Καιρός: Από την Τετάρτη αναμένεται το πρώτο έντονο και πιθανόν παρατεταμένο κύμα ζέστης

Μια ζεστή βδομάδα ξεκινάει, καθώς από την Τετάρτη και στη συνέχεια, αναμένεται το πρώτο έντονο και πιθανόν παρατεταμένο κύμα ζέστης για το φετινό καλοκαίρι. Οι άνεμοι θα είναι γενικά ήπιοι, κάτι το οποίο είναι φυσικά κατασταλτικός παράγοντας, όσον αφορά στον κίνδυνο εξάπλωσης πυρκαγιάς. Από την άλλη όμως οι δείκτες δυσφορίας θα είναι ανεβασμένοι και η ζέστη έντονη.

Την Δευτέρα, ο ήλιος θα κυριαρχήσει σε όλη τη χώρα. Στα νησιά του Αιγαίου θα παραμείνει το ηλιόλουστο σκηνικό και για το υπόλοιπο της ημέρας. Στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθεί αραιή συννεφιά. Πιθανόν να σημειωθούν στα ορεινά μας διάσπαρτες μπόρες μικρής έκτασης το μεσημέρι και το απόγευμα. Ωστόσο η μέρα θα τελειώσει με αίθριο καιρό σχεδόν σε όλη τη χώρα.

Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα παρουσιάσει πολύ μικρή άνοδο. Το θερμόμετρο θα φτάσει τους 28-31 στη βόρεια Ελλάδα, 30-32 στα υπόλοιπα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά Και στο Αιγαίο οι μέγιστες θα κυμανθούν από 29-32 βαθμούς.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν σε βορειοδυτικές διευθύνσεις. Στο Ιόνιο 3-4 τοπικά 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 4-6 μποφόρ, το απόγευμα σταδιακά θα υποχωρήσουν.

Στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος , με ηλιοφάνεια και τοπική συννεφιά το μεσημέρι. Μικρή η πιθανότητα να ψιχαλίσει λίγο τοπικά σε τμήματα της ανατολικής Αττικής. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20-31 βαθμούς και οι άνεμοι βόρειοι 3-5 μποφόρ, πρόσκαιρα θα στραφούν σε νοτιάδες και το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Στη Θεσσαλονίκη ο ήλιος θα κυριαρχήσει , με αραιή συννεφιά το μεσημέρι στα γύρω ορεινά. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19-30 βαθμούς και οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε νότιους 2-4 μποφόρ.

Όσον αφορά στις επόμενες μέρες, οι θερμές αέριες που έχουν προκαλέσει το πρωτόγνωρο για την εποχή κύμα καύσωνα στη δυτική Ευρώπη θα κατηφορίσουν προς τη χώρα μας. Αναμένεται λοιπόν την Τρίτη να ξεκινήσει η θερμοκρασία την ανοδική της πορεία, με τιμές που θα φτάσουν το μεσημέρι τους 36-37 βαθμούς στη βόρεια και κεντρική χώρα και 30-33 στις υπόλοιπες περιοχές.

Ο καιρός θα είναι αίθριος, με λιακάδα και τοπική συννεφιά το μεσημέρι στα ηπειρωτικά ορεινά. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν γενικά, σε δυτικές –βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-5 και στα νότια μέχρι 6 μποφόρ.

Τέλος, την Τετάρτη η ζέστη θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Το θερμόμετρο θα σκαρφαλώσει το μεσημέρι στους 38 βαθμούς στα βόρεια και κεντρικά, 35 βαθμούς στη δυτική Ελλάδα και 35 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου. Ηλιοφάνεια προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με τοπική συννεφιά στα ηπειρωτικά, το μεσημέρι και το απόγευμα. Βορειοδυτικοί οι άνεμοι στα πελάγη 2-4 και στα Δωδεκάνησα 5-6 μποφόρ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα