Oι 5 φθηνότερες και οι 5 ακριβότερες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας

Oι 5 φθηνότερες και οι 5 ακριβότερες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας

Οι περιοχές της Αττικής και Πατησίων – Αχαρνών είναι αυτήν τη στιγμή οι οικονομικότερες για την αγορά ενός σπιτιού στο κέντρο της Αθήνας, ενώ για τους ενδιαφερόμενους ενοικιαστές, η φθηνότερη τιμή καταγράφεται στον Κολωνό και στα Σεπόλια.

Ακόμη κι έτσι όμως, όποιος ψάχνει στις αγγελίες να αγοράσει ένα φθηνό σπίτι στο κέντρο θα διαπιστώσει ότι μια μέση τιμή στην πλέον προσιτή Αττική και την περιοχή των Πατησίων – Αχαρνών είναι λίγο χαμηλότερη των 1.400 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), νούμερο φυσικά που ανεβαίνει προς τα πάνω όταν πρόκειται για πιο καινούργια ή ανακαινισμένα ακίνητα.

Αντίστοιχα, συμβαίνει και με τα ενοίκια: Για ένα σπίτι άνω των 75 τ.μ., το οποίο είναι με βάση σχετική έρευνα του γνωστού κτηματομεσιτικού δικτύου της RE/MAX, αυτό που ζητεί ένας στους δύο Έλληνες, οι ιδιοκτήτες στην πιο φθηνή περιοχή του κέντρου της Αθήνας, τον Κολωνό και την Κολοκυνθού, ζητούν κατά μέσο όρο ένα ενοίκιο στα πέριξ των 600 ευρώ.

Τα δεδομένα για το top 5 των οικονομικότερων, αλλά και των ακριβότερων περιοχών στο κέντρο της Αθήνας, τον δήμο με την υψηλότερη ζήτηση από τους υποψήφιους αγοραστές και ενοικιαστές, συγκέντρωσε το δίκτυο του Spitogatos (www.spitogatos.gr), η γνωστή ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα, με πάνω από τρία εκατομμύρια μηνιαίους επισκέπτες, οι οποίοι βλέπουν περισσότερες από 100 εκατομμύρια σελίδες τον μήνα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις πωλήσεις κατοικιών, το top 5 των φθηνότερων περιοχών για το κέντρο της Αθήνας είναι η Αττική, η περιοχή στα πέριξ των Πατησίων – Αχαρνών, τα Πατήσια και ακολουθούν Κολωνός – Κολοκυνθούς και τέλος η περιοχή γύρω από τον Άγιο Ελευθέριο – Προμπονά – Ριζούπολη. Σε όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις, το ποσοστό ανόδου στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου, στο τέλος του 2023 έναντι του 2022, είναι διψήφιο, από 12% και πάνω, φτάνοντας ακόμη και το 20%.

Ως προς τις 5 ακριβότερες περιοχές του κέντρου, την πρωτοκαθεδρία, με μια μέση τιμή στις 4.900 ευρώ ανά τ.μ. και αύξηση πάνω από 16% σε ετήσια βάση, διατηρεί το Κολωνάκι – Λυκαβηττός και ακολουθούν το ιστορικό κέντρο, το Μετς – Καλλιμάρμαρο, το Κουκάκι – Μακρυγιάννη και τα Ιλίσια.

 Στο κομμάτι των ενοικιάσεων, το Κολωνάκι – Λυκαβηττός διατηρεί επίσης την πρωτιά όσον αφορά το πιο ακριβό μέσο ενοίκιο στις αγγελίες για το κέντρο της Αθήνας, με μέση τιμή λίγο κάτω από τα 16 ευρώ ανά τ.μ., πράγμα που σημαίνει ότι ένας μέσος ιδιοκτήτης ζητεί κάτι λιγότερο από 1.200 ευρώ για ένα σπίτι 75 τ.μ. Ακολουθούν, όπως και στην περίπτωση των πωλήσεων κατοικιών, το ιστορικό κέντρο, το Μετς – Καλλιμάρμαρο, το Κουκάκι – Μακρυγιάννη, με τη διαφορά ότι το top 5 των ενοικιάσεων εδώ κλείνει στην 5η θέση το Παγκράτι, από τις πλέον δημοφιλείς περιοχές του κέντρου, με ιδιαίτερη ζήτηση και στις οικογένειες.

Οι πωλήσεις στο κέντρο
Αναλυτικότερα, στον τομέα της αγοράς κατοικίας σε αυτήn τη συγκυρία, από την πλευρά τους οι μεσίτες έχουν αρχίσει να καταγράφουν ήδη από το δεύτερο μισό του 2023 σχετική κόπωση στη ζήτηση από το ευρύ κοινό, ειδικά για τα ακίνητα χαμηλότερων προδιαγραφών στις δευτερεύουσες περιοχές. Για τα ακίνητα υψηλών προδιαγραφών και ενεργειακών χαρακτηριστικών στις περιοχές της πρώτης γραμμής, η ζήτηση παραμένει στα ψηλά λόγω κυρίως της έλλειψης κατοικιών σε αυτές τις κατηγορίες, με πολύ μεγάλη, αντίστοιχα, και την ψαλίδα των τιμών, οι οποίες, για μοναδικά σπίτια του ιστορικού κέντρου, φτάνουν σε κάποιες δεκάδες εκατομμύρια.


Παρ’ όλα αυτά, οι τιμές στις αγγελίες παραμένουν σταθερά ανοδικές σε όλες τις κατηγορίες των ακινήτων, αγγίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα όρια του παραλόγου, έστω κι αν η ίδια η αγορά τώρα διαπιστώνει στην πράξη ότι έχει μεγαλώσει το χρονικό «παράθυρο» από τη στιγμή που ένα μέσο ακίνητο βγαίνει στην αγορά, μέχρι τη στιγμή που τελικά θα πουληθεί, ενώ και από τις αγγελίες προκύπτουν ήδη βραδύτεροι ρυθμοί ανόδου σε τριμηνιαία βάση και δη το δ’ τρίμηνο του 2023.

Πανελλαδικά, την περσινή χρονιά, με βάση τα πλέον επίσημα στοιχεία, αυτά από την Τράπεζα της Ελλάδος, για τους δείκτες οικιστικών ακινήτων έως και το γ’ τρίμηνο, οι τιμές των διαμερισμάτων εμφανίζουν άνοδο κατά 13,9% σε ετήσια βάση, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις αγγελίες στο δίκτυο του Spitogatos. Για το δ’ τρίμηνο όμως του 2023, τουλάχιστον στις αγγελίες, οι ρυθμοί ανόδου ανά τρίμηνο έχουν επιβραδύνει: Ξεκινώντας από το +2,7% το α’ τρίμηνο, στο +3,6% το β’ τρίμηνο, ανεβαίνοντας στο +4% το γ’ τρίμηνο και πέφτοντας στο +1,1% το δ’ τρίμηνο του 2023.

Για την Αθήνα και δη το κέντρο της πρωτεύουσας, που βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της ζήτησης τόσο από τους Έλληνες, όσο και από τους ενδιαφερόμενους ξένους αγοραστές, είναι σαφώς υψηλότερες οι αυξήσεις ακόμη και για τις πιο προσιτές περιοχές, με βάση πάντα τις αγγελίες. Ενδεικτικά, στην περιοχή της Αττικής με τη χαμηλότερη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης στα 1.363 ευρώ ανά τ.μ., καταγράφεται ετήσια άνοδος 12,3% και ακόμη μεγαλύτερη, στο +17,7%, είναι η άνοδος για την Πατησίων – Αχαρνών με μέση τιμή στα 1.384 ευρώ ανά τ.μ.

 
Εντυπωσιακή, πάνω από 20%, είναι η αύξηση σε ετήσια βάση των τιμών πώλησης στα Πατήσια, με μέση τιμή αυτήν τη στιγμή στα 1.400 ευρώ ανά τ.μ., που είναι υπερδιπλάσια όταν πρόκειται για νεόδμητο. Ενδεικτικά, καινούργιο σπίτι κατασκευής 2023, επιφάνειας 110 τ.μ., ενεργειακής κλάσης Α+ με φυσικό αέριο, πωλείται αυτήν τη στιγμή με πάνω από 3.000 ευρώ ανά τ.μ., ή αλλιώς στα 340.000 ευρώ. Στα 1.600 ευρώ ανά τ.μ. είναι η μέση τιμή στην περιοχή του Κολωνού – Κολοκυνθούς, όπου όμως για σπίτια ακόμη και 20ετίας, του 2004, που έχουν ταράτσα και θέα, ζητούνται τιμές… επί 3, ακόμη και πάνω από 4.500 ευρώ ανά τ.μ.

Μεγάλη είναι η διακύμανση των τιμών για τις ακριβές περιοχές του κέντρου, όπου από τη μία η μέση τιμή στο Κολωνάκι στις αγγελίες διαπιστώνεται από την επεξεργασία των δεδομένων του Spitogatos στα 4.906 ευρώ ανά τ.μ., με ετήσιο ποσοστό ανόδου πάνω από 16%. Από την άλλη, ωστόσο, υπάρχουν ουκ ολίγες αγγελίες, ακόμη και με πάνω από τις 20.000 ευρώ ανά τ.μ. -όπως συμβαίνει για ανακαινισμένο, σχεδόν προ δεκαετίας διαμέρισμα σε πολυκατοικία του 1960, επιφάνειας κάτω των 40 τ.μ., που πωλείται αυτήν τη στιγμή με τιμή στις 750.000 ευρώ.

Aυξημένες κατά 20% μέσα σε έναν χρόνο εμφανίζονται οι τιμές στο ιστορικό κέντρο, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τις 4.600 ευρώ ανά τ.μ. αυτήν τη στιγμή. Όμως και στην περίπτωση αυτήν, η διακύμανση των τιμών είναι τεράστια, με τις αξίες να φτάνουν ή και να ξεπερνούν τα 25.000 ευρώ ανά τ.μ. σε μοναδικά ακίνητα. Ένα τρανταχτό παράδειγμα, ένα παλιό, μη ανακαινισμένο σπίτι του 1965 κάτω από την Ακρόπολη, επιφάνειας 110 τ.μ., με ζητούμενη τιμή στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στα κορυφαία οικήματα προς πώληση από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας κτηματομεσιτικών υπηρεσιών Greece Sotheby’s International Realty, η οποία διαχειρίζεται πολύ ακριβές κατοικίες, ένα νεοκλασικό ακίνητο πολύ κοντά στο Μουσείο της Ακρόπολης, επιφάνειας 465 τ.μ., 100 ετών και ανακαινισμένο το 2021, επιπλωμένο, με τιμή στα 14 εκατ. ευρώ.


Οι ενοικιάσεις
Από τις πέντε ακριβότερες περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, η φθηνότερη, με μέση τιμή λίγο πάνω από 3.000 ευρώ ανά τ.μ., είναι τα Ιλίσια,...

Διαβάστε αναλυτικά στο .newmoney.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα