Τσίπρας: Διαβατήριο για καθαρή έξοδο η υπεραπόδοση. Γιούνκερ: Καμία προληπτική γραμμή

Τσίπρας: Διαβατήριο για καθαρή έξοδο η υπεραπόδοση. Γιούνκερ: Καμία προληπτική γραμμή

«Να καλωσορίσω τον καλό φίλο της Ελλάδας, όπως αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις μετά την κατ' ιδιαν συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτή η επίσκεψη του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη στη μνημονιακή Ελλάδα» συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, η Ελλάδα θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μια κανονική χώρα της ευρωζώνης», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για καθαρή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και για την καθοριστική ρύθμιση σχετικά με το ελληνικό χρέος.

«Το διαβατήριο γι' αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας πάνω στην υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε πως πλεον η χώρα δεν χρειάζεται μέτρα λιτότητας αλλά μέτρα για την ανάπτυξη.

«Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στην ευρωζώνη αλλά δεν σημαίνει ότι γυρίζουμε στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση στις μεταρρυθμίσεις και πως η χώρα χρειάζεται πορεία προς τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την ανάπτυξη, υπογράμμισε πως θα πρέπει να αφορά και το ανθρώπινο δυναμικό.

«Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της ευρωζώνης, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης - θεσμός που θα στηρίζει το σύστημα εγγύησης καταθέσεων υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο», επεσήμανε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εξήγησε πως κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον επικεφαλής της Κομισιόν συζητήθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις.

«Η ΕΕ έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Η Ελλάδα έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, διότι αυτή είναι η ιστορική επιλογή του ελληνικού λαού» υπογράμμισε ο ίδιος,

«Στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πετύχαμε μαζί», είπε προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας πως ο κ. Γιούνκερ είχε δηλώσει πως «στην Ευρώπη ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε μαζί» .

«Ο ελληνικός λαός, όλοι, γνωρίζουμε πως πετύχαμε μαζί και αυτό οφείλεται σε εσένα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΕΕ.

«Δουλεύουμε για να είναι σαφής και καθαρή η έξοδος, γιατί μετά από 8 χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο ίδιο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση-κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΕ- αναφορικά με τα οικονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας και την εμμονή των θεσμών σε νέα μέτρα λιτότητας.

Θα πρέπει να δούμε πώς θα επιταχύνουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης μέσω της μείωσης της φορολογίας, είπε μεταξύ άλλων ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιούνκερ: Καμία προληπτική γραμμή

Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος για την Ελλάδα, τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι τα κράτη πρέπει να σεβαστούν τις υποχρεώσεις τους για τη μείωση του χρέους, ενώ υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές.

Καταβάλλουμε προσπάθεια, ώστε η έξοδος να είναι πιο καθαρή, καμία προληπτική γραμμή, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Γιούνκερ: Δεύτερη πατρίδα μου η Ελλάδα. Τι είπε με Τσίπρα- Παυλόπουλο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα