ΔΕΘ 2019: Το σχέδιο "ανάπτυξη για όλους" - Δεσμεύσεις και φοροελαφρύνσεις

ΔΕΘ 2019: Το σχέδιο "ανάπτυξη για όλους" - Δεσμεύσεις και φοροελαφρύνσεις

Τον πρόγραμμα του που θα βάλει οριστικά την χώρα σε ρυθμούς ανάπτυξης θα ξεδιπλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα του Βελλίδειου συνεδριακού κέντρου. Με όπλο τα θετικά μηνύματα από τις αγορές με τις συνεχείς πτώσεις των επιτοκίων στα ομόλογα και τα ιδιαιτέρως ικανοποιητικά αποτελέσματα που είχαν οι συναντήσεις με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργούς ετοιμάζεται να εξαγγείλει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα αφορούν τις φοροελαφρύνσεις και τα κίνητρα για νέες επενδύσεις.   

Στην πρώτη του παρουσία ως πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να ακολουθήσει διαφορετική στρατηγική από εκείνη που είχαν οι προκάτοχοί του καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα ετήσιο πρόγραμμα το οποίο θα κριθεί στην επόμενη ΔΕΘ. Οι στόχοι θα είναι συγκεκριμένοι, θα τηρηθούν αυστηρά χρονοδιαγράμματα ενώ κάθε μέτρο που θα ανακοινωθεί θα είναι κοστολογημένο. «Από φέτος θα αλλάξει το αφήγημα της Δ.Ε.Θ. σε κάτι το οποίο έχει να κάνει με έναν δωδεκάμηνο προγραμματισμό. Έτσι ώστε η Δ.Ε.Θ. να είναι και ένα φόρουμ λογοδοσίας» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Ωστόσο ήδη έχουν καλλιεργηθεί αρκετές προσδοκίες ενώ πληροφορίες θέλουν το Κυριάκο Μητσοτάκη να κρατάει κρυμμένο έναν άσο τον οποίο αναμένεται να αποκαλύψει απόψε το βράδυ κατά την ομιλία του. Τέσσερα είναι τα κύρια πεδία που θα δώσει μεγαλύτερο βάρος η κυβέρνηση και οι οποίες θα υπηρετήσουν την Ανάπτυξη. Πρόκειται για την φορολογική πολιτική, τις επενδύσεις τις σχέσεις με τον κόσμο της εργασίας και το ψηφιακό κράτος.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει την παραμονή του αφορολογήτου ορίου, μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%, αναστέλλεται για 3 χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές και δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.

Κάλεσμα για επενδύσεις

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός στο ζήτημα των επενδύσεων κάνοντας αρχικά αναφορά στο ξεμπλοκάρισμα του Ελληνικού, στις Σκουριές αλλά και την COSCO, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει κάλεσμα προς όλους να έρθουν να επενδύσουν στην χώρα μας καθώς όπως θα πει «τώρα είναι η κατάλληλη ώρα».

Θα ανακοινώσει κίνητρα και ευνοϊκότερες ρυθμίσεις για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, ενώ θα μιλήσει και για τους άμεσα επόμενους στόχους που είναι η ανάπτυξη της Κασσιόπης, της Αφάντου και της Ελούντα. Στόχος εκτός από τα έσοδα είναι και οι θέσεις εργασίας οι οποίες θα δημιουργηθούν μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τα ποσοστά της ανεργίας.

Στήριξη στην μεσαία τάξη

Σημαντικό κεφάλαιο στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού θα αποτελέσει η στήριξη της μεσαίας τάξης η οποία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα από την προηγούμενη κυβέρνηση λόγω της υπερφορολόγησης. «Εκτιμούμε ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2019 πηγαίνει καλά. Θα πιάσουμε τους στόχους εκεί που κάποιοι, πριν από λίγο μήνες  έλεγαν ότι θα έχουμε 2 δις. ευρώ δημοσιονομικό κενό. Θα «χτίσουμε» και ένα καλό 2020, ώστε οι μειώσεις φόρων στα φυσικά πρόσωπα να έρθουν μάλλον γρηγορότερα και όχι αργότερα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στον Alpha989 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πρέσπες, μεταναστευτικό και ασφάλεια

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο δεν έχει μόνο οικονομικό περιεχόμενο καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στα εθνικά θέματα δίνοντας έμφαση στην Συμφωνία των Πρεσπών και τους τρόπους με τους οποίος η κυβέρνηση θα λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδος. Θα στείλει μήνυμα στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό καλώντας την να σεβαστεί την συμφωνία με την Ευρώπη αλλά παράλληλα θα καλέσει τις ευρωπαϊκές χώρες να επιμεριστούν το βάρος που τους αναλογεί. Ωστόσο ιδιαίτερη αναφορά θα κάνει και στα ζητήματα της ασφάλειας αλλά και των σωφρονιστικών καταστημάτων με την μεταφορά των φυλακών Κορυδαλλού στον Ασπρόπυργο, τη δημιουργία φυλακών τύπου Γ΄ αλλά και τις προσλήψεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στην ΕΛ.ΑΣ. 

 

thetoc