Οι πρώτες μάχες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. Από την ΕΡΤ ως τη Βενεζουέλα

Οι πρώτες μάχες κυβέρνησης - αντιπολίτευσης. Από την ΕΡΤ ως τη Βενεζουέλα

Ούτε μία εβδομάδα δεν κράτησε η πολιτική ανακωχή μεταξύ της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ήδη έχουν ξεκινήσει οι αντιπαραθέσεις για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν ήδη την επικαιρότητα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ισχυρή εντολή φαίνεται να είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει τα όσα είχε υποσχεθεί προεκλογικά αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας με το υψηλό ποσοστό που πήρε ετοιμάζει την αντιπολιτευτική του στρατηγική. 

Κόντρα για την δικαιοσύνη

Η επιστροφή του Προεδρικού Διατάγματος από τον Προκόπη Παυλόπουλο για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, στον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ήταν μία από τις κόντρες που άνοιψε τη σπίθα την Παρασκευή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι θα σεβαστεί την ιεραρχία στη δικαιοσύνη και ετοιμάζεται μετά τον Δεκαπενταύγουστο να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα αποφασίσει τα νέα πρόσωπα που θα αναλάβουν την ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου.

Από την άλλη πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ που επιμένει πως ήταν νομότυπη η επιλογή των προσώπων - παρά το γεγονός ότι έγινε προεκλογικά -  κατηγορεί την κυβέρνηση ότι με την συγκεκριμένη κίνηση επιχειρεί να χειραγωγήσει τη δικαιοσύνη. 

Αντιπαράθεση για τα δημόσια ΜΜΕ 

Το επόμενο επεισόδιο μεταξύ Μαξίμου και Κουμουνδούρου αφορά την μεταφορά αρμοδιοτήτων της ΕΡΤ και του ΑΠΕ στον πρωθυπουργό. Οι παραιτήσεις των διευθυντών των δύο μέσων ενημέρωσης με το που κέρδισε τις εκλογές η ΝΔ, προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το Μαξίμου από την πρώτη στιγμή τόνισε πως δεν ζήτησε την αποχώρηση των δύο στελεχών και τους ζήτησε να παραμείνουν στη θέση τους μέχρι να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Μάλιστα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Γιάννη Δρόσο για να πληροφορηθεί την κατάσταση που επικρατεί στην δημόσια τηλεόραση.

Στο Μαξίμου σημειώνουν πως οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στον αρμόδιο υφυπουργό που θα αναλάβει τον συγκεκριμένο τομέα. «Πρόθεση της νέας κυβέρνησης είναι η ΕΡΤ να ανταποκριθεί στο ρόλο που αναμένουν οι πολίτες από εκείνην. Να γίνει δηλαδή μια υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκή δημόσια ραδιοτηλεόραση, η οποία θα προσφέρει ενημέρωση και ψυχαγωγία και βέβαια θα προάγει τον πολιτισμό, όπως είναι εκ του Συντάγματος υποχρέωσή της» ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού. 

Σύγκρουση για το προσφυγικό 

Μία από τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η εξομάλυνση του μεταναστευτικού, ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση καθώς η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Βορείου Αιγαίου είναι ντροπιαστική για την χώρα μας. Ωστόσο η μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πυροδότησε νέα εστία αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος βρέθηκε το Σάββατο στο Σάμο, ενώ στην Μυτιλήνη μετέβη την ίδια ημέρα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Το κέντρο φιλοξενίας στην Σάμο είναι χωρητικότητας 600-700 ατόμων και εδώ βρίσκονται 3.200 άτομα. Είναι μια κατάσταση που προβληματίζει και τη χώρα και την τοπική κοινωνία. Με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα θα διαμορφώσουμε γρήγορα μια αποτελεσματική πολιτική» είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στον αντίποδα οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν και ζήτουν να πληροφορηθούν αν «υπάρχουν κράτη-μέλη, στα οποία η αντιμετώπιση θεμάτων Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής πολιτικής και δημόσιας Ασφάλειας έχει συγχωνευτεί στο ίδιο υπουργείο». 

Η κόντρα έφτασε μέχρι τη... Βενεζουέλα 

Η απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα να αναγνωρίσει τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας  με το σκεπτικό να εναρμονιστεί με την κοινή θέση της Ε.Ε. προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου που στηρίζει το καθεστώς Μαδούρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του υποστηρίζει πως η συγκεκριμένη κίνηση «δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην ΕΕ ως γέφυρα διαλόγου και μεσολάβησης για την  επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες».

Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει τον Χουάν Γκουαϊδό χαιρέτησε με ανάρτηση του στο twitter ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικλ Πένς. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επέδειξε τολμηρή ηγεσία χτες ανακοινώνοντας ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλάι του λαού της Βενεζουέλας στη μάχη του για την ελευθερία» έγραψε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα