Σάκης Αρναούτογλου: Ο καιρός με τον αντικυκλώνα στην Ελλάδα και τα νέα για τον τυφώνα

Σάκης Αρναούτογλου: Ο καιρός με τον αντικυκλώνα στην Ελλάδα και τα νέα για τον τυφώνα

Για τον αντικυκλώνα που θα επεκταθεί στην Ελλάδα, αλλά και για τον ισχυρό τυφώνα Hagibis, ενημερώνει ο Σάκης Αρναούτογλου, από τη μία πλευρά μέσω της ΕΡΤ 3 και από την άλλη από το facebook.

Ο Σάκης Αρναούτογλου έδωσε νέα δεδομένα τόσο για τον αντικυκλώνα στην Ευρώπη και την Ελλάδα, όσο και για τον τυφώνα στην Ιαπωνία.

Ειδικότερα ο Σάκης Αρναούτογλου σημείωσε ότι ο καιρός σήμερα θα είναι σχετικά καλό, αλλά θα υπάρξουν κάποιες μπόρες, ενδεχομένως και στην Αττική, στα κεντροβόρεια του νομού.

Ανέφερε ότι τις επόμενες μέρες θα δημιουργηθεί ένας εκτεταμένος αντικυκλώνας πανευρωπαϊκά, «ένα αέριο κάστρο από την Ισπανία μέχρι την Ελλάδα, που θα εμποδίζει τα χαμηλά βαρομετρικά».

Μάλιστα είπε ότι μέχρι 22 Οκτωβρίου ο καιρός δεν φαίνεται να αλλάζει και μαζί με τον αντικυκλώνα έρχονται θερμότερες αέριες μάζες. 

Μετά τις 22 Οκτωβρίου ίσως επισκεφτούν την Ελλάδα βροχές

Τα νέα δεδομένα για τον τυφώνα Hagibis

Τέσσερις είναι λόγοι για τους οποίους ο τυφώνας Hagibis θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα καταστροφικός, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου.

Όπως αναφέρει: «Σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA), o Hagibis έχει ήδη κατηγοριοποιηθεί ως ένας ιδιαίτερα βίαιος τυφώνας, και κατατάσσεται στην υψηλότερη βαθμίδα της Ιαπωνικής κλίμακας για τους τυφώνες. Ο Hagibis θα μπορούσε μεν να εξασθενήσει ελαφρώς, πλησιάζοντας την Ιαπωνία, καθώς θα συναντήσει ψυχρότερα νερά, παρόλαυτά θα επηρεάσει την περιοχή του Τόκιο το Σάββατο το βράδυ ως ένας πολύ ισχυρός τυφώνας Η περιοχή θα αρχίσει ήδη να βλέπει τα κύματα και τη βροχή να εντείνονται κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας, Παρασκευή.

Στατιστικά, η Ιαπωνία είναι η 3η πιο επιρρεπής στους τυφώνες χώρα της Ασίας, καθώς κάθε χρόνο περίπου 11 τυφώνες πλησιάζουν αρκετά κοντά και 2 κινούνται προς την ενδοχώρα. Αν και οι Ιάπωνες είναι ένα έθνος συνηθισμένο στην επέλαση τυφώνων, ο τυφώνας Hagibis θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για χιλιάδες ανθρώπους στην Ιαπωνία. Η Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (JMA) εξέδωσε ασυνήθιστα νωρίς έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για να προειδοποιήσει τους πολίτες, ενώ οι τηλεοράσεις καλύπτουν την πορεία του τυφώνα σχεδόν όλο το 24ωρο.

Τι κάνει όμως τόσο ξεχωριστό τον συγκεκριμένο τυφώνα;

Τέσσερις είναι λόγοι για τους οποίους Hagibis θα μπορούσε να γίνει ιδιαίτερα καταστροφικός!

1.  Όπως φαίνεται στο δορυφόρο (φωτο) ο Hagibis έχει πολύ μεγάλη έκταση. Η διάμετρος της περιοχής των ανέμων με ταχύτητα άνω των 54 km / h είναι 1.400 χλμ., έκταση σχεδόν το μισό του μήκους του Ιαπωνικού αρχιπελάγους. Σε τυφώνες τέτοιου μεγέθους οι, θυελλώδεις άνεμοι ξεκινούν νωρίτερα, διαρκούν περισσότερο, και επηρεάζουν περισσότερες περιοχές.

2. Η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του τυφώνα έπεσε σήμερα στα 915hPa, καθιστώντας τον συγκεκριμένο τυφώνα για φέτος ένα από τα πιο ισχυρά τροπικά συστήματα στη γη ..

Όταν αναπτύχθηκε με εντυπωσιακό τρόπο κοντά στην Βόρειες Μαριάνες Νήσους, η πίεση στο κέντρο του έπεσε από τα 992hPa στα 915hPa μέσα σε 24 ώρες, μια πτώση που αποτελεί την 9η πιο γρήγορη στην καταγεγραμμένη ιστορία.Σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία η ατμοσφαιρική πίεση στο κέντρο του θα μπορούσε μεν το Σάββατο να ανέβει στα 950hPa όταν θα βρεθεί κοντά στην Ιαπωνία όμως εάν περάσει από την ευρύτερη περιοχή του Τόκιο έστω και μ' αυτή την ισχύ, τότε θα είναι σίγουρα και ο ισχυρότερος που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη τοποθεσία. 

3 Αυτό που κάνει τον Χάγκιμπις όμως ακόμα πιο τρομακτικό είναι η χρονική στιγμή που θα περάσει από περιοχές της Ιαπωνίας καθώς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όταν θα σαρώνει τη χώρα, η σελήνη θα είναι σε πλήρη φάση κάτι που σημαίνει ότι η στάθμη του νερού στη θάλασσα θα βρίσκεται σε υψηλότερο σημείο από το κανονικό. Ο συνδυασμός της υψηλής παλίρροιας, γιγαντιαίων κυμάτων και σφοδρότατων ανέμων θα μπορούσε να φέρει σημαντικό κίνδυνο παράκτιων πλημμυρών.

4. Ο τυφώνας Hagibis θα μπορούσε να αποτελειώσει ότι έμεινε απο την επελαση του τυφώνα Faxai που έπληξε το Τόκιο πριν από περίπου ένα μήνα και ο οποίος πέρασε στη μετεο-ιστορία ως ο ισχυρότερος τυφώνας για αρχές Σεπτεμβρη, με ανέμους οι ριπές-ρεκόρ των οποίων άγγιξαν και 207 km / h . Τουλάχιστον 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά παρέμειναν χωρίς ρεύμα για πάνω από μια εβδομάδα και πολλά σπίτια έμειναν χωρίς σκεπές . Υπάρχουν ακόμα και σήμερα πολλά σπίτια με μπλε μουσαμάδες(φωτο) στις στέγες τους και πολλοί άνθρωποι βρίσκονται ακόμα σε καταφύγια.

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα