Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Φεβρουάριο

Οι ανακοινώσεις Σκρέκα για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα τον Φεβρουάριο

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας γνωστοποίησε σήμερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου, τις επιδοτήσεις που αφορούν τους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Φεβρουάριο.

Όπως ανέφερε αρχικά ο κ. Σκρέκας, «σήμερα βρισκόμαστε σε μία περίοδο δραστικής αποκλιμάκωσης των διεθνών τιμών αερίου, ως αποτέλεσμα και από την υιοθέτηση του πλαφόν».

«Έχουμε δεσμευτεί ότι θα είμαστε δίπλα στους Έλληνες για όσο διατηρηθεί η αστάθεια (...). Τον περασμένο Σεπτέμβριο διαθέσαμε 1,9 δισ. ευρώ, στηρίξαμε την κοινωνία που διαθέσαμε πάνω από 8,2 δισ. ευρώ για τους λογαριασμούς», πρόσθεσε.

Για τον Φεβρουάριο, όπου τα τιμολόγια των παρόχων είναι μειωμένα κατά 60-65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα συνεχίζεται η κρατική επιδότηση. 
Τα οικιακά τιμολόγια κύριας και μη κύριας κατοικίας χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, για μειωμένες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες θα έχουν επιδότηση 40 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα. Η επιδότηση για το ΚΟΤ ανέρχεται στα 88 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής, μέσης, υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται στα 20€ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τους αγρότες είναι διπλάσια, στα 40 ευρώ.

Μειωμένα έως και 65% τα τιμολόγια

Τον Φεβρουάριο τα τιμολόγια είναι μειωμένα έως και 65% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

 Συγκεκριμένα τον μήνα Φεβρουάριο, για την επιδότηση ενέργειας σε οικιακά τιμολόγια για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου:

για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/μεγαβατώρα (η κατηγορία αφορά το 90% των νοικοκυριών)
ην ίδια θα λάβουν όσοι έχουν μειωμένη μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, εφόσον μειώσουν κατά 15% την ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την περσινή
για το κοινωνικό τιμολόγιο, 88 ευρώ/μεγαβατώρα
για επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται σε 20 ευρώ/μεγαβατώρα
για τους αγρότες στα 40 ευρώ

Σύμφωνα με την imerisia.gr, θα περιοριστούν σημαντικά οι επιδοτήσεις του ρεύματος για τον Φεβρουάριο σε νοικοκυριά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως:

Για τις πρώτες 500kWh η επιδότηση θα είναι 4 λεπτά του ευρώ ανά kWh από 0,33 λεπτά ανά kWh τον Ιανουάριο, λόγω και της κάθετης πτώσης της αρχικής λιανικής τιμής
Για την επόμενη κλίμακα κατανάλωσης από τις 500 έως τις 1.000 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα. Διαφορετικά - αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση - ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρείας χωρίς επιδότηση
Αντίστοιχη μεταχείριση θα υπάρχει και για την τρίτη κλίμακα κατανάλωσης από τις 1.000kWh και πάνω.

Οι τιμές του Φεβρουαρίου

Υπενθυμίζεται πως οι πάροχοι ανακοίνωσαν τις εξής τιμές για τον Φεβρουάριο:

ΔΕΗ: Η χρέωση διαμορφώθηκε στα 19,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, για την 1η κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 kWh μηνιαίως). Στα 21,1 λεπτά ανά kWh διαμορφώνεται η χρέωση της κατανάλωσης άνω των 500 kWh. Στα 15,8 λεπτά/kWh για το νυχτερινό ρεύμα.
Elpedison: Προβλέπεται χρέωση 0,195 λεπτά ανά kWh στο βασικό της πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό έχει μηδενικό πάγιο, με την Elpedison να διαθέτει επίσης ένα πρόγραμμα με έκπτωση συνέπειας (και πάγιο 5 ευρώ), η χρέωση του οποίου είναι 0,167 λεπτά ανά kWh, στην περίπτωση εμπρόθεσμης εξόφλησης του λογαριασμού.
ΗΡΩΝ: Η χρέωση είναι 0,1897 λεπτά ανά κιλοβατώρα με το συνδυαστικό πρόγραμμα ρεύματος και φυσικού αερίου DOUBLE GENEROUSHOME. Αφορά τους πελάτες της εταιρείας που πληρώνουν εμπρόθεσμα και έτσι πετυχαίνουν έκπτωση στην τιμή.
Protergia: Ανακοίνωσε χρέωση 0,248 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.
ΖeniΘ: Η χρέωση διαμορφώνεται στα 0,1949 λεπτά του ευρώ ανά kWh τον Φεβρουάριο.
Watt & Volt: Θα ισχύει χρέωση 0,245 λεπτά ανά kWh, στο πρόγραμμα Zero.
Αέριο Αττικής: Η χρέωση είναι 0,122 λεπτά ανά κιλοβατώρα, στο φυσικό αέριο για ιδιώτες, για τον Φεβρουάριο.
NRG: Η χρέωση για τον Φεβρουάριο ανέρχεται σε 0,22 ευρώ/kWh.
ΕΛΙΝ: Ανακοίνωσε χρέωση 0,185 λεπτά του ευρώ ανά kWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης στο πρόγραμμα Power On! Home Comfort.
Volterra: Θα ισχύει χρέωση 0,209 λεπτά ανά kWh.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

Δείτε ακόμα