Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή στον απόηχο των αποκαλύψεων για τα Τέμπη

Πρόταση δυσπιστίας: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση στη Βουλή στον απόηχο των αποκαλύψεων για τα Τέμπη

Σε υψηλούς τόνους και με εκτενείς αναφορές στην τραγωδία των Τεμπών που αποτελεί τον βασικό κορμό της πρότασης δυσπιστίας στην κυβέρνηση, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, τις υποκλοπές και τη διαρροή από το υπουργείο Εσωτερικών προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού ξεκίνησε στη Βουλή η τριήμερη κοινοβουλευτική μάχη. Διακόσιοι βουλευτές απ΄ όλα τα κόμματα έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών.

Η πολιτική αντιπαράθεση αναμένεται να φτάσει στα άκρα τις επόμενες 3 ημέρες, στον απόηχο των δημοσιευμάτων για αλλοίωση των ηχητικών συνομιλιών στην τραγωδία των Τεμπών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στην τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια θα τοποθετηθεί και ο πρώην υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κώστας Καραμανλής. Η συζήτηση θα κορυφωθεί την Πέμπτη με την ομιλία του πρωθυπουργού και την ονομαστική ψηφοφορία.

Ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοινώνοντας την οργάνωση της συζήτησης ανάφερε πως σήμερα, πρώτη ημέρα συζήτησης της πρότασης, θα υπάρξουν τοποθετήσεις βουλευτών μέχρι τις τρείς τα μεσάνυχτα καθώς το σύνολο των βουλευτών του σώματος έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να εγγραφούν και να λάβουν τον λόγο. Αύριο, Τετάρτη η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό και το Σύνταγμα η πρόταση δυσπιστίας γίνεται αποδεκτή μόνο αν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τουλάχιστον 151 “υπέρ” σε διαφορετική περίπτωση απορρίπτεται ενώ παράλληλα αφαιρείται το δικαίωμα κατάθεσης νέας πρότασης δυσπιστίας για ένα εξάμηνο.

Την πρόταση που υπογράφουν 85 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, κατέθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Νίκος Ανδρουλάκης κάνοντας λόγο για μοτίβο «συγκάλυψης και ατιμωρησίας» σε μία σειρά σκανδάλων. Απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, o οποίος ταύτισε τον Νίκο Ανδρουλάκη με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, και γνωστοποίησε την απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει άμεσα η συζήτηση και να μην αξιοποιήσει την δυνατότητα που της δίνει ο Κανονισμός της Βουλής, για ένα διήμερο διακοπής των εργασιών. «Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να απολογηθεί» τόνισε ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι «η Πλεύση Ελευθερίας αυτονοήτως υπέγραψε την πρόταση μορφής». «Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις και την αλήθεια» αναφέρουν από τη Νέα Αριστερά και παράλληλα διαμηνύουν πως «η συγκάλυψη τελειώνει».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν να είναι κεντρικοί εισηγητές στη συζήτηση ο Νίκος Παππάς από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η Μιλένα Αποστολάκη από το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη..

«Έχει απωλέσει κάθε νομιμοποίηση, απομένει η πολιτική σας καταδίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση», τόνισε η Μιλένα Αποστολάκη η οποία έλαβε πρώτη τον λόγο καθώς η πρωτοβουλία της συζήτησης ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Η κ. Αποστολάκη επεσήμανε ότι η λειτουργία του κράτους δίκαιου είναι ο εγγυητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την κυβέρνηση να τον παραβιάζει κατ’ εξακολούθηση, ενώ απάντησε και στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, λέγοντας πως «ηχεί ως ανέκδοτο ότι ήσαστε θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων». Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε με σφοδρότητα και στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας ότι η εικόνα του φιλελεύθερου ηγέτη του πρωθυπουργού έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα.

 Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Σημειώνεται ότι η πρόταση δυσπιστίας αναμένεται να ψηφιστεί και από το ΚΚΕ και την Ελληνική Λύση. Την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή λόγω προγραμματισμένης επίσκεψης στην Κύπρο.

Στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας περιλαμβάνονται η τραγωδία των Τεμπών, οι υποκλοπές, η διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών, με αναφορά στα e-mails Ασημακοπούλου, η ακρίβεια και αισχροκέρδεια, καθώς και η εγκατάλειψη πυλώνων κοινωνικού κράτους, δημόσιας Παιδείας και Υγείας.

Το κείμενο, στο οποίο πάντως έκαναν προσθήκες και τα άλλα κόμματα που υπογράφουν, επικεντρώνεται στην υπόθεση των Τεμπών, μιλώντας ευθέως για συγκάλυψη. Γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην εξεταστική επιτροπή και πώς απέκλεισε η πλειοψηφία της ΝΔ σημαντικούς μάρτυρες, ενώ επισημαίνεται και η παρέμβαση της Ευρωπαίας εισαγγελέως για το σκάνδαλο με τη σύμβαση 717. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ επικρίνει την επίθεση που εξαπέλυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης στην εισαγγελέα. Γίνεται ακόμα λόγος για παρακμή και πρωτοφανή απαξίωση του κράτους δικαίου.

Πάντως, πηγές της Κουμουνδούρου ανέφεραν πως η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ ήταν καλή και πως έγιναν τροποποιήσεις επί του αρχικού κειμένου που έγιναν αποδεκτές. «Κάναμε κάποια κομμάτια του κειμένου πιο αυστηρά» ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Ολόκληρο το κείμενο

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας έχει ως εξής:

ΕΔΩ

Κόντρα Ανδρουλάκη-Βορίδη για «καθεστωτικές πρακτικές» και «εντολοδόχους εκδοτικών συμφερόντων»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου. Πληρώνουμε το ίδιο, διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία. Σε κάθε σκάνδαλο, σε κάθε ατιμωρησία, η πολιτική σας επιλογή είναι να κρύβετε την αλήθεια. Είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία, η συγκάλυψη και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης ανεβαίνοντας στο βήμα και απάντησε στην κριτική της κυβέρνησης με περί εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων.

«Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», τόνισε για να προσθέσει ότι οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ είναι αξιακές. «Μας βαφτίζετε διαπλεκόμενους, ο καθεστωτισμός σας κινείται σε άλλο επίπεδο, κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας, εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία απέναντι σε αυτές καθεστωτικές πρακτικές για να μπει ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου», είπε και συμπληρωσε πως πρέπει να μπει ένας φραγμός στην κυβερνητική αλαζονεία, την ασυδοσία και τη θεσμική παρακμή για την οποία συζητούν σε όλη την Ευρώπη.  

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει άλλη επιλογή από το να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών, ενώ απευθύνθηκε και στους βουλευτές της ΝΔ καλωντας τους να απαντήσουν εάν επικροτούν αυτούς τους χειρισμούς. 

«Προχθές, ένα δημοσίευμα μιας κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι όσο όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος ο ελληνικός λαός, η μόνη αγωνία κάποιων στην κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον. Ποιος είχε πρόσβαση στο υλικό πριν την ΕΛΑΣ και πριν την ελληνική Δικαιοσύνη για να ενισχύσει τη θεωρία περί ανθρώπινου λάθους;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε, ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Ασημακοπούλου, με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού. 

«Εντολοδόχο εκδοτικών συμφερόντων», αποκάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Μάκης Βοριδης που απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι είναι καλοδεχούμενη η πρόταση δυσπιστίας. Ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε την ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη.

«Έχω δηλώσεις του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει «σόου» και «κοκορομαχία» θα είναι η συζήτηση. Αυτό προσυπογράψατε; Να γίνει ένα σόου και μια κοκορομαχία που δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα; Βεβαίως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Επί της προτάσεως δυσπιστίας θα δώσει απάντηση η Βουλή και ο ελληνικός λαός στις επικείμενες εκλογές. Επιθυμούμε την άμεση έναρξη της διαδικασίας», είπε.

«Μετά την απάντηση της κυβέρνησης και την επιλογή της άμεσης συνέχειας στο θέμα και όχι μετά διήμερο, η έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης θα γίνει σήμερα. Κατόπιν αυτού οφείλουμε να διακόψουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου-όταν ξαναρχίσουμε τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ομιλητής θα είναι ο κ. Τσακαλώτος-και να ορίσω ως έναρξη της συζήτησης της πρότασης δυσπιστίας, την εβδόμη απογευματινή, ώστε να προετοιμαστούν και οι ανακλήσεις συνεδριάσεων, σε αυτό το τριήμερο, διαφόρων οργάνων της Βουλής, αλλά και να στοιχειώδης προεργασία, για το ξεκίνημα της τριήμερης διαδικασίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας και ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία:

«Συνεπώς, η δεύτερη συνεδρίαση, θα γίνει αύριο Τετάρτη 27 Μαρτίου, ενάτη πρωινή, και η τρίτη συνεδρίαση, την Πέμπτη 28 Μαρτίου, επίσης ενάτη πρωινή, ώστε η συζήτηση να τελειώσει το αργότερο, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, την 12 νυχτερινή της τρίτης ημέρας, με ονομαστική ψηφοφορία και με μια προσπάθεια θα μιλήσουν όσοι το δυνατόν περισσότεροι, εκ των συναδέλφων οι οποίοι θα εγγραφούν».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στην έναρξη της συζήτησης που θα γίνει στις επτά το απόγευμα, θα καθοριστεί ο τρόπος διεξαγωγής της συζήτησης. Ως βάση, ο κ. Τασούλας περιέγραψε την διαδικασία που είχε ακολουθηθεί επί της προτάσεως δυσπιστίας που συζητήθηκε τέλη Ιανουαρίου 2023. Είπε επίσης ότι η συζήτηση θα εξελιχθεί κατά το πρότυπο της συζήτησης του προϋπολογισμού.

«Ο Μητσοτάκης να απολογηθεί»

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συνυποβάλλει την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δήλωσε ο πρόεδρος, Σωκράτης Φάμελλος μετά την επίσημη υποβολή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, “ανταποκρινόμενη», όπως ανέφερε, «στην ακραία παραβίαση του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων”.

«Παράλληλα», είπε ο κ. Φάμελλος, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει υποβάλλει δημόσια το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης και διενέργεια εκλογών».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανέφερε: “Ο πρωθυπουργός οφείλει να έλθει στην βουλή και να απολογηθεί για τις ευθύνες της κυβέρνησης και των υπουργών, Κώστα Καραμανλή και Γιώργου Καράγιαννη που γνώριζαν τα προβλήματα του σιδηροδρομικού δικτύου. Οφείλει να απολογηθεί επίσης για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος με ευθύνη του υφυπουργού κ. Τριαντοπούλου, αλλά και για την μονταζιέρα με σκοπό την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης”.

Ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να απολογηθεί για την διάθεση προσωπικών δεδομένων των πολιτών με ευθύνη του τότε γραμματέα της ΝΔ, Παύλου Μαρινάκη, αλλά και για τις υποκλοπές. Σημείωσε ακόμη ότι η αντιπολίτευση υποχρεούται να κρίνει και να ελέγχει την κυβέρνηση. Τέλος, ανέφερε ότι εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτησης της κοινωνίας είναι η γνώση της συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών.

«Η συγκάλυψη τελειώνει»

«Η κυβέρνηση πρέπει να πέσει. Είμαστε χαρούμενοι που η αντιπολίτευση πήρε αυτή την πρωτοβουλία έστω και καθυστερημένα. Θα είμαστε μπροστά και στη συγκρότηση του κοινωνικού μετώπου», δήλωσε ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Νάσος Ηλιόπουλος.

Τα όσα δήλωνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της 9ης Μάρτη 2023 είναι «ο ορισμός της χειραγώγησης» της κοινής γνώμης και δεν χρειάζονται διεθνείς παρατηρητές για να το διαπιστώσει κανείς, απαντούν από την Νέα Αριστερά σε όσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Οι πολίτες απαιτούν απαντήσεις και την αλήθεια» αναφέρουν και παράλληλα διαμηνύουν πως «η συγκάλυψη τελειώνει» καθώς ο κ. Μητσοτάκης δε θα καταφέρει να κρυφτεί αυτή τη φορά. «Ελπίζουμε» προσθέτουν «να μην φυγαδεύσει» ξανά τον Κ. Καραμανλή όπως έπραξε στην Εξεταστική Επιτροπή.

Αναλυτικά το σχόλιο της Νέας Αριστεράς για τα όσα δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών:

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιχείρησε σήμερα να αλλάξει την ατζέντα, με την ευγενική συμβολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες όμως απαιτούν απαντήσεις και την αλήθεια. Απαιτούν δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών. Απαιτούν απάντηση στην διαρκή υπονόμευση του κράτους δικαίου.

Στα πραγματικά ερωτήματα τώρα: Ποιος παρέλαβε, παραποίησε και διέρρευσε το μονταρισμένο ηχητικό λίγες ώρες μετά το δυστύχημα;

Όταν ο κύριος Μαρινάκης λέει πως δεν υπήρξε απόπειρα χειραγώγησης της κοινής γνώμης, συμπεριλαμβάνει σε αυτό και τον κύριο Μητσοτάκη;

Τον πρωθυπουργό που δήλωνε στο υπουργικό συμβούλιο της 9ης Μαρτίου 2023, οκτώ μόλις ημέρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη: “Προσωπικά ακούγοντας τους διαλόγους, τους επίμαχους διαλόγους το βράδυ του δυστυχήματος, αισθάνθηκα αυτό που πιστεύω ότι αισθανθήκατε κι εσείς και αισθάνθηκαν όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες: οργή αλλά και ντροπή”;

Ο ορισμός της χειραγώγησης, κι αυτό δεν χρειάζεται παρατηρητές για να διαπιστωθεί.

Ο κύριος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να κρυφτεί στην συζήτηση για την ψήφο δυσπιστίας. Ελπίζουμε να μην φυγαδεύσει ξανά τον κύριο Καραμανλή όπως έκανε στην περίπτωση της εξεταστικής επιτροπής.  

Η συγκάλυψη τελειώνει».

Πρώτη σύγκρουση

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν νωρίτερα στη Βουλή σε μετωπική σύγκρουση πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση, δίνοντας μια πρώτη γεύση της σφοδρής κοινοβουλευτικής μάχης. 

Ο Νίκος Παππάς παίρνοντας το λόγο αναφέρθηκε στην πρόταση διεξαγωγής εκλογών με την παρουσία διεθνών παρατηρητών, τόνισε ότι σε καμία χώρα του ΟΑΣΕ δεν διεξάγονται εκλογές χωρίς την παρουσία διεθνών παρατηρητών. Ο κ. Παππάς κατέθεσε, μάλιστα, την έκθεση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2023 στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «σε αυτή την έκθεση γίνεται λόγος για ανοιχτά ζητήματα όπως: Τα δικαιώματα των ανάπηρων και την πρόσβασή τους στα εκλογικά κέντρα, την ισότιμη πρόσβαση και την εκλογιμότητα των γυναικών, την ανεξαρτησία της δημόσιας τηλεόρασης, τη διαφάνεια στα δάνεια των κομμάτων, τη διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία κατά την έκθεση ενδέχεται να συνδέεται με αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις, τις αγωγές κατά δημοσιογράφων οι οποίες έχουν εκδικητικό χαρακτήρα». 

Ανεβάζοντας τους τόνους ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «είμαστε ενώπιον μίας νέας πολιτικής συνθήκης. Η Ν.Δ. δεν έχει αποφασίσει πως θα την αντιμετωπίσει. Να αποφεύγονται οι ακρότητες».

Να απαντήσει εάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα των εκλογών και το κεκτημένο της μεταπολίτευσης ότι διεξάγονται ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης που βρίσκεται στην αίθουσα της Ολομέλειας για να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης στην πρόταση δυσπιστίας. 

Άμεση ήταν η απάντηση του Χρήστου Γιαννούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που στράφηκε προς την κυβέρνηση λέγοντας πως δεν αμφισβητεί το πολίτευμα, αλλά την κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Είστε διατεθειμένοι να κάνετε δίκαιες και ελεύθερες εκλογές;» ήταν το ερώτημα που έθεσε. «Δεν κάναμε εμείς υποκλοπές, εσείς κάνατε. Εσάς άκουγε και τον κ. Χατζηδάκης ο κ. Μητσοτάκης», είπε, καλώντας τα στελέχη της πλειοψηφίας να μην παριστάνουν «τους κήνσορες και τους τιμητές του κράτους δικαίου».

Πηγή: topontiki.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα