Οι προτεραιότητες και οι οδηγίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό

Οι προτεραιότητες και οι οδηγίες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό

Τα μηνύματα πριν από τη συνεδρίαση. Τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή. Η οδηγία για το ασυμβίβαστο.

Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης αλλά και του κάθε υπουργείου ξεχωριστά θα τεθούν στο σημερινό πρώτο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Πρωθυπουργό.

Ο κάθε Υπουργός θα λάβει έναν φάκελο με τις αρμοδιότητές του για το επόμενο εξάμηνο και το κυβερνητικό επιτελείο θα πορευτεί μέσω αυστηρού χρονοδιαγράμματος, στα πλαίσια της καλής συνεργασίας, αλλά και κάτω από έλεγχο.

Τα πρώτα νομοσχέδια αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή πριν από τις 10 Αυγούστου και θα αφορούν στην οργάνωση του κράτους, τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα και την κατάργηση του ασύλου.

Οι αλλαγές στη φορολογία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στην εστίαση, θα έρθουν σε δεύτερο χρόνο και θα αποτελέσουν την πρώτη δέσμη αλλαγών στο γενικότερο φορολογικό σύστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη διαμηνύσει στους υπουργούς και τους υφυπουργούς πως  θα τεθούν ασυμβίβαστα.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δεύτερου βαθμού, καθώς και απαγόρευση σύναψης οποιασδήποτε σύμβασης με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών.

Επίσης, σε όλο το κυβερνητικό σχήμα – υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς – θα απαγορευθεί οποιασδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τέλος, οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που θα μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Οι πρώτες αλλαγές, πάντως έγιναν με προεδρικό διάταγμα που προβλέπει τη μεταφορά των σωφρονιστικών καταστημάτων από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και την ευθύνη της ΕΥΠ, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ στον Πρωθυπουργό, κάτι που προκάλεσε τις παραιτήσεις των επικεφαλής της Δημόσιας Τηλεόρασης και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

  Υπουργικό με προτζέκτορα

Μόλις ολοκληρώσει την εισήγηση του ο πρωθυπουργός και κλείσουν οι κάμερες της δημόσιας τηλεόρασης το λόγο αναμένεται να πάρει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος θα παρουσιάσει - χρησιμοποιώντας προτζέκτορα - την δομή της νέας κυβέρνησης προκειμένου να είναι ξεκάθαροι οι ρόλοι μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού και των κυβερνητικών στελεχών.

Ο κάθε ένας θα έχει συγκεκριμένο τομέα ευθύνης έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα τόσο στην συνεργασία όσο κυρίως στο αποτέλεσμα του έργου που έχουν αναλάβει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει την κυβέρνηση να λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένη μηχανή με το κάθε «γρανάζι» να έχει συγκεκριμένο ρόλο και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.

Τα «φροντιστήρια» δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα μέχρι να κατανοήσουν όλα τα στελέχη τον τρόπο που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης  να λειτουργεί η κυβέρνηση του.

Το κέντρο της κυβέρνησης στην Β. Σοφίας

Στο κτήριο που στεγάζονταν μέχρι πρότινος το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην Βασιλίσσης Σοφίας, αναμένεται να μεταφερθούν τα πρόσωπα που θα ελέγχουν την πορεία του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε οι περιορισμένοι χώροι του Μαξίμου δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αυτό τον σκοπό.

Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχει γραφείο εκεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να πραγματοποιεί εκεί τις συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες αλλά και να παρακολουθεί ο ίδιος την αποτελεσματικότητα των υπουργών του. Άλλωστε τον συγκεκριμένο χώρο τον γνωρίζει αρκετά καλά ο πρωθυπουργός από την περίοδο που ήταν εκεί ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Κάτι ανάλογο είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου το 2009 και το ακολούθησε εν μέρη στη συνέχεια και ο Αντώνης Σαμαράς.   

Συναντήσεις με Σταϊκούρα και Γεωργιάδη

Νέο κύκλο επαφών με υπουργούς αναμένεται να έχει νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα τον οποίο συναντά καθημερινά αλλά και με τον Άδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ανάπτυξης αμέσως μετά την τελετή παράδοσης – παραλαβής συναντήθηκε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου. «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή αυτό το έργο να ξεμπλοκάρει και αυτό θα γίνει» ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε ανάρτηση του στο twitter. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημερώθηκε αναλυτικά για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν και αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τον πρωθυπουργό. «Η ΚΥΑ που εκδόθηκε ακατανόητα για το Ελληνικό λίγες ημέρες πριν τις εκλογές θα ανακληθεί αμέσως. Θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις που είναι απολύτως συμβατή με τη συμφωνία με τον επενδυτή» είχε τονίσει σε συνέντευξη του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνοντας την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση αυτής της σημαντικής επένδυσης που θα δημιουργήσει 60.000 νέες θέσεις εργασίας. «Η επένδυση θα ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό. Μιλάμε για 60.000 θέσεις εργασίας για ένα έργο που θα αλλάξει η εικόνα της Αθήνας. Η απόφαση εκδόθηκε για να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ δύσκολη τη ζωή μας την επόμενη μέρα γιατί ποτέ δεν ήθελε αυτή την επένδυση» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

 

ant1newsthetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα