Στέφανος Κασσελάκης: Πήρε μέρος στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα

Στέφανος Κασσελάκης: Πήρε μέρος στο έθιμο των μπότηδων στην Κέρκυρα

Πλήθος κόσμου με το που αντιλήφθηκε την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην κεντρική πλατεία του νησιού, έσπευσε να του μιλήσει, αλλά και να φωτογραφηθεί μαζί του.

Το πασχαλινό έθιμο των μπότηδων πραγματοποιήθηκε, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου (04/05), στην κεντρική πλατεία της Κέρκυρας με το που έγινε η Πρώτη Ανάσταση. Μάλιστα, και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης, που βρίσκεται στο νησί για τις ημέρες του Πάσχα, συμμετείχε στο έθιμο των μπότηδων.

Ο ίδιος, τη Μεγάλη Παρασκευή (03/05), παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό της Μητρόπολης Υπεραγίας Θεοτόκου Σπηλαιωτίσσης, με τον σύζυγό του, Τάιλερ Μακμπέθ.

Πλήθος κόσμου με το που αντιλήφθηκε την παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην κεντρική πλατεία του νησιού, έσπευσε να του μιλήσει, αλλά και να φωτογραφηθεί μαζί του.

Συγκεκριμένα, με το σήμα της Πρώτης Ανάστασης, στις 11 το πρωί, οι κάτοικοι της Κέρκυρας πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό – τους μπότηδες – από τα μπαλκόνια τους. Οι μπότηδες είναι τα πήλινα κανάτια με στενό στόμιο και δυο χερούλια στο πλάι για τη μεταφορά τους. Τα μπαλκόνια είναι στολισμένα και οι κάτοικοι δένουν στους μπότηδες κόκκινες κορδέλες – το κόκκινο είναι το χρώμα της Κέρκυρας.

Οι ρίζες του εθίμου με τους μπότηδες στην Κέρκυρα

Το έθιμο με το σπάσιμο των κανατιών το Πάσχα στην Κέρκυρα έχει μακρά ιστορία που χάνεται πάλι στην εποχή της Ενετοκρατίας, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες για το πώς άρχισε. Κάποιοι λένε ότι το έθιμο είναι των Καθολικών της Ενετοκρατίας, οι οποίοι στην αρχή του χρόνου οι κάτοικοι πετούσαν τα παλιά τους πράγματα για να μπορέσει ο νέος χρόνος να τους φέρει καινούρια και καλύτερα. Οι κάτοικοι της Κέρκυρας οικειοποιηθήκαν το έθιμο, αντικαθιστώντας όμως τα παλιά πράγματα με τα κανάτια για να προκαλέσουν μεγαλύτερη φασαρία.

Η δεύτερη θεωρία αναφέρεται στην περίοδο των αρχαίων Ελλήνων, οι οποίοι τον Απρίλιο γιόρταζαν την αρχή της γεωργικής και βλαστικής περιόδου, πετώντας τα παλιά τους κανάτια για να γεμίσουν τα νέα με τους νέους καρπούς. Κάποιοι θα σας πουν σίγουρα στην Κέρκυρα ότι όποια και να είναι η αλήθεια, οι Κερκυραίοι αρέσκονται να ξορκίζουν το κακό με τα κανάτια τους, σημαίνοντας και τη λήξη του χειμερινού λήθαργου και την αναγέννηση της Φύσης.

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα