Αντιστροφή μέτρηση για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Παγίδες και πληρωμές

Αντιστροφή μέτρηση για τον νέο ΕΝΦΙΑ – Παγίδες και πληρωμές

Έως αρχές Απριλίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η εκκαθάριση του εφετινού ΕΝΦΙΑ, ώστε στη συνέχεια περίπου 7.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με συνολική αξία ακίνητης περιουσίας περίπου 800 δισ. ευρώ να εισέλθουν στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr) και να αναζητήσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια στην εφαρμογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ».

Έγινε μεγάλη προσπάθεια ώστε τα εφετινά εκκαθαριστικά να εκδοθούν στα τέλη Μαρτίου, ώστε η πρώτη δόση του φόρου να μπορέσει να πληρωθεί στα τέλη Απριλίου και να γίνει πράξη η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών σύμφωνα με την οποία οι δόσεις αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ αυξάνονται σε 11, από 10 που ήταν πέρυσι, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τις 30 Απριλίου και την τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025.

Μάλιστα, η ίδια τροπολογία προβλέπει ότι ο ΕΝΦΙΑ του 2025 θα αποπληρώνεται σε 12 δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Μαρτίου και η τελευταία τέλη Φεβρουαρίου, όπως ισχύει και για τον εφετινό ΕΝΦΙΑ. Με αυτό τον τρόπο η όλη διαδικασία θα λάβει χώρα αρκετά νωρίτερα σε σύγκριση με πέρυσι και 6.100.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο 1,75 δισ. ευρώ φόρο μετά τις εκπτώσεις και τα αφορολόγητα ποσά σε μία περισσότερη δόση σε σύγκριση με το 2023.

Αντιστροφή μέτρηση για τον νέου ΕΝΦΙΑ – Παγίδες & πληρωμές

– Νέα εκκαθαριστικά: Κυριακή 7 Απριλίου – Ηλεκτρονικά: www.aade.gr (Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ)

– Πληρωμή ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις (αντί 10)

– 1η δόση: Έως 30 Απριλίου 2024

– 11η δόση (τελευταία): Έως 28 Φεβρουαρίου 2025

– Εφάπαξ πληρωμή φόρου: Καμία έκπτωση

– Έκπτωση 50% ή 100%: Χαμηλό εισόδημα, αξία ακινήτων, οικογενειακή κατάσταση

– Επιπλέον έκπτωση 10%: Ασφαλισμένες κατοικίες

– Ασφάλιση: Για πυρκαγιά, πλημμύρα, σεισμό

πηγή: MEGA TV

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα