Κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Ζάεφ από τα Σκόπια - Σήμερα υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας

Κοινές δηλώσεις Τσίπρα - Ζάεφ από τα Σκόπια - Σήμερα υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας

Σε εξέλιξη είναι στα Σκόπια η επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού  με τον ομόλογό του της Β. Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο κυβερνητικό μέγαρο της γειτονικής χώρας, συνεδιάζει για πρώτη φορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Β.Μακεδονίας

  Συνέντευξη Τύπου τέλος

Ζάεφ: Η Ελλάδα είναι φίλη μας και υπάρχει εμπιστοσύνη.

Ζάεφ: Είναι λογικό να απευθυνόμαστε σε γειτονικές χώρες μελη του ΝΑΤΟ για τέτοια θέματα.

Ζάεφ: Η χώρα μας δεν έχει εποπτεία του εναέριου χώρου της και μια γειτονική χώρα θα πρέπει να καλύπτει τους ουρανούς μας.

Ζάεφ: έχουμε την ειλικρινό πρόθεση και οι δυο μας να κερδίσουμε τις εκλογές. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Μίτροτσκι θα υποστηρίξουν στο μέλλον την συμφωνία. Στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ οικοδομούμε συνεργασίες με όλα τα κράτη.

Τσίπρας: Μην ανησυχείτε δεν θα έχει κανένα αντάλλαγμα αυτή η συμφωνία.

Τσίπρας: Κάθε φορά που πήγαινα στις Βρυξέλλες παρατηρούσα ότι ο πιλότος έκανε μια παράκαμψη. Αυτή η ανοησία σταματάει και θα πηγαίνουμε στον προορισμό μας πιο σύντομα και όταν περνάμε θα σας χαιρετάμε.

Τσίπρας: Θα υπάρχει και συνεργασία ανάμεσα στις υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας. Και τεχνική συνεργασία.

Τσίπρας: Το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ήδη αποστείλει προσχέδιο τεχνικής συμφωνίας και συνεργασίας.

Τσίπρας: Η βοήθεια που θα παρέχει η Ελλάδα για την επιτήρηση του εναέριου χώρου θα έχει αντάλλαγμα. Την σταθερότητα στην γειτονιά μας. Η στρατιωτική συνεργσία είναι ένας κρίσιμος κρίκος. Είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης στην περιοχή της Βόρειας Μακεδονίας.

 Τον Ιούνιο μετά από 14 χρόνια θα μπορέσουμε επιτέλους να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Καλώ όλους τους πολίτες μας να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία και κάναμε αυτή την συμφωνία προς όφελος και των νέων γενιών.

Όταν όλοι θα δουν τα οφέλη και την οικονομία που αναπτύσσεται όταν θα δουν όλοι τα οφέλη θα καταλάβουν ακόμα και οι πολέμιοι και οι πλέον συντηρητικοί θα αλλάξουν τις απόψεις τους και θα υποστηρίξουν την συμφωνία. Οι πολίτες της Ελλάδας θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα στηρίξουμε την συμφωνία.

Ζάεφ: Η συμφωνία των πρεσπών συμφωνώ απόλυτα με τον Αλέξη η υλοποίηση της θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση μιας φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς. Θεωρώ ότι η διαμάχη αυτή είναι πολιτική κυρίως και αφορά στις βίζες στις θεωρήσεις. Εμείς επικυρώσαμε το πρωτόκολλο του ΝΑΤΟ.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι παγκόσμια και ανήνουν στην οικουμένη και θα χαρούμε όταν θα βάλετε αυτές τις σημάνσεις. ¨Ολα αυτά θα δημιουργήσουν μια άλλη ατμόσφαιρα ανάμεσα στους δυο λαούς.

Υπάρχουν και κάποιοι που δεν θα πειστούν ποτέ από επιχειρήματα. Εχουμε κάποιους στην Ελλάδα και στην ελληνική Μακεδονία που λένε ότι δεν θα στηρίξουν την συμφωνμία αυτοί, το παίζουν πολέμιοι της συμφωνίας αλλά είχαν δουλειές εδώ. Υπάρχουν πάντα υποκριτές και κακοπροαίρετοι, είπε γυρνώντας προς τον Ζόραν Ζάεφ.

 Όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι συμφωνίες θα αρχίσουν να καταλαβαίνουν και οι δυο λαοί πόσο μεγάλη ζημιά είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Ιδρύουμε πρεσβείες. Προχωράμε στην σύσταση συγκεκριμένων θεσμών για την παρακολούθηση της συμφωνίας.

  Νομίζω ότι αρχίζοντας να εφαρμόζουμε την συμφωνία και καλλιεργώντας ένα πνευμα εμπιστο΄συνης μεταξύ μας και προχωρώντας σε κινήσεις συντονισμού θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να φανούν τα αποτελέσματα της συμφωνίας. Δώσαμε μάχη απέναντι στα fake news.

Στο ερώτημα πως σκοπέυουν και οι δυο να πείσουν όσους έχουν επιφυλάξεις απαντούν και οι δυο.

Και τώρα ερωτήσεις

 Η συνάντησή μας σήμερα είναι ένα ιστορικό βήμα προς τα εμπρός για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Είμαστε δώ για να βρίσκουμε λύσεις, να χτίσουμε γέφυρες και αντί να ορθώνουμε τείχη να τα γκρεμίζουμε.

 Κρίσιμο θέμα είναι κατά την άποψή μου το πως από εδώ και στο εξής θα μπορούμε να έχουμε τους θεσμούς παρακολούθησης της σύμφωνίας, άμεσης συνεννόησης και επικοινωνίας.

 Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με Fake news. Ξαφνικά εμφανίζονται προβλήματα που υποτίθεται ίτι δημιουργεί η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ αντιθέτως αυτά επιλύει.

Κρίσιμο θεμα τα σχολικά εγχειρίδια και το πως βλέπει η μια χώρα την άλλη και πως μαθαίνουν την ιστορία μας τα παιδά μας. Αποφασίσαμε την σύσταση της διεθνούς ομάδας ειδικών με εκπροσώπους και από τα δυο κράτη για να διευθετηθούν προβλήματα δεκαετιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες.

Για να προχωρήσει αυτή η σχέση πρέπει να εδράζεται σε σταθερά συμφέροντα. Τον αμοιβαίο σεβασμό. Για να γίνουν τα θεμέλια στέρεα και να αντέξουν στον χρόνο πρέπει να δουλέψουμε εντατικά στην ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε πιο στενά στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιακή πολιτική.

Συζητήσαμε πως μπορούμε να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητα στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Μακεδονία μεσω του οργανισμού βαλκανικής ανάπτυξης που σχεδιάζουμε στην Ελλάδα.

 Στον αμυντικό τομέα η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να ενισχυσει τον αμυντικο τομέα.

Τσίπρας: πρέπει να τρέξουμε να καλύψουμε το έδαφος. Η αποστολή μας είναι πολυπληθής.

 Το κύριο πιάτο στην σημερινή μας συνάντηση είναι η οικονομία.

Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περιοχή.

 Σήμερα υπογράφουμε μνημόνιο συνεργασίας

Ιδρύουμε πρεσβείες και αντικαθιστούμε τα γραφεία συνδέσμου

Η επίσκεψή μου είναι η πρώτη επίσημη επίσκεψη Ελληνα πρωθυπουργού στη χώρα σας, Εχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο έχουμε χάσει 3 δεκαετίες

 Θα είναι μια επιτυχία για τα Βαλκάνια και την Ευρώπη

 Εμείς προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα αφήγημα συνεργασίας και συνανάπτυξης

Να χτίσουμε ένα διαφορετικό αφήγμα για τα Βαλκάνια.

 

Ο λόγος στον Αλέξη Τσίπρα

Τους πρηγούμενους μήνες έκανα έναν πολύ καλό φίλο, τον Αλέξη

Το απόγευμα θα κηρύξουμε την έναρξη του κοινού επιχειρηματικού φόρουμ

Το νεο σημείο διασυνοριακής διέλευσης ανάμεσα στις δυο χώρες θα συμβάλλει για περαιτέρω εγγύτητα ανάμεσα στις δυο χώρες.

Υπογράψαμε πολλά μνημόνια συνεργασίας σε πολλούς τομείς

Το πρώτο του μήνυμα από τα Σκόπια, όπου έφτασε νωρίτερα σήμερα, έστειλε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό. Οφείλουμε να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε».

Αιφνιδιασμός Ζάεφ σε Τσίπρα με selfie

Με μία selfie υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ τον Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια λίγο πριν την κατ' ιδίαν συνάντησή τους.

Ο Zόραν Ζάεφ μετά τη χειραψία με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες έβγαλε το κινητό του τηλέφωνο και τράβηξε μια selfie αιφνιδιάζοντας τον πρωθυπουργό αλλά και τους  παρευρισκόμενους οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

O πρωθυπουργος βλέποντας τους Έλληνες δημοσιογραφους είπε στον Ζαεφ "πάμε και στους δικούς μου να μας βγάλουν φωτό". Κσι ήρθε προς το μέρος που ήταν μαζεμένοι οι Έλληνες δημοσιογράφοι. Ο Ζαεφ έβγαλε σελφι έχοντας απο πίσω τους Έλληνες ρεπόρτερ.

Σε εξέλιξη είναι η κατ' ιδίαν συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο κυβερνητικό κτίριο της Βόρειας Μακεδονίας, όπου τον υποδέχθηκε θερμά ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες προχώρησαν προς τους φωτορεπόρτερς και τους υπουργούς των δύο χωρών, όπου έβγαλαν σέλφι με το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας.

Αμέσως μετά, οι δύο πρωθυπουργοί χαιρέτησαν έναν έναν τους υπουργούς, ενώ ακολούθησε φωτογραφία με τα δύο κυβερνητικά κλιμάκια.

Ακολούθως οι δύο πρωθυπουργοί και οι υπουργοί τους μπήκαν στο εσωτερικό του κυβερνητικού κτιρίου για μια σύντομη τελετή υποδοχής, έξω από το οποίο κυματίζουν οι σημαίες των δύο χωρών.

Στα Σκόπια έφτασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος, επίσκεψή του. Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων, συνοδευόμενος και από τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο των Σκοπίων η εκ των αντιπροέδρων της κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα και ο υπουργός Οικονομίας Κρέσνικ Μπεκτέσι


Αμέσως μετά την υποδοχή στο αεροδρόμιο των Σκοπίων, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στο κτίριο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, όπου θα γίνει η επίσημη υποδοχή, παρόντος του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

 



Τον πρωθυπουργό της Ελλάδας συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Όπως υπογραμμίζει η Αθήνα, η επίσκεψη σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνουν διπλωματικές πηγές, θα αξιοποιηθούν οι πολλές και σημαντικές δυνατότητες συνεργασίας και συνανάπτυξης που διανοίγονται ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ θα εξετασθούν και ζητήματα εφαρμογής της Συμφωνίας. «Η επίσκεψη αυτή αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, ως πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης», τονίζουν.

Δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, πραγματοποιείται σήμερα στα Σκόπια η συνεδρίαση του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) μεταξύ Ελλάδας - Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, υπό τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ.

Παρακολουθείστε live από το βίντεο στο τέλος του κειμένου

Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια είναι αυτή του Αλέξη Τσίπρα. Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή τετ α τετ συνάντηση που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να του θέσει το θέμα των εμπορικών σημάτων μετά από την ενημέρωση που είχε στην Θεσσαλονίκη από Έλληνες οινοποιούς και θα του επισημάνει ότι αυτή η λογική είναι αδιέξοδη καθώς δεν βοηθάει στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας.

Το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια:

Στις 11.00 π.μ θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στο Κυβερνητικό Μέγαρο και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στις 11.55 π.μ θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) και στις 13.00 θα υπογράφουν οι διμερείς συμφωνίες.

Στις 13.30 θα γίνουν ο κοινές δηλώσεις στον τύπο (4 ερωτήσεις από δημοσιογράφους) και στις 14.30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας

Στις 17.30 θα γίνει το Επιχειρηματικό φόρουμ και ομιλίες και στις 19.30 το επίσημο δείπνο

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του Μπέτυ Μπαζιάνα η οποία θα έχει ξεχωριστό πρόγραμμα με τη σύζυγο του Ζόρικα Ζάεφ.


Μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια είναι...

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης,

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς,

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης,

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,

Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης,

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης,

Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου,

Η Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης,

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στις 11.00 π.μ θα γίνει η επίσημη τελετή υποδοχής του Αλέξη Τσίπρα στο Κυβερνητικό Μέγαρο και αμέσως μετά ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ συνομιλίες με τον Ζόραν Ζάεφ.

Στις 11.55 π.μ θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) και στις 13.00 θα υπογράφουν οι διμερείς συμφωνίες.

Στις 13.30 θα γίνουν ο κοινές δηλώσεις στον τύπο (4 ερωτήσεις από δημοσιογράφους) και στις 14.30 ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας

Στις 17.30 θα γίνει το Επιχειρηματικό φόρουμ και ομιλίες και στις 19.30 το επίσημο δείπνο


– Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών – το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας

– Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας

– Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας

– Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

– Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016

– Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών

– Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανοφσε.


Ο Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή τετ α τετ συνάντηση που θα έχει με τον Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να του θέσει το θέμα των εμπορικών σημάτων μετά από την ενημέρωση που είχε στην Θεσσαλονίκη από Έλληνες οινοποιούς και θα του επισημάνει ότι αυτή η λογική είναι αδιέξοδη καθώς δεν βοηθάει στην πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας.

Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτήριζαν την επίσκεψη ιστορικής σημασίας, «βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας». Επισήμαιναν ακόμα ότι η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο MIA -επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Μακεδονίας -αναφέρθηκε στις πολιτικές συνέπειες της συμφωνίας, λέγοντας ότι «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος δεν θα είχε μπορέσει ούτε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα οικονομικά προγράμματα, ούτε να βρει λύσεις στο ασφαλιστικό, ούτε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ούτε να λύσει το ονοματολογικό, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε να προβεί στις τομές που χρειάζονταν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Συμφωνία ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά σου και χωρίς να ταπεινώνεις την άλλη πλευρά. Ωστόσο, είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό. Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Απ' όπου κι αν το δει κανείς, η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στα Σκόπια, η πρώτη Έλληνα πρωθυπουργού, έχει ιστορική σημασία. Η συντακτική ομάδα του newsit.gr και η απεσταλμένη μας Ελένη Καλογεροπούλου, θα σας μεταφέρουν λεπτό προς λεπτό όλα όσα θα γίνουν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας και η… συνοδεία του

Τον Έλληνα πρωθυπουργό στα Σκόπια συνοδεύουν:

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης,
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς,
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης,
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης,
Ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης,
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης,
Ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός,
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου,
Η Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης,
Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας – Θράκης, Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Στα Σκόπια θα φτάσουν και 120 επιχειρηματίες και εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών που ήδη δραστηριοποιούνται στην περιοχή ή επιθυμούν να μπουν στην αγορά της Βόρειας Μακεδονίας. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών προέρχονται από τον τομέα των κατασκευών, της ενέργειας, των τροφίμων, της βιομηχανίας και των νέων τεχνολογιών. Στο επιχειρηματικό φόρουμ, θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και οι δυο πρωθυπουργοί αναμένεται να απευθύνουν χαιρετισμό.

Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η Συμφωνία των Πρεσπών. Ανάμεσα στους ομίλους που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι: ΣΙΔΕΝΟΡ, Promitheus Gas, ΔΕΣΦΑ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Intracom, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άκτωρ, APIVITA.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα