Απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό

Απόφαση του ΚΑΣ ανοίγει τον δρόμο για την επένδυση στο Ελληνικό

Ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς μετά από πολύωρη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η απαλοιφή του όρου που προέβλεπε τον έλεγχο από την αρχαιολογία της κάθε μελέτης και του κάθε σχεδίου στο ακίνητο των 6.000 στρεμμάτων, από την υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί.

Αυτό πρακτικά δίνει το πράσινο φως στην επανέκδοση της κοινής υπουργικής απόφασης για το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού, η οποία αποτελεί το πρώτο βήμα για να ξεμπλοκάρει η επένδυση.

Το ΚΑΣ συμφώνησε πως όλες οι αρχαιότητες, αυτές που έχουν εντοπισθεί και όσες θα εντοπιστούν προστατεύονται από το Προεδρικό Διάταγμα που έχει εκδοθεί για το Ελληνικό.

Επιπλέον διατηρήθηκαν, οι όροι οι οποίοι κρίνονται απαραίτητοι για την προστασία των αρχαίων η παρακολούθηση εκσκαφών από την αρμού εφορεία αρχαιοτήτων και ο έλεγχος των σχεδίων εφόσον τα κτίρια που θα ανεγερθούν βρίσκονται στους κηρυγμένους χώρους του Αγίου Κοσμά και των δήμων Αλίμου και Ελληνικού ενώ τους αρχαιολογικούς χώρους και τα αντίστοιχα μνημεία θα περιβάλει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων,

Θα υπάρξει αδόμητη ζώνη 20 μέτρων πέριξ των αρχαιολογικών χώρων η μνημείων και έλεγχος των μορφών κτιρίων σε κοντινή απόσταση από μνημεία.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που επίσης θα συζητήσει το θέμα. Θα ακολουθήσει η υπουργική απόφαση για την οποία απαιτούνται οι γνωμοδοτήσεις των συμβουλίων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ Οικονομία

-
Σχολιάστε το άρθρο: