Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για προσφυγικό και εργασιακά

Κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα για προσφυγικό και εργασιακά

Τις σημαντικές ιδεολογικές τους διαφορές επαναφέρουν στο πολιτικό σκηνικό κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με φόντο το μεταναστευτικό και τον συνδικαλιστικό νόμο. Δύο ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα την κοινωνία αλλά και τους πυρήνες των δύο κομμάτων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα να θέλουν να οριοθετήσουν τις δικές τους διαχωριστικές γραμμές λίγους μήνες μετά την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου.  

Ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας την 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ με ανάρτηση του στα social media άσκησε κριτική στους συνδικαλιστές για τον τρόπο που αποφασίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις. «Για μία ακόμη φορά, απεργούν οι λίγοι και ταλαιπωρούνται οι πολλοί! Κι αυτό γιατί μερικοί επαγγελματίες του συνδικαλισμού αντιδρούν στη διαφάνεια.  Στέκομαι στο πλευρό των εκατομμυρίων πολιτών που σήμερα δοκιμάζονται γιατί έτσι το θέλησε μια μειοψηφία. Οι Έλληνες κουράστηκαν, πλέον, να δοκιμάζονται από πρακτικές περασμένων δεκαετιών. Είναι καιρός να πάμε μπροστά. Και θα πάμε!» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης πυροδοτώντας τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.  

Η Κουμουνδούρου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως λειτουργεί ως εκπρόσωπος του ΣΕΒ θέλοντας με αυτό τον τρόπο τις διαφορετικές κατευθύνσεις που έχουν οι δύο πλευρές. «Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ. Όμως είναι δήλωση του κ. Μητσοτάκη, του πρώτου Πρωθυπουργού της χώρας που απροκάλυπτα εναντιώνεται στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην απεργία. Με αλαζονεία και αυταρχισμό» τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. 

Η συγκεκριμένη αντιπαράθεση αναμένεται να έχει αρκετά επεισόδια μπροστά της καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επιστρέψει στο πεζοδρόμιο διαδηλώνοντας εναντίον της κυβέρνησης, ενώ το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει τον συνδικαλιστικό νόμο σύμφωνα με τον οποίο θα απαιτείται η πλειοψηφία των εργαζομένων για την πραγματοποίηση μιας απεργιακής κινητοποίησης. Το επίμαχο ζήτημα θα βάλει απέναντι στην κυβέρνηση όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς τόσο το ΚΙΝΑΛ όσο και το ΚΚΕ αντέδρασαν στην δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Αντίθετες πορείες και στο μεταναστευτικό 

Τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού επανέφεραν στην επικαιρότητα τους χαρακτηρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «ακροδεξιάς» πολιτικής. Η απόφαση περί κλειστού τύπου κέντρα για τους παράτυπους μετανάστες, αλλά και οι δηλώσεις υπουργών όπως του Μάκη Βορίδη ότι οι παράνομοι μετανάστες δεν χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, προκάλεσε την σφοδρή σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το Μαξίμου σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει τα όσα έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση ότι «οι πρόσφυγες/μετανάστες, ούτε «λιάζονται», ούτε «εξαφανίζονται» και τονίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ χειρίστηκε ιδεοληπτικά το σοβαρό αυτό ζήτημα και κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για ανευθυνότητα «Έχει το θράσος να κατηγορεί την κυβέρνηση που προσπαθεί να βάλει τάξη σε ένα πρόβλημα που κληρονόμησε» 

Στην Τουρκία ο Κουμουτσάκος 

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Κουμουτσάκος θα βρεθεί σήμερα και αύριο στην Τουρκία και θα συναντηθεί με τον υπουργό Εσωτερικών της γειτονικής χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού. Στο επίκεντρο θα βρεθεί το μεταναστευτικό και η τήρηση της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας. 

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής υποστήριξε ότι οι προσφυγικές ροές έχουν αυξηθεί τους τελευταίους 5 μήνες κατά 200%, ενώ πρόσθεσε ότι ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης έχει εκτοπίσει προς τα παράλια περισσότερους από 250 χιλιάδες μετανάστες. «Οι πληροφορίες λένε ότι μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες, η συντηρητική εκτίμηση είναι ότι μιλάμε για 250.000-300.000 χιλιάδες και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στις 600.000, πάντως μιλάμε για πάνω από 250.000 ανθρώπους» είπε χαρακτηριστικά.

Στα πλαίσια της διεθνοποίησης του προβλήματος που αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επισκεφθούν την χώρα μας αλλά και την Τουρκία οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Επίσης θα υπάρξει πρωτοβουλία για τη μεταναστευτική οδό της Ανατολικής Μεσογείου, με σχετικό έγγραφο, το οποίο θα παρουσιαστεί, από κοινού, από Βουλγαρία, Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, στο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 7-8 Οκτωβρίου, ενώ η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να βάλει το επίμαχο ζήτημα και στην ατζέντα της Συνόδου κορυφής. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα