Η ορκωμοσία των 300 στη Βουλή: Με θρησκευτικό όρκο, πολιτικό και στο Κοράνι. Παρασκήνια, φωτογραφίες

Η ορκωμοσία των 300 στη Βουλή: Με θρησκευτικό όρκο, πολιτικό και στο Κοράνι. Παρασκήνια, φωτογραφίες

 Τον καθιερωμένο αγιασμό και την ορκωμοσία των 300 βουλευτών της 18ης Συνόδου της Βουλής τέλεσε την Τετάρτη ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία με θρησκευτικό όρκο των βουλευτών.

Ακολούθησε ο όρκος στο κοράνι των τριών μουσουλμάνων βουλευτών.

Αμέσως μετά έδωσαν πολιτικό όρκο όσοι βουλευτές το επιθυμούσαν.

Στην έδρα της Ολομέλειας της Βουλής προήδρευσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Β' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Συνόδου, Γιώργος Βαρεμένος, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος τη τάξη αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής.

Η νέα Βουλή εκπροσωπείται από 61 γυναίκες και έξι κόμματα, ενώ οι 112 είναι νέοι βουλευτές που εκλέχτηκαν για πρώτη φορά.

Από τους 300 βουλευτές, η Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η «Ελληνική Λύση» 10 και η «ΜέΡΑ25» 9 έδρες.

Από το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν οι βουλευτές συνοδευόμενοι από τους συγγενείς τους, ενώ τα θεωρεία ήταν κατάμεστα όπως και τα έδρανα των αξιωματούχων με την πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργό, Βασιλική Θάνου, να κάθεται στο πρώτο έδρανο.

Μετά την ορκωμοσία, ο προσωρινός πρόεδρος της Βουλής, Γιώργος Βαρεμένος, κάλεσε τους βουλευτές να εκλέξουν αύριο, Πέμπτη 18 Ιουλίου τον νέο πρόεδρο του Σώματος.

Η πλειοψηφία έχει ανακοινώσει ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κωνσταντίνο Τασούλα.

Ολοκληρώθηκε στην Βουλή η ορκωμοσία των νέων βουλευτών, που εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα Βουλή είναι εξακομματική καθώς αποχώρησαν οι ΚΟ Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Χρυσής Αυγής και εισήχθησαν οι ΚΟ της Ελληνικής Μέρας και του ΜεΡΑ25. Στον νέο συσχετισμό δυνάμεων η Νέα Δημοκρατία διαθέτει 158 βουλευτές (από 75 που είχε στην προηγούμενη περίοδο), ο ΣΥΡΙΖΑ 86 (από 145), το ΚΙΝΑΛ 22 (από 17), το ΚΚΕ 15 (σταθερό), η Ελληνική Λύση 10 και το ΜεΡΑ25 9.

Το κουδούνι της Ολομέλειας ήχησε στις 11 ακριβώς για την εναρκτήρια συνεδρίαση. Καλή δύναμη σε όλους ευχήθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλο το τελετουργικό της ορκωμοσίας της νέας Βουλής.

Οι κόκκινες μοκέτες, οι επίχρυσες στήλες με τις ταμπέλες, οδηγίες στους διαδρόμους της Βουλής για το πώς θα φτάσει κανείς στα θεωρεία, όλα τα πολύφωτα αναμμένα, η αυξημένη παρουσία των ανδρών και γυναικών ασφαλείας, οι υπάλληλοι της εθιμοτυπίας και των δημοσίων σχέσεων για την υποδοχή των επισήμων είναι όλα και όλοι στην θέση τους από νωρίς το πρωί.

Το κουδούνι της Ολομέλειας ήχησε στις 11 ακριβώς για την εναρκτήρια συνεδρίαση. Στην έδρα του Προέδρου της Βουλής κάθεται και θα προεδρεύσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής προεδρεύει ο πρώτος στη τάξη Αντιπρόεδρος της Βουλής που έχει επανεκλεγεί και είναι μέλος της νέας Βουλής. Έτσι, αφού δεν εκλέχθηκε ο Τάσος Κουράκης που ήταν Α’ Αντιπρόεδρος της απελθούσας Βουλής, θα προεδρεύσει ο πρώην Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής που ήταν ο Γιώργος Βαρεμένος.
Δείτε ζωντανά την ορκωμοσία

Ο κ. Γιώργος Βαρεμένος θα επικουρηθεί στο έργο τους από τέσσερις Γραμματείς, που τα καθήκοντα αυτά ασκούνται από τους νεότερους σε ηλικία βουλευτές , ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών Ομάδων.

Στο πρώτο έδρανο των αξιωματούχων κάθεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο προεδρεύων Γιώργος Βαρεμένος με την έναρξη της συνεδρίασης θα αναγνώσει την ειδική ημερήσια διάταξη, θα εκφωνήσει τον κατάλογο των βουλευτών που ανακηρύχθηκαν σύμφωνα με το νόμο και ο κατάλογος αυτός θα καταχωρηθεί στα Πρακτικά.

Αμέσως μετά ο προεδρεύων, θα ζητήσει από τον Γραμματέα να εξέλθει από την Ολομέλεια και να συνοδεύσει στην αίθουσα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με τα μέλη της ΔΙ Συνόδου όπου θα τελέσουν τον καθιερωμένο αγιασμό και θα πραγματοποιήσουν την θρησκευτική ορκωμοσία. Αμέσως μετά θα δώσουν όσοι βουλευτές θελήσουν πολιτικό όρκο, ενώ αντίστοιχα στο Κοράνι μπορεί να ζητήσουν να ορκιστούν όσοι μουσουλμάνοι το θρήσκευμα το επιθυμούν.

Μετά την τελετή αγιασμού και ορκωμοσίας στην Ολομέλεια, οι «300» πριν αποχωρήσουν θα περάσουν από το 51 γραφείο του ισογείου, όπου είναι το Πρωτόκολλο Ορκωμοσίας Βουλευτών για να υπογράψουν και τα σχετικά έγγραφα.

Η σημερινή είναι μια ημέρα, όπου η πολιτική υποχωρεί ή σε κάθε περίπτωση αναμειγνύεται έντονα με την προσωπική ζωή του κάθε βουλευτή καθώς η διαδρομή μέχρι την σημερινή ημέρα είναι μια δικαίωση πολυετών προσπαθειών και θυσιών για να ανοίξει η πόρτα της Ολομέλειας για αυτούς και είναι φυσικό να θέλουν να την μοιραστούν με συζύγους, παιδιά, στενούς συνεργάτες και φίλους, που θα τους καμαρώσουν από τα κατάμεστα θεωρεία της Βουλής.

Οι πρώτοι βουλευτές πέρασαν από νωρίς την πύλη της Βουλής, ενώ μέχρι τις 10:30 τα μέλη των οικογενειών και οι συνεργάτες που κατάφεραν να βρουν μια πρόσκληση εισόδου πήραν τις θέσεις τους στα θεωρεία. Ακόμα και έως αυτή την ώρα οι προσκεκλημένοι σχηματίζουν ουρές για να μπουν στην Βουλή.


Οι ενδυματολογικές επιλογές των βουλευτών και κυρίως των 61 γυναικών βουλευτών και πάλι θα «κεντρίσουν» τους φωτογραφικούς φακούς, οι selfie που θα θελήσουν να βγάλουν εντός και εκτός της Ολομέλειας, τα πηγαδάκια, οι χειραψίες, οι ασπασμοί, το ποιοι θα δώσουν θρησκευτικό και ποιοι πολιτικό όρκο… στιγμιότυπα και επιλογές που για μια ακόμα φορά θα τροφοδοτήσουν τις στήλες των παραπολιτικών.

Νέα Βουλή: Πώς θα καθίσουν στην αίθουσα οι βουλευτές

Σε ό,τι αφορά τη διαρρύθμιση των θέσεων που θα καταλάβουν τα κόμματα και οι πολιτικοί αρχηγοί, στη νέα Βουλή αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές. Συγκεκριμένα, στην πρώτη σειρά θα βρίσκονται, πλέον, τέσσερις πολιτικοί αρχηγοί, ακολουθούμενοι από τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών τους ομάδων. Στην προηγούμενη σύνθεση της Βουλής υπήρχαν τρεις πολιτικοί αρχηγοί στην πρώτη σειρά.

Η ΝΔ θα καταλάβει τα έδρανα στην παραδοσιακή δεξιά πτέρυγα, ενώ δίπλα από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος θα καθίσουν οι 22 βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, με τη Φώφη Γεννηματά να βρίσκει θέση στην πρώτη σειρά.

Αριστερά του ΚΙΝΑΛ θα καθίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στην πρώτη σειρά, ενώ ακόμη πιο αριστερά, στην παραδοσιακή του θέση, θα τοποθετηθούν οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Κουτσούμπας -που επίσης θα «βλέπει» από την πρώτη σειρά.

Σε ό,τι αφορά τους δέκα βουλευτές της Ελληνικής Λύσης αναμένεται να καταλάβουν -περίπου- τις θέσεις που είχαν μέχρι πρότινος οι βουλευτές των ΑΝΕΛ. Οι εννέα βουλευτές του ΜέΡΑ25 θα τοποθετηθούν στα έδρανα που κατείχε η κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Να σημειωθεί ότι η ψηφοφορία για τον νέο πρόεδρο της Βουλής -η ΝΔ προτείνει τον Κώστα Τασούλα- θα γίνει αύριο, Πέμπτη.


Ο νέος «χάρτης» της Βουλής:



Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα