Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα η ετυμηγορία του ΣτΕ

Αναδρομικά συνταξιούχων: Σήμερα η ετυμηγορία του ΣτΕ

Η ώρα που περίμεναν 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι, εδώ και πολλούς μήνες έφθασε.

Σήμερα -εκτός απρόοπτου- αναμένεται η ετυμηγορία  του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον νόμο Κατρούγκαλου.

Οι  δικαστικές αποφάσεις που θα εκδοθούν θα κρίνουν την τύχη των αναδρομικών που διεκδικούν οι 2,5 εκατ. συνταξιούχοι . Σε περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο κρίνει αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου τότε το Δημόσιο θα κληθεί να διαχειριστεί μια δημοσιονομική βόμβα και να επιστρέψει τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Στο σενάριο επιστροφής αναδρομικών στους συνταξιούχους ακόμα και σε πολλές δόσεις ο δημοσιονομικών χώρος για τις φοροελαφρύνσεις περιορίζεται σημαντικά.

Ήδη το  πακέτο των ελαφρύνσεων με τις αρχικές εξαγγελίες του 1,2 δισ. ευρώ της Θεσσαλονίκης έχει κουρευτεί κατά 200 εκατ. ευρώ, στο 1 δισ. ευρώ, για να μπορέσει να επιτευχθεί η πολυπόθητη σύγκλιση στο δημοσιονομικό κενό με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα πάντως με την ελληνική εκδοχή, οι ξένοι τεχνοκράτες αρχικά έβλεπαν τρύπα 1,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2020.

Στην πορεία της τέταρτης αξιολόγησης η απόσταση μειώθηκε στο 1 δισ. ευρώ, ενώ η ψαλίδα για το δημοσιονομικό κόστος των φοροελαφρύνσεων θα κλείσει περαιτέρω μέχρι το Σάββατο, τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.

Από τη βελγική πρωτεύουσα υποστηρίζεται το αντίθετο. Ότι δηλαδή η απόσταση μέχρι τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ ήταν από την αρχή 1 δισ. ευρώ και από τα στοιχεία για την πορεία των φορολογικών εσόδων που συγκέντρωσε η τεχνική αντιπροσωπεία αυτή μεγάλωσε στο 1,5 δισ. ευρώ.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι θεσμοί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την απόδοση της ρύθμισης των 120 δόσεων, ενώ περιμένουν να δουν πώς επηρέασε την εισπραξιμότητα του ΕΝΦΙΑ η μεσοσταθμική μείωσή του κατά 22% (η κυβέρνηση περιμένει αύξηση της εισπραξιμότητας από το 75% στο 81%-82%).

Η κυβέρνηση έχει περιθώριο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου –που ο νέος προϋπολογισμός θα σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εξεταστεί στο πλαίσιο των διαδικασιών του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου– για να πείσει τους Ευρωπαίους για την ορθότητα των εκτιμήσεών της. Σύμφωνα με αυτές τις εκτιμήσεις, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και το 2020 παρά τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα