Οδηγός επιβίωσης για τις 120 δόσεις - Τι πρέπει να προσέξετε

Οδηγός επιβίωσης για τις 120 δόσεις - Τι πρέπει να προσέξετε

Στους οφειλέτες της εφορίας περνάει η σκυτάλη καθώς από χθες το βράδυ είναι διαθέσιμη και επικαιροποιημένη η εφαρμογή για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως και 120 δόσεις. Τα χρονικά περιθώρια –τουλάχιστον αυτή τη στιγμή- είναι ασφυκτικά καθώς η προθεσμία εκπνέει στο τέλος του μήνα. Φυσικά, το ενδεχόμενο παράτασης είναι πάντοτε ανοικτό ωστόσο, επειδή το θέμα «ρυθμίσεις» αποτελεί κόκκινο πανί για τους θεσμούς, όσοι πραγματικά ενδιαφέρονται να τακτοποιήσουν τα χρέη τους και να ξεμπλοκάρουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, καλό θα ήταν να σπεύσουν.

Μέχρι στιγμής, στην πλατφόρμα έχουν μπει περίπου 250.000 άτομα. Αυτοί που χρωστούν πάνω από 500 ευρώ –και ως εκ τούτου έχει πραγματικό νόημα να μπουν στην πλατφόρμα- είναι 1,7 εκατομμύρια ως εκ τούτου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μαζική ανταπόκριση καθώς τα κέρδη είναι πολλά:

1. Μπορείς να τακτοποιήσεις σε έως και 120 δόσεις με επιτόκιο 0% αν το χρέος είναι μέχρι 3000 ευρώ και επιτόκιο 3% αν το επιτόκιο είναι πάνω από 3000 ευρώ. Όσοι μπουν σήμερα στην πλατφόρμα, θα εξασφαλίσουν αυτόματα αυτά τα επιτόκια. Αλλά και όσοι έχουν ήδη κάνει αίτηση, δεν θα χρειαστεί κάποια ενέργεια καθώς η προσαρμογή θα γίνει χωρίς να χρειαστεί καινούργια αίτηση.

2. Μπορείς να προπληρώσεις ένα μέρος του χρέους και ταυτόχρονα να διαγράψεις προσαυξήσεις. Για να γίνει αυτό αρκεί να υποβληθεί η σχετική ηλεκτρονική αίτηση και να καταβληθεί το ποσό της προκαταβολής μέσα σε τρεις ημέρες από την υποβολή της αίτησης. Έτσι, όποιος προπληρώσει 1000 ευρώ, θα έχει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να διαγράψει προσαυξήσεις 1000 ευρώ. Στη συνέχεια, θα μπορεί να πληρώσει το υπόλοιπο χρέος σε έως και 120 δόσεις.

3. Μπορείς να τακτοποιήσεις τα χρέη της επιχείρησης σε έως και 120 δόσεις χωρίς πλέον να υπάρχει κάποιος περιορισμός. Μοναδική προϋπόθεση είναι το χρέος να μην ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ. Αυτό από μόνο του «κόβει» μόνο 70-80.000 οφειλέτες από το σύνολο των 3,7 εκατομμυρίων. Όσες επιχειρήσεις είχαν ήδη μπει στη ρύθμιση για να τακτοποιήσουν σε έως και 36 δόσεις, θα μπορούν να κάνουν την καινούργια αίτηση από την επόμενη εβδομάδα.

Αν κάποιος έχει ήδη  υπαχθεί στη ρύθμιση, μπορεί από τώρα να ζητήσει την έκδοση βεβαίωσης που θα την προσκομίσει στην τράπεζα για να του αποδεσμεύσουν τον ή τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ήδη από χθες έχει τεθεί στη διάθεση των πολιτών και η συγκεκριμένη ηλεκτρονική εφαρμογή. Αυτό αποτελεί πολύ ισχυρό κίνητρο ένταξης στη ρύθμιση καθώς ο αριθμός των πολιτών με δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς ανέρχεται στα 1,2 εκατομμύρια άτομα.

Ιδού και ένα παράδειγμα λειτουργίας της νέας πλατφόρμας

Οφειλέτης με 15.000 ευρώ εισόδημα και ένα παιδί, χρωστάει 3500 ευρώ στην εφορία ενώ του έχουν επιβληθεί και 1500 ευρώ προσαυξήσεις. Έχει τις ακόλουθες επιλογές:

1.  Να μην προκαταβάλλει φόρο και να πληρώσει σε 120 δόσεις των 46,8 ευρώ ή 5619.8 ευρώ συνολικά.

2.  Να προκαταβάλλει 1500 ευρώ και να πληρώσει το υπόλοιπο σε 100 δόσεις των 22,6 ευρώ. Αυτομάτως, η επιβάρυνση μειώνεται στα 3,763 ευρώ.

3.  Να προκαταβάλλει 500 ευρώ και να πληρώσει και 120 δόσεις των 37,66 ευρώ ή 5.019 ευρώ συνολικά σε 10 χρόνια. 

 

thetoc