών «τινάζεται στον αέρα όλο».

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε «βλακεία» αυτά που είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να φέρουν τώρα τα μνημόνια προς κύρωση, «θα ετεροπροσδιορίζομαι εγώ ανάλογα με το τι κάνουν οι ΒόρειοΜακεδόνες;», διερωτήθηκε και εκτίμησε ότι «θα περάσει μια χρονική περίοδος όπου αυτοί θα κάνουν νταηλίκια για να μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους προσαρμογή στο εσωτερικό της χώρας».

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα