Γιατί η ΕΛΑΣ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις - Φόβοι για «απόβαση» νεοναζί στην Αθήνα

Γιατί η ΕΛΑΣ απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις - Φόβοι για «απόβαση» νεοναζί στην Αθήνα

Επί ποδός θα βρίσκονται σήμερα Τετάρτη 3.500 αστυνομικοί στην Αττική υπό το φόβο επεισοδίων, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων για την επέτειο 10 χρόνων από τη δολοφονία των δύο μελών της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Φουντούλη και Μανώλη Καπελώνη, στο Νέο Ηράκλειο.

Ο αριθμός των αστυνομικών που θα επιφορτιστεί με τα μέτρα ασφαλείας θυμίζει κινητοποιήσεις της ΕΛ.ΑΣ. για την επέτειο της 17 Νοέμβρη. Ενδεικτικό είναι ότι ήδη από χθες βρίσκονται στην Αθήνα διμοιρίες των ΜΑΤ από την επαρχία που θα συνδράμουν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Την ίδια ώρα, οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας παραμένουν σε επικοινωνία με υπηρεσίες ευρωπαϊκών χωρών, καθώς οι πληροφορίες ότι θα ταξιδέψουν στη χώρα μας μέλη φασιστικών οργανώσεων από το εξωτερικό επιβεβαιώθηκαν. 
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν στο iΕidiseis ότι «υπήρχαν πληροφορίες για έλευση ακραίων ατόμων από διάφορες χώρες τα οποία διατηρούν επαφές με Έλληνες εθνικοσοσιαλιστές. Η Ιταλία ήταν η μόνη χώρα που μας απάντησε επισήμως ότι περίπου 10-20 Ιταλοί πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση» και τελικά 21 ακροδεξιοί Ιταλοί συνελήφθησαν το βράδυ στο Ελ. Βενιζέλος.

Με απόφαση, μάλιστα, του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής έχουν απαγορευτεί οι συγκεντρώσεις για την Τετάρτη, ωστόσο, είναι διάχυτη η ανησυχία ότι η απαγόρευση δεν θα «εισακουστεί». Αυτός είναι και ο λόγος που «επιστρατεύτηκαν» χιλιάδες αστυνομικοί, όπως ομάδες ΟΠΚΕ, άντρες της ομάδας ΔΙ.ΑΣ., δεκάδες διμοιρίες των ΜΑΤ και αστυνομικοί με πολιτικά που υπηρετούν σε υπηρεσίες όπως η Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική. Όσον αφορά στις πληροφορίες για παρουσία αλλοδαπών στη χώρα μας, με το θέμα ασχολείται και η ΕΥΠ.

Προσαγωγές και συλλήψεις
Στόχος των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να εφαρμοστεί η απόφαση του Γαδάρχη για απαγόρευση των συγκεντρώσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσαγάγονται τα άτομα που επιχειρούν να λάβουν μέρος στις συγκεντρώσεις και για το λόγο αυτό θα υπάρχουν διαθέσιμα βαν της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικές δυνάμεις θα είναι παραταγμένες σε διάφορα σημεία, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. εκτιμά ότι μπορεί να «μετατοπιστούν» την τελευταία στιγμή οι συγκεντρώσεις από τους διοργανωτές. 
Αστυνομικές πηγές εξηγούν ότι είναι η πρώτη επέτειος -μετά το διπλό έγκλημα που έγινε πριν από 10 χρόνια- που το κλίμα είναι τόσο «ηλεκτρισμένο», ενώ παράλληλα είναι σαφές ότι ακραίες ομάδες επιχειρούν να στήσουν σκηνικό έντασης.

Χαρακτηριστικές είναι αναρτήσεις που έχουν υποπέσει στην «αντίληψη» των Αρχών από λογαριασμούς στα social media με σαφές νεοναζιστικό και χουντικό περιεχόμενο, που καλούν σε συγκέντρωση το απόγευμα της 1ης Νοεμβρίου στο σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο των δύο δολοφονημένων μελών της Χρυσής Αυγής.

 
Μάλιστα, εδώ και δύο εβδομάδες έχει γίνει «πανευρωπαϊκό κάλεσμα» στη συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που ανησυχεί τις ελληνικές Αρχές υπό το φόβο έλευσης στη χώρα μας νεοναζί από το εξωτερικό.

Την ίδια ώρα, υπάρχει κάλεσμα στο Νέο Ηράκλειο για αντιφασιστικό συλλαλητηριο με σύνθημα «έξω οι φασίστες από τις γειτονιές μας».

Το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο εδώ και καιρό, καθώς στις 20 Οκτωβρίου κουκουλοφόροι βανδάλισαν το μνημείο των Φουντούλη και Καπελώνη στο Νέο Ηράκλειο, ξηλώνοντας με τσεκούρι τις μαρμάρινες πλάκες και τις φωτογραφίες τους.

 
Το Σάββατο νεοναζιστική ομάδα πέταξε φέιγ βολάν σε χώρο όπου στηνόταν αντιφασιστική συναυλία στο Νέο Ηράκλειο. Τα φέιγ βολάν έγραφαν: «Εθνικιστικό κάλεσμα τιμής και μνήμης για τα 10 χρόνια από τις παρακρατικές δολοφονίες των συναγωνιστών μας».

Τα άτομα αυτά αποχώρησαν και ακολούθησε η συναυλία. Την ίδια ημέρα στο Νέο Ηράκλειο ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε αντιφασίστες και αστυνομικές δυνάμεις. Κατά τη διάρκειά τους τραυματίστηκε 16χρονη κοπέλα. Το ΚΕΕΡΦΑ ανέφερε ότι αστυνομικοί χτύπησαν την ανήλικη, ενώ η Αστυνομία απάντησε ότι το χτύπημα δεν προήλθε από τους άνδρες της ΟΠΚΕ που ήταν στο σημείο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα