ΕΦΚΑ: Αποκαλυπτήρια για τις επανυπολογισμένες συντάξεις

ΕΦΚΑ: Αποκαλυπτήρια για τις επανυπολογισμένες συντάξεις

Οι συνταξιούχοι που θα θέλουν να πληροφορηθούν ποιο κομμάτι των αποδοχών τους αφορά στην προσωπική διαφορά θα μπορούν να εισέρχονται από σήμερα στην ηλεκτρονική σελίδα efka.gov.gr και να εκτυπώνουν το Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων (εκκαθαριστικό).

Μέσα από τον σύνδεσμο «Μηνιαίο Ενημερωτικό Σημείωμα Συντάξεων» θα έχουν τη δυνατότητα, πληκτρολογώντας τα απαιτούμενα ασφαλιστικά τους στοιχεία να ενημερώνονται σε μηνιαία βάση, από την ημερομηνία πίστωσης του τραπεζικού λογαριασμού και μετά, για το πώς διαμορφώνεται η μηνιαία πληρωμή της σύνταξής τους.

Στα ενημερωτικά σημειώματα θα περιλαμβάνεται: η εθνική σύνταξη, δηλαδή το ποσό της εθνικής σύνταξης που φτάνει τα 384 ευρώ για όλους όσους συνταξιοδοτήθηκαν με 20ετία ασφάλισης και άνω και μειώνεται 2% για κάθε έτος που υπολείπεται των 20 ετών ασφάλισης και μέχρι τα 15 έτη ασφάλισης, οπότε ανέρχεται σε 345,60 ευρώ, η ανταποδοτική σύνταξη, το ποσό της οποίας εξαρτάται από τις εισφορές που είχε πληρώσει ο συνταξιούχος στον ασφαλιστικό του βίο και υπολογίζεται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές, τον χρόνο ασφάλισης και τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης και η προσωπική διαφορά, δηλαδή η διαφορά που προκύπτει ανάμεσα στο καταβλητέο ποσό πριν από τον Μάιο του 2016 και το ποσό που προκύπτει από τον επανυπολογισμό.

Εάν το νέο επανυπολογισμένο ποσό είναι μικρότερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται διατήρηση της προσωπικής διαφοράς και πάγωμα της σύνταξης. Εάν το νέο επανυπολογισμένο ποσό με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου είναι μεγαλύτερο από το καταβλητέο τον Μάιο του 2016, προβλέπεται αύξηση τις σύνταξης σε πέντε δόσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα