Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο - Τι θα κάνουν τα κόμματα

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο - Τι θα κάνουν τα κόμματα

Απολύτως βέβαιη θεωρείται η σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Η σχετική πρόταση της ΝΔ θα υπερψηφιστεί εκτός από τους βουλευτές της συμπολίτευσης, από το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση.

Αντίθετα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δεν θα συμπράξουν, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αν και δια στόματος του Αλέξη Τσίπρα έχει επανειλημμένα προκαλέσει την ΝΔ να βάλει στο στόχαστρο της τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, θα καταψηφίσει την πρόταση. Το βασικό της επιχείρημα είναι ότι η ΝΔ αγνοεί συνειδητά το σκάνδαλο με την Novartis και επιχειρεί να στήσει σκηνικό προς όφελος της «πατώντας» πάνω σε σενάρια σκευωριών και μεθοδεύσεων.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί σκληρή στάση κατά της ΝΔ. Κανείς ωστόσο  δεν μπορεί να προβλέψει ποιες θα είναι οι εξελίξεις αν τα στοιχεία που θα προκύψουν κατά την πρόοδο των ερευνών για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό, που δεν  άλλωστε μέλος του κόμματος, δεν είναι αμφισβητήσιμα. 

Το ΚΚΕ όπως και σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, θα καταγγείλει πολιτικά παιχνίδια τα οποία συγκαλύπτουν τις αληθινές ευθύνες των εμπλεκόμενων στην υπόθεση.

Κατά πληροφορίες θα αποχωρήσει από τη ψηφοφορία , αλλά θα συμμετάσχει στις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής.

«Παρών» θα δηλώσει  ο Γιάνης Βαρουφάκης  επαναλαμβάνοντας ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος στην μετατροπή της Βουλής και των βουλευτών σε δικαστικό σώμα. Το ΜεΡΑ25 θα ζητήσει να συσταθεί Σώμα δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος στα πρότυπα του FBI.

Αντίθετα υπέρ της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης είναι το ΚΙΝΑΛ που έχει καταγγείλει την προηγούμενη κυβέρνηση ότι είχε στόχο να πλήξει και δικά του στελέχη.

Η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει ότι θα συμβάλει με κάθε τρόπο ώστε να πέσουν οι μάσκες όσων έστησαν αυτή τη σκευωρία.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ στη πρόταση της επικαλούμενη τα όσα έχουν καταθέσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, υποστηρίζει  ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος πρέπει να ελεγχθεί για τέσσερα αδικήματα, αυτό της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, της πρόκλησης και προσφοράς για την τέλεση εγκλήματος, της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος και παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία.

Φυσικά όλων τα μάτια είναι στραμμένα στο κύριο πρόσωπο της βραδιάς, τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης ο οποίος φέρεται ότι θα λάβει το λόγο για να υπερασπιστεί τα πεπραγμένα του και θα επιχειρήσει να διαψεύσει τα όσα του καταλογίζουν.

Η κυβέρνηση θέλοντας να καταδείξει ότι το ζήτημα δεν αφορά το Μαξίμου, αλλά τη Βουλή αναμένεται να  προχωρήσει σε μια κίνηση συμβολικού χαρακτήρα.  Έτσι κανένας υπουργός δεν θα καθίσει στα υπουργικά έδρανα, αλλά αντίθετα στα βουλευτικά.  Ο στόχος είναι η αυριανή διαδικασία να λάβει ένα θεσμικό χαρακτήρα σε αντίθεση με τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του όταν ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος μιλούσε για σκάνδαλο διαστάσεων και  συνιστούσε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να προχωρήσουν σε αυτοκάθαρση.  

Η βραδιά θα κλείσει με ψηφοφορία. Επόμενο βήμα θα είναι τα πολιτικά κόμματα να ορίσουν τα μέλη της επιτροπής. Στην συνέχεια θα εκλεγεί προεδρείο το οποίο από κοινού με τους βουλευτές θα καταρτίσει κατάλογο μαρτύρων.

Σημειώνεται ότι μετά το πέρας των εργασιών θα οριστεί Δικαστικό Συμβούλιο το οποίο και θα αποφασίσει εάν η υπόθεση θα πάρει το δρόμο για το Ειδικό Δικαστήριο.

Δικαστικό συμβούλιο μπορεί να αξιολογήσει και τώρα τον φάκελο, όμως η απόφαση του δεν έχει δεσμευτικό αλλά γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

theroc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα