Σφοδρές αντιδράσεις για την ανάρτηση Μητσοτάκη για τις απεργίες

Σφοδρές αντιδράσεις για την ανάρτηση Μητσοτάκη για τις απεργίες

Πολλές αντιδράσεις προκαλεί η τοποθέτηση του πρωθυπουργού μέσω Facebook την Τρίτη, που έκανε λόγω για απεργία των λίγων. Αντιδράσεις υπήρξαν από σχεδόν όλη την αντιπολίτευση, ενώ άμεση απάντηση δόθηκε από το ΠΑΜΕ. 

Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε το Facebook για να κάνει τον εξής σχολιασμό, ανήμερα της 24ωρης απεργίας:

"για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί!". Όπως πρόσθεσε αυτό γίνεται καθώς "μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια. Επαγγελματίες συνδικαλιστές που έχουν χάσει την επαφή τους με τον κόσμο της εργασίας και που δεν αντιλαμβάνονται ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι επιθυμούν περισσότερη συμμετοχή και δημοκρατία στη λήψη αποφάσεων που τους αφορούν. Εμείς νομοθετούμε τα σωματεία να είναι αντιπροσωπευτικά και να λογοδοτούν. Και οι πλειοψηφίες να είναι αυτές που θα αποφασίζουν για τη στάση των εργαζομένων, θεσπίζοντας, προαιρετικά, και τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας" και κατέληξε τονίζοντας: "Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!".

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σχολίασε την πρωθυπουργική ανάρτηση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter. 

«Η ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη για τη σημερινή απεργία, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της ακραία συντηρητικής του αντίληψης για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν. Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία, δε θα το έγραφε καλύτερα».

«Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη Δημοκρατία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι «όλα αυτά είναι σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας».

Σχολίασε δε: «Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δε θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή! Ενοχλείται ο κος Πρωθυπουργός...». 

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σημείωνε δηκτικά μέσω Facebook:

«Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό».

Ανέφερε, ειδικότερα, πως ο πρωθυπουργός «την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών».

«Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης και πρόσθεσε πως «ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους. Τα εκατομμύρια των εργαζομένων που πλήττονται, ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η "κανονικότητα"  του κ. Μητσοτάκη. Αυτή του ΔΝΤ».

ΚΙΝΑΛ: Τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται

Ούτε το ΚΙΝΑΛ άφησε ασχολίαστη την ανάρτηση του κ. Μητσοτάκη.

«Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί», σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής για τη χθεσινή ανάρτηση του πρωθυπουργού σχετικά με την απεργία των συνδικάτων.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, «το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Για αυτά, στα οποία εστιάζουν οι εργαζόμενοι τον αγώνα τους σιωπά εκ του πονηρού».

Το Κίνημα Αλλαγής αναφέρει ακόμη ότι «τα υπόλοιπα από την ανάρτησή του, όπως τα περί συμμετοχής και ψηφοφοριών, από μας μόνο ως προβοκάτσια εκλαμβάνονται...», καταλήγει το ΚΙΝΑΛ. 

ΚΚΕ: Πάει πολύ να μιλά για μειοψηφίες ο πρωθυπουργός που εκλέγεται με λιγότερο του 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ, στην οποία κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για επαγγελματίες του συνδικαλισμού που ανήκουν στη ΝΔ και ανθρώπους των επιχειρήσεων στα συνδικάτα.    

«Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών, μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα», αναφέρει σχόλιο του ΚΚΕ για τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη σχετικά με την απεργία.

«Όσο για τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού, ας τους αναζητήσει στο κόμμα του, στους νόθους και τους ανθρώπους των επιχειρήσεων μέσα στα συνδικάτα, με τους οποίους συναντιέται ο κ. Μητσοτάκης. Ναι, όλοι αυτοί δεν έχουν καμία επαφή με τον κόσμο της εργασίας, ο οποίος, σε πείσμα του κ. Μητσοτάκη, θα υπερασπιστεί μαζί με τα ταξικά συνδικάτα τα δικαιώματά του», καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Η απάντηση του ΠΑΜΕ

«Για μια ακόμα φορά, η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο που τσακίζει τα δικαιώματα και τους μισθούς των πολλών για χάρη μιας χούφτας επιχειρηματιών και “επενδυτών”.

Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, αφού τα έχει βρει σε όλα με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ και όσους τάχα κατηγορεί ως “επαγγελματίες συνδικαλιστές”, προσπαθεί να παρέμβει στις συλλογικές αποφάσεις και τη ζωή των συνδικάτων, θέλει και απαιτεί “σιγή νεκροταφείου”.

Το μήνυμα σήμερα το πήρε, γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ενοχλήθηκε!

Κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα!

Όλοι στον αγώνα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα