Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μέρκελ: Οι μεγάλες προσδοκίες και τα δύο ερωτήματα

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη - Μέρκελ: Οι μεγάλες προσδοκίες και τα δύο ερωτήματα

Με συγκεκριμένη στόχευση θα προσέλθει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ. Στην πρώτη του επίσκεψη ως πρωθυπουργός στην Γερμανική καγκελαρία θα επιχειρήσει να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα – μετά την συνάντηση στο Παρίσι – προκειμένου να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους, έτσι ώστε να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό του σχέδιο. 

Έχοντας ως «όπλα» τα θετικά μηνύματα από τις αγορές, την έξοδο της χώρας από τα capital control, το ιστορικό χαμηλό στα δεκαετή ομόλογα και τις πρώτες του κινήσεις για την μείωση των κρατικών δαπανών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βερολίνο θα καλέσει τις γερμανικές εταιρίες να έρθουν να δραστηριοποιηθούν στην χώρα μας. Ο πρωθυπουργός θα θελήσει με αυτό τον τρόπο να αναδείξει πως πλέον στην Ελλάδα δημιουργείται ένα φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις και ήδη η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στην κατάθεση και ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου. 

«Στόχος της επίσκεψης είναι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, η παρουσίαση του μεταρρυθμιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και η συζήτηση με την κ. Μέρκελ των μεγάλων αναπτυξιακών δράσεων για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας (2020-2030) οι οποίες θα εκτείνονται, μεταξύ άλλων, στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές. 

Χαμηλά ο πήχης για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Το Μαξίμου κρατά χαμηλά τους τόνους όσον αφορά το αίτημα για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και επιχειρεί να το θέσει εκτός κάδρου της συζήτησης με την Γερμανίδα Καγκελάριο υποστηρίζοντας πως «δεν θα τεθούν θέματα που μπορούν να λυθούν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Eurogroup». Άλλωστε το επίμαχο ζήτημα δεν λύνεται με μία συνάντηση στο Βερολίνο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει πως θα χρειαστούν να γίνουν διαπραγματεύσεις σε διαφορετικά επίπεδα αλλά κυρίως να πεισθούν οι Θεσμοί αλλά και οι εταίροι ότι για την αλλαγή του πολιτικού κλίματος που υπάρχει πλέον στην χώρα. Ο πρωθυπουργός θα έχει μαζί του στο Βερολίνο τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ο οποίος θα έχει και την πρώτη του συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογο του Όλαφ Σόλτς. 

Μεταναστευτικό – Τουρκικές προκλήσεις

Ένα ακόμη θέμα που θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων στην Γερμανική Καγκελαρία, δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό το οποίο απασχολεί έντονα τις δύο χώρες. Άλλωστε η Άνγκελα Μέρκελ στο παρελθόν έχει παραδεχθεί πως η χώρας μας σηκώνει το μεγάλο βάρος του μεταναστευτικού από εκείνο που της αναλογεί, ενώ σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζει και η Γερμανία που αναζητά τρόπους επίλυσης ενός ζητήματος για το οποίο αρκετές χώρες αρνούνται να βοηθήσουν. Όσον αφορά την συνεχιζόμενη προκλητική στάση της Άγκυρας έναντι της Κυπριακής ΑΟΖ η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να εκφράσει την αντίθεση της, αλλά σε αρκετά χαμηλότερους τόνους από την αντίδραση που είχε πριν από περίπου μία εβδομάδα ο Εμμανουέλ Μακρόν στην συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Τα δυο ερωτήματα 

Ωστόσο δύο ζητήματα που έχουν προκαλέσει τριβές μεταξύ των δύο χωρών η Συμφωνία των Πρεσπών και οι γερμανικές αποζημιώσεις δεν είναι γνωστό ακόμα αν θα τεθούν και σε ποιο βαθμό στην σημερινή συνάντηση. Η Γερμανία έχει ξεκόψει κάθε συζήτηση για το κατοχικό δάνειο, ενώ ήταν υπέρμαχη στη λύση που δόθηκε στο Σκοπιανό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαφωνεί κάθετα γεγονός που είχε προκαλέσει τη δυσφορία της Άνγκελα Μέρκελ. Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως δεν μπορεί πλέον να την αλλάξει, δείχνει πως απομακρύνθηκαν τα σύννεφα που είχαν δημιουργηθεί για την στάση του κυβερνώντος κόμματος και μέλους του ΕΛΚ για το επίμαχο ζήτημα.  

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα