Τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη: Θέμα χρόνου η απαγόρευση κυκλοφορίας αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Τελευταία προειδοποίηση Μητσοτάκη: Θέμα χρόνου η απαγόρευση κυκλοφορίας αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Από την συμπεριφορά που θα επιδείξουν οι πολίτες το Σαββατοκύριακο αλλά και από την πορεία της εξάπλωσης της νόσου θα εξαρτηθεί αν τελικά ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την απαγόρευση της κυκλοφορίες.

"Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε! Μένουμε στο σπίτι", είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό.

Το βέβαιο είναι πως στην περίπτωση που επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στις παραλίες και τα χιονοδρομικά κέντρα ή το συνωστισμό που υπήρξε τις προηγούμενες μέρες στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, και τα ακτοπλοϊκά ταξίδια στα νησιά, τότε είναι σίγουρο πως την ίδια στιγμή θα υπάρξει καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Πρόκειται άλλωστε για ένα μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι από τις αρχές της εβδομάδας αλλά ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί, καθώς αρχικά εκτιμήθηκε πως θα προκαλούσε πανικό, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται και η ΕΛ.ΑΣ για την υλοποίηση του μέτρο στην περίπτωση που ληφθεί τελικά η απόφαση.

Τελευταία προειδοποίηση

Πάντως τόσο Πρωθυπουργός όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σε δηλώσεις τους άφησαν ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο δίνοντας ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία σε όσους εξακολουθούν να μην εφαρμόζουν τα περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

"Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Ας μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε "κάθε μέτρο είναι ανοιχτό. Εμείς κάνουμε σύσταση, παράκληση, έκκληση στον κάθε πολίτη να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν είναι ώρα εκπτώσεων. Είναι ώρα που ο καθένας δεν πρέπει να χαλαρώσει στην πειθαρχία απέναντι στα ζητήματα που έχουν εξαγγελθεί και τις οδηγίες που έχουν. Υπάρχουν σχέδια ανάλογα με τις εξελίξεις, που στον κατάλληλο χρόνο και εφόσον απαιτηθεί θα δρομολογηθούν και θα τεθούν σε ενέργεια" είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ήδη πάντως το μέτρο των συναθροίσεων με την συμμετοχή λιγότερων από δέκα ατόμων δείχνει να έχει αποτέλεσμα και υπάρχει μια σχετική ικανοποίηση στην κυβέρνηση, ωστόσο οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προκειμένου να εφαρμοστεί πλήρως.

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης των πτήσεων

Το σενάριο που αρχικά κυκλοφόρησε χθες για την απαγόρευση των πτήσεων από και εκτός Ελλάδας απομακρύνεται καθώς υπάρχουν αρκετοί Έλληνες και κυρίως φοιτητές που θέλουν να επιστρέψουν στην χώρα. Όπως είναι γνωστό όλοι φτάνουν στην Ελλάδα θα μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα στο σπίτι τους, καθώς από πριν θα έχουν συμπληρώσει έγγραφο στο οποίο θα αναφέρουν τον τόπο διαμονής τους, εκτός από τα στοιχεία τους και την χώρα προέλευσης.

Επαφές Δένδια για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων

Μπαράζ επαφών έχει ο Νίκος Δένδιας προκειμένου να επιστρέψουν οι Έλληνες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την φονική νόσο. Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ισπανό ομόλογο του με τον οποίο συμφώνησαν στη στενή συνεργασία για τη διευκόλυνση του επαναπατρισμού των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται ακόμη στην Ισπανία, καθώς και των Ισπανών που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Οι σχετικές πτήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες. Επιπλέον, η Ισπανία θα συνδράμει ενεργά στην επιστροφή των Ελλήνων πολιτών από τη Λατινική Αμερική, καθώς προγραμματίζει επιχειρήσεις επιστροφής και δικών της πολιτών που βρίσκονται εκεί.

Ο Νίκος Δένδιας σε μήνυμα του προς τους διπλωμάτες και τους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών τους ευχαριστεί για τις προσπάθειες που καταβάλλουν κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες και τους καλεί να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των ειδικών.

"Αυτό ισχύει στο μέγιστο βαθμό για όσους καλείστε να αντιμετωπίσετε αυτήν την κρίση εργαζόμενοι από το εξωτερικό, συχνά μακριά από τις οικογένειες και το κοινωνικό σας περιβάλλον. Αλλά και για τους υπαλλήλους της Κεντρικής Υπηρεσίας που παραμένουν στις θέσεις τους. Στέκομαι ιδιαίτερα στην προσπάθεια του προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων αλλά και των υπαλλήλων στο εξωτερικό που είναι επιφορτισμένοι να διευκολύνουν, σε συνεννόηση με τα κράτη υποδοχής, τον επαναπατρισμό των Ελλήνων πολιτών σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης".

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα