Σύγκρουση Τόμσεν - Σόιμπλε για την Ελλάδα. Στον αέρα η επιστροφή του ΔΝΤ

Το ρήγμα μεταξύ Ταμείου και Βερολίνου φάνηκε από τις αποψινές δηλώσεις τους στη Σύνοδο του ΔΝΤ. Ο Τόμσεν ξεκαθάρισε ότι χωρίς συμφωνία για χρέος και πλεονάσματα δεν επιστρέφει το Ταμείο στο πρόγραμμα, έριξε το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους για τη δόση και προειδοποίησε ότι τα μέτρα για το 2019-20 είναι μόνο η «προκαταβολή», δείχνοντας πολλά «πέτρινα» χρόνια ακόμη για την Ελλάδα. Ο Σόιμπλε από την πλευρά του είπε ότι χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει νομικό έδαφος για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, απαντώντας σε ερώτηση, για το πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, δήλωσε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται ακόμη σε δύσκολη θέση, καθώς η ανεργία παραμένει υψηλή, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στον δημόσιο τομέα δεν είναι αρκετές. «Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει αρκετά χρόνια», πρόσθεσε ο κ. Τόμσεν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι απέχει πολύ ακόμη η ώρα εξόδου της χώρας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Τόμσεν ανακοίνωσε την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελλάδα, και είπε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα, που ανακοινώθηκε σήμερα από την ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ υψηλότερο απ’ ότι ανέμενε το ΔΝΤ. Ισχυρίστηκε πάντως ότι θα πάρει ακόμη πολλά χρόνια να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε κατά πόσο μπορεί να υπάρξει αποπληρωμή των δανείων που έχει παράσχει το ΔΝΤ προς την Ελλάδα με κεφάλαια του ESM.

Απάντησε ότι πρόκειται για μία κίνηση η οποία μπορεί να βοηθήσει στο να υπάρξει καλύτερη πορεία για το ελληνικό χρέος και αυτό να καταστεί περισσότερο βιώσιμο, προσθέτοντας, όμως, ότι είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Σημείωσε ακόμη ότι το βασικό θέμα το οποίο τίθεται αυτή τη στιγμή προς συζήτηση είναι ο ακριβής χρόνος κατά τον οποίο η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν μπορεί να επιτευχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία τόσο για το θέμα του χρέους όσο και για το έως πότε η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, τότε το Ταμείο δεν πρόκειται να συμμετάσχει. «Δεν θα συμμετάσχουμε, είπε, «εάν δεν υπάρχει συμφωνία τόσο για τις εφαρμοζόμενος πολιτικές όσο και για το θέμα του χρέους».

Και πρόσθεσε: «Στο Eurogroup συμφωνήθηκε ένα σχεδιάγραμμα για την αναδιάρθρωσης του χρέους, με στόχο να μειώσει χαμηλότερα του 15% το κόστος χρηματοδότησής του μεσοπρόθεσμα και κάτω του 20% μακροπρόθεσμα. Αυτό που εμείς ζητούμε πριν συμμετάσχουμε είναι: α. Συμφωνία για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, για πόσο διάστημα η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πλεόνασμα στο 3,5% και από πότε θα πρέπει να ξεκινήσει να το επιτυγχάνει αυτό και β. Να υπάρξει επίλυση του θέματος του χρέους, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμο. Εάν λυθούν αυτά τα δύο θέματα, τότε μπορούμε να εισέλθουμε και εμείς στην όλη διαδικασία με ένα νέο πρόγραμμα. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της δόσης, είναι θέμα των Ευρωπαίων εάν θα προχωρήσουν ή όχι χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ».

Για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, υποστήριξε ότι «γνωρίζουμε ότι εάν πιέσουμε λίγο από εδώ, λίγο από εκεί θα επιτευχθεί αυτό το πλεόνασμα. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος μας», καθώς το Ταμείο επιθυμεί να τίθενται ρεαλιστικοί στόχοι.

Σόιμπλε: Χωρίς ΔΝΤ δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, τόνισε πως «χωρίς το ΔΝΤ, δεν υπάρχει το νομικό έδαφος για να συνεχιστεί το ελληνικό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης», κατηγορώντας την Ελλάδα για καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης λόγω του Πάσχα.

Οι θεσμοί θα μπορούσαν να είχαν επιστρέψει στην Ελλάδα από την πρώτη ημέρα μετά τη συμφωνία της Μάλτας αλλά οι Έλληνες ήθελαν να γιορτάσουν το Πάσχα και γι’ αυτό δεν πήγαν δήλωσε από την Ουάσινγκτον.

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων και σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, Παντελή Βαλασσόπουλο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε χαρακτηριστικά πως “μπορούσαν να γυρίσουν οι θεσμοί, αμέσως μετά τη συμφωνία, αλλά -λόγω του Πάσχα- αυτό δεν ήταν δυνατό. Αυτό ήταν έκπληξη για πολλούς, αλλά όχι για μένα”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ