Πρώτο υπουργικό στο Μαξίμου - Στο επίκεντρο οι αλλαγές σε ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Πρώτο υπουργικό στο Μαξίμου - Στο επίκεντρο οι αλλαγές σε  ΕΝΦΙΑ και 120 δόσεις

Λίγες ώρες μετά την κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου που αφορά το «επιτελικό κράτος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει στην πράξη μια πρώτη γεύση για τις αλλαγές που θέλει να φέρει στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας με την σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα στο Μαξίμου. 

Την κίνηση αυτή την είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός από τις πρώτες μέρες της εκλογής του. Ωστόσο το κλίμα θα είναι τελείως διαφορετικό από εκείνο που υπήρχε στις 10 Ιουλίου στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου που είχε διεξαχθεί στη Βουλή. Με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δείξει στην πράξη την αποσύνδεση της εκτελεστικής από τη νομοθετική εξουσία. 

Στην συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 4 το απόγευμα θα μπει σε εφαρμογή το νέο σύστημα παρακολούθησης της πορείας του κυβερνητικού έργου, που θα αφορούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί για τους τομείς που έχει αναλάβει ο κάθε υπουργός . 

Στο επίκεντρο το φορολογικό 

Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού η οποία δεν θα μεταδοθεί τηλεοπτικά, τον λόγο αναμένεται να πάρει ο Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος θα ενημερώσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για την πορεία της οικονομίας αλλά και τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες. Ήδη οι μισοί υπουργοί είχαν μια πρώτη άτυπη συνάντηση με τους θεσμούς κατά την διάρκεια της εκδήλωσης του «Economist». 

Στην συνεδρίαση αναμένεται να μπουν οι τελευταίες πινελιές για το πρώτο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου το οποίο ενδέχεται να κατατεθεί σήμερα το βράδυ ή το αργότερο τη Δευτέρα στην βουλή με την μορφή του κατεπείγοντος.

Οι πρώτες φοροελαφρύνσεις θα είναι η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20%, η βελτίωση και διεύρυνση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου για τη ρύθμιση των 120 δόσεων, με την ελάχιστη μηνιαία καταβολή να μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ, ενώ το επιτόκιο της ρύθμισης μειώνεται από το 5% στο 3%. Δεν αποκλείεται να αυξηθούν από 12 σε 24 οι δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Το δεύτερο μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί το φθινόπωρο και αφού πάρουν το «πράσινο φως» των θεσμών, καθώς θα περιλαμβάνει μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές στα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις. «Προγραμματική δέσμευσή μας είναι μια νέα φορολογική πολιτική, με αναπτυξιακή διάσταση και κοινωνική μέριμνα, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ευστάθεια της χώρας» είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών στις προγραμματικές δηλώσεις. 

Κατάργηση της απλής αναλογικής στους δήμους 

Στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκτός από το φορολογικό, αναμένεται να γίνει μια πρώτη συζήτηση για την νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για την κυβερνησιμότητα των δήμων καθώς με το σύστημα της απλής αναλογικής έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα. Άλλωστε την 1ηΣεπτεμβρίου αναμένεται να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντα τους οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που εξελέγησαν στις εκλογές της 26ηςΜαΐου.  

Ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ τόνισε πως την Δευτέρα θα κατατεθεί στη βουλή νομοθετική ρύθμιση, με στόχο τη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας και τη διευκόλυνση της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών. Η ρύθμιση θα δίνει στην παράταξη του Δημάρχου την πλειοψηφία (κάτι που δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις με την απλή αναλογική) στην οικονομική επιτροπή, στα νομικά πρόσωπα, τις δημοτικές επιχειρήσεις και στην επιτροπή ποιότητα Ζωής. Παράλληλα θα ενθαρρύνονται συμπράξεις και συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει σε αυτές η παράταξη του Δημάρχου ή του Περιφερειάρχη. 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα