Το παρασκήνιο και ο απολογισμός των επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Το παρασκήνιο και ο απολογισμός των επαφών Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Δύσκολο έως ακατόρθωτο θεωρείται από την ελληνική αποστολή στη Νέα Υόρκη ένα νέο ραντεβού -αυτή τη φορά επιτυχημένο- με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Παρόλα αυτά, οι επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, που τον συνοδεύουν στην αμερικανική μεγαλούπολη, θεωρούν μεγάλη επιτυχία τόσο τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και την παρουσία του στο αμερικανικό δίκτυο Bloomberg -μια συνέντευξη κατά την οποία μίλησε για τη «νέα Ελλάδα» που προσδοκά να χτίσει μέσα από επενδύσεις και προσέλκυση κεφαλαίων.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού δηλώνουν ικανοποίηση για το κοινό που αντίκρισαν και με το οποίο συνομίλησαν -είτε πρόκειται για άτομα που προέρχονται από τον επιχειρηματικό κλάδο είτε για ηγέτες ξένων χωρών. Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι απευθύνθηκαν σε ανθρώπους που θέλουν να βλέπουν με θετικό πρόσημο τις προσπάθειες της κυβέρνησης, που αποσκοπεί, όπως λένε, να δημιουργήσει θετική εικόνα για την Ελλάδα.

«Οι συνθήκες ευνοούν αρκετά τη χώρα να γυρίσει σελίδα» αναφέρουν στελέχη, που διαπιστώνουν από κοντά ότι σε όλες τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού υπάρχουν «πρόθυμα αυτιά», έτοιμα να ακούσουν το μεταρρυθμιστικό σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη που στηρίζεται σε γενναίο πρόγραμμα αλλαγών στην φυσιογνωμία του κράτους.

«Εκείνο που προέχει είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης και νομίζω ότι σε ένα μεγάλο βαθμό πιστεύω ότι το καταφέραμε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η προσπάθεια ολοκληρώθηκε» τονίζει με έμφαση στο CNN Greece υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πλαίσιο της μείωσης των φόρων, το σχέδιο για τη μείωση των πλεονασμάτων, τις επενδύσεις αλλά και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα που τέθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στους συνομιλητές του, φάνηκε η αξιοπιστία της χώρας, η καλή οργάνωση και προετοιμασία της κυβέρνησης, όπως λένε, κάνοντας ακόμη και τους πιο δύσπιστους να άρουν τις επιφυλάξεις τους και να ακούσουν με προσοχή την ατζέντα του Έλληνα πρωθυπουργού.

Το ίδιο πλαίσιο τίθεται προς όλες τις πλευρές από την ελληνική κυβέρνηση. Και στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις αλλά και στις δημόσιες τοποθετήσεις, όπως για παράδειγμα στη συνέντευξη στο Bloomberg.

Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι Ελλάδα βγήκε από μια δεκαετή κρίση, και πλέον δίνει προτεραιότητα σε εκείνα που θα αλλάξουν τη χώρα, όπως οι επενδύσεις μέσω των διαδικασιών που θα απλοποιήσει η κυβέρνηση:

«Η Ελλάδα θα είναι το success story της ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια» είπε με έμφαση ο κ. Μητσοτάκης και παράλληλα σημείωσε ότι είναι διατεθειμένος να αποπληρώσει νωρίτερα το δάνειο του ΔΝΤ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα εμπιστοσύνης των θεσμών, αυτή έχει αποκατασταθεί είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας το στόχο της μείωσης των πλεονασμάτων.

«Κρατάμε ζωντανή τη συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα» είπε, εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι η χώρα θα ανταποκριθεί στους στόχους του 2020, όπως θα περιγράφεται και στον προϋπολογισμό.

Εξίσου σημαντικές ήταν και οι επαφές του κ. Μητσοτάκη και σε πολιτικό επίπεδο. Και μάλιστα, όχι μόνο με τους ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών και κρατών των Δ. Βαλκανίων, αλλά και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Από την πρώτη στιγμή, ετέθη στον κ. Ερντογάν το μεταναστευτικό και οι αυξημένες προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε στον κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει περισσότερα σε σχέση με τις προσφυγικές ροές και περισσότερα για την εφαρμογή της ευρωτουρκικής συμφωνίας, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση στα ελληνικά νησιά.

Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης «σημάδεψε» σε αυτό που περισσότερο επιθυμεί ο Τούρκος πρόεδρος -την οικονομική βοήθεια της Ευρώπης- για να τού καταστήσει σαφές ότι μπορεί να λυθεί το θέμα, αν φυσικά και ο ίδιος δείξει καλή θέληση και δεν προωθεί πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Φυσικά, η ελληνική πλευρά θα ήθελε να είχε πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ αλλά μεσολάβησαν οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Διαφορετικά, ο Αμερικανός πρόεδρος θα είχε την ευκαιρία να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τι άλλαξε στην Ελλάδα κατά την «εποχή Μητσοτάκη». 

cnn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα