ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα δοθεί η έκπτωση 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα δοθεί η έκπτωση 10% για τα ασφαλισμένα ακίνητα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες

Μειωμένος κατά 10% θα είναι ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ 2024 που αναμένεται να λάβουν τον Απρίλιο σχεδόν 1,2 εκατ. ιδιοκτήτες που είχαν ασφαλίσει ολόκληρο το 2023 τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές. Η ΑΑΔΕ ζητεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες τα αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με την ασφάλιση των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών προκειμένου να εκδώσει τα εκκαθαριστικά σημειώματα με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να αποστείλουν έως τις 25 Ιανουαρίου στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας φυσικών προσώπων που καλύπτουν τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας και τα οποία είναι σε ισχύ. Μερικά από αυτά τα στοιχεία είναι μεταξύ άλλων:

ο ΑΦΜ,
το ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,
ο αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,
η ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,
διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας, οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο και
το ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις προαναφερθέντες ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα).

Τα στοιχεία για τα ασφαλισμένα σπίτια 

Τα πρόσφατα στοιχεία της έρευνας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας  έδειξαν πως στο 17%  ήταν το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών της χώρας μας και σε 1.086.037  ανέρχονταν τα συμβόλαια κατοικίας.  Τα στοιχεία της έρευνας της  ΕΑΕΕ βασίστηκαν σε  1.086.037 συμβόλαια τα οποία ήταν σε ισχύ την 30η Σεπτεμβρίου 2023 και σε αυτή συμμετείχαν 25 ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Από τις ασφαλισμένες κατοικίες οι ασφαλισμένες για σεισμό ήταν στις 794.723 ( 80,8%), οι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα διαμορφώθηκαν στις 651.818 ( 66,3%), οι ασφαλισμένες με κάλυψη κτιρίου ήταν στις 983.361 ( 90,5%), οι κατοικίες με κάλυψη μόνο περιεχομένου ήταν στις 102.676 ( 9,5%), ενώ οι 613.471 και το 62,4% συνδέθηκε με ενυπόθηκα δάνεια.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε
Επίσης οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν για τον ΕΝΦΙΑ τα εξής:

 Η πλατφόρμα
Έως τις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πλατφόρμα στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να δηλώσουν την αντιστοίχιση των ακινήτων τους με τα ασφαλιστήρια συμβόλαια ώστε εν συνεχεία να γίνουν οι απαιτούμενες διασταυρώσεις και κατά την επόμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ να δοθούν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις.

Η έκπτωση 

Οι πολίτες που  έχουν ασφαλίσει την οικία τους  σε  επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο των ασφαλιστικών εταιρειών για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα και που  καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου, θα έχουν μείωση στον ΕΝΦΙΑ. Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως είναι να έχει ασφαλιστεί το ακίνητο το  2023  τουλάχιστον για  3 χρόνια.  Διευκρινίζεται δε πως για έχουν πλήρη έκπτωση του 10 % στον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν ασφαλίσει οίκημα τους για 12 μήνες αλλιώς το κούρεμα θα υπολογίζεται  αναλογικά  σύμφωνα με τους μήνες ασφάλισης του σπιτιού.

Αναλυτικά η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα διαμορφωθεί ως εξής:

Όταν ασφαλίζεται το σπίτι για το διάστημα 3 μηνών η έκπτωση θα είναι  2,5%
Όταν ασφαλίζεται το σπίτι για το διάστημα 9 μηνών η έκπτωση θα είναι   7,5%
Όταν ασφαλίζεται το σπίτι για το διάστημα 12 μηνών η έκπτωση θα είναι 10%. Η  έκπτωση αυτή αφορά μόνο στο ασφαλισμένο κτίσμα και όχι στο σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου. Η αξία του ακινήτου δεν  πρέπει να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Υπενθυμίζεται δε πως για τον υπολογισμό της έκπτωσης χρησιμοποιούνται διαφορά στοιχεία, όπως τα φορολογήσιμα τετραγωνικά, που αποδεικνύονται από το περιουσιολόγιο και το Ε9 και για αυτόν το  λόγο  οι ιδιοκτήτες θα πρέπει  να ανατρέξουν στο εκάστοτε συμβόλαιό τους.

.enikonomia

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα