Ο Μπλίνκεν στα Χανιά - Συνάντηση με Μητσοτάκη: Η ατζέντα των συνομιλιών

Ο Μπλίνκεν στα Χανιά - Συνάντηση με Μητσοτάκη: Η ατζέντα των συνομιλιών

Στα Χανιά, στο σπίτι του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί σε λίγη ώρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη και τη συνάντηση που είχε νωρίτερα το μεσημέρι με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν.

Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος σταθμός της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής σε μια κρίσιμη περίοδο με πολλές γεωπολιτικές εξελίξεις. Από το πρωί ξεκίνησαν οι προετοιμασίες με όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ενώ τα μέτρα ασφαλείας όπως μεταδίδει το cretapost, είναι αρκετά αυξημένα.

Η εμπλοκή του Isis -που ανέλαβε την ευθύνη για την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Ιράν- δημιουργεί νέα δεδομένα, με την Τεχεράνη να ορκίζεται εκδίκηση. Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας, στρέφοντας όμως την προσοχή του και προς τα βόρεια σύνορα με το Λίβανο.

Η Αθήνα εκπέμπει μήνυμα προς την Άγκυρα πως η Ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση και αμυντική συνεργασία είναι αυτόνομη, δεν ετεροπροσδιορίζεται και ότι δεν μπορεί κανείς να υπαγορεύσει σε μια χώρα όπως οι ΗΠΑ, την πολιτική αμυντικών προμηθειών έναντι άλλων χωρών. Επίσης διαμηνύει ότι δεν μπορεί να συνδέονται τα εξοπλιστικά προγράμματα της Ελλάδας - ενός αξιόπιστου εταίρου των ΗΠΑ και συνεπούς συμμάχου με προσφορά στο ΝΑΤΟ, όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές - με προγράμματα άλλων χωρών (σς Τουρκία).

Στο τραπέζι της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν θα τεθούν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, όπως τα εξοπλιστικά και η αμυντική συνεργασία, και η υλοποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ (MDCA) του 2022.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση Μητσοτάκη - Μπλίνκεν θα ακολουθήσει συνάντηση εργασίας στην οποία θα συμμετάσχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Άννα - Μαρία Μπούρα και η ειδική σύμβουλος Διεθνούς Πολιτικής και Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού Αριστοτελία Πελώνη.

Παρών στην Κρήτη, πέραν των συνεργατών του Αμερικανού υπουργού, θα είναι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζωρτζ Τσούνης που συναντήθηκε προχθές γι’ αυτόν τον λόγο με τον κ. Γεραπετρίτη.

Η επίσκεψη του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα μας θα είναι ολιγόωρη, περίπου 2 - 3 ώρες, καθώς το πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών προβλέπει ότι στις 20:00 το βράδυ θα αναχωρήσει από τη Σούδα, για να συνεχίσει την περιοδεία του προς χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στην ατζέντα η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Ειδικότερα οι κ.κ Μητσοτάκης και Μπλίνκεν αναμένεται να συζητήσουν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η επίσκεψη αυτή, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, σηματοδοτεί «τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει η Ελλάδα, συνολικά αλλά και στην περιοχή ευρύτερα. Η ατζέντα έχει μέσα και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή, συνολικά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω των πολέμων που έχουμε κοντά μας και βέβαια και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ θεωρώ ότι είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, στο υψηλότατο επίπεδο».

Θέμα χρόνου η Ελλάδα να μπει στο πρόγραμμα των F-35

Σχολίαζοντας τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι δήλωσε ότι «έχουν φτάσει στο απόγειο». Παράλληλα τοποθετήθηκε και για το θέμα της προμήθειας των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροπλάνων F-35 από τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «η Ελλάδα την τελευταία πενταετία έχει ακολουθήσει μια πολιτική ενδυνάμωσης των ενόπλων δυνάμεων. Η χώρα αποκτά ειδικό βάρος, είναι σημαντικό ζήτημα η αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων». Ο υπουργός Εξωτερικό εκτίμησε μάλιστα ότι στο θέμα αυτό θα έχουμε θετικές εξελίξεις.

«Αισθάνομαι ότι το ζήτημα των 35 θα λήξει. Είναι ένα θέμα χρόνου. Η Ελλάδα θα μπει στο πρόγραμμα των F-35. Η Ελλάδα δεν προσδιορίζεται. Για εμάς είναι εντελώς αδιάφορο τι κάνει η Τουρκία σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Εμείς έχουμε εδραιώσει αυτοτελώς και αυτοδύναμα μια σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία είναι μια απολύτως σταθερή, ισότιμη σχέση διπλωματικής ειλικρίνειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, σημείωσε: «Eμείς δεν μπορούμε να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο η αμερικανική διπλωματία, η αμερικανική πολιτεία, ουσιαστικά αποδίδει την αμυντική της συνδρομή, τους εξοπλισμούς και σε άλλες χώρες».

«Εκείνο το οποίο πάντοτε εμείς με σθένος απαιτούμε είναι ότι στο πλαίσιο μιας αμυντικής συμμαχίας, κυρίως του Βορειοατλαντικού Συμφώνου του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να γίνεται σεβαστός ο κανόνας της εδαφικής ακεραιότητας και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Κανένας απολύτως εξοπλισμός ο οποίος αποδίδεται σε καμία χώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε βάρος συμμάχου χώρας», υπογράμμισε. «Η μεγάλη μας ανησυχία είναι ότι θα υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων, το οποίο θα καταλάβει και άλλες περιοχές, ιδίως το βόρειο Ισραήλ και το Λίβανο», επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης.

Η τέταρτη περιοδεία του Μπλίνκεν στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου

Επισημαίνεται ότι ο Άντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί την τέταρτη περιοδεία του στην περιοχή από τις 7 Οκτωβρίου, δηλαδή από όταν άρχισε ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στην παλαιστινιακή οργάνωση της Χαμάς. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος ήρθε πρώτα στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της περιφερειακής του περιοδείας, αναμένεται να μεταβεί από εκεί στην Ελλάδα. Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου (06/01), αναμένεται να συναντηθεί, στα Χανιά, και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά την Ελλάδα, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί και θα έχει συνομιλίες στην Ιορδανία, στο Κατάρ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στη Σαουδική Αραβία, στο Ισραήλ, στην Παλαιστίνη και στην Αίγυπτο.

Πηγή: ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα