Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αλληλεγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Καταδίκη στις τουρκικές προκλήσεις

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Αλληλεγύη σε Ελλάδα και Κύπρο. Καταδίκη στις τουρκικές προκλήσεις

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας", αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα σχετικά με την Τουρκία κατά το δείπνο των ηγετών που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε: «"το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία στις 22 Μαρτίου και στις 20 Ιουνίου".

"Επαναλαμβάνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου", αναφέρει το κείμενο.

Επιπλέον σημειώνει ότι  "το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη".

"Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας", αναφέρει το κείμενο.

"Eίχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ορισμένα διεθνή θέματα απόψε και ειδικά το ζήτημα της Τουρκίας", δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ κατά την καταληκτική δημοσιογραφική διάσκεψη. "Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας με την Κύπρο και την Ελλάδα και θεωρούμε σημαντικό στο μέλλον να συνεχίσουμε να αναπτύσουμε τον διάλογο με τη σημαντική αυτή χώρα, γνωρίζουμε ότι ειδικά για το μεταναστευτικό είναι σημαντικό να κρατήσουμε τη στενή συνεργασία, αλλά γνωρίζουμε ότι την ίδια στιγμή είναι σημαντικό να έχουμε ένα στρατηγικό όραμα στο βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο επίπεδο για το τι θέλουμε από αυτή τη σημαντική χώρα για το μέλλον της Ευρώπης".

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα