Πρόοδος με αγκάθια στην διαπραγμάτευση. Τα ανοιχτά μέτωπα για τη συμφωνία

Μέσα στη νύχτα και λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ESM, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχολίασε την πορεία των συζητήσεων στην Ελλάδα μετά τη λήξη του τέταρτου γύρου διαπραγμάτευσης.

Στην ανακοίνωση που εξεδόθη γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση ενός ισορροπημένου δημοσιονομικού "πακέτου" αλλά και μιας σειράς σημαντικών μεταρρυθμίσεων, ειδικά στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Επίσης, προαναγγέλλεται συνέχεια των συζητήσεων την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας ωστόσο έμφαση στο ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας.

Αναλυτικά το ΔΝΤ αναφέρει τα εξής:

Κλιμάκιο του Ταμείου διεξήγαγε συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές σχετικά με ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να λάβει τη στήριξη του ΔΝΤ.

Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν σε στενή συνεργασία με τις ομάδες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) που συμμετείχαν στις συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.

Στη διάρκεια αυτών των συνομιλιών, σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, όσον αφορά σε ένα ισορροπημένο δημοσιονομικό πακέτο και σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις - κλειδιά, ιδιαιτέρως πάνω στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, κυρίως για τις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και εργασιακό".

EWG: Τα τρία ανοιχτά μέτωπα

Σημαντική πρόοδο στην πορεία των μεταρρυθμίσεων κατεγράφη και από τη χθεσινοβραδυνή τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, στην οποία επιβεβαιώθηκε η σημαντική πρόοδος, η οποία έχει καταγραφεί από την ελληνική πλευρά ως προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ έγινε αναφορά και στα θετικά μέτρα που έχουν συμφωνήσει οι δύο πλευρές.

Κοινό στόχο αποτελεί η όσο το δυνατόν ταχύτερη ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement), κατεύθυνση προς την οποία θα συνεχιστούν οι εργασίες και την ερχόμενη εβδομάδα μέσω προγραμματισμένων τηλεδιασκέψεων σε τεχνικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο επικεφαλής.

Τα τρία βασικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, είναι:

-Το μέγεθος του πακέτου από το 2019.

-Κάποιες διαφορές στην ισορροπία των αντίμετρων (για παράδειγμα, ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, εμείς θέλουμε μεγαλύτερη μείωση στον ΕΝΦΙΑ).

-Τα εργασιακά.

Ανακοίνωση των Θεσμών μετά την αποχώρηση της τρόικας: Στόχος γρήγορα τεχνική συμφωνία

Την σαφή πρόοδο στις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές, είχαν αναγνωρίσει τα κλιμάκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν νωρίτερα.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έλαβε μέρος στις συζητήσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το δικό του πρόγραμμα. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί για μια ισορροπημένη δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και μια σειρά από βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι επόμενες συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για την επόμενη εβδομάδα ενόψει του Eurogroup στις 20 Μαρτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί γρήγορα μια συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού (Staff-Level Agreement» καταλήγει η ανακοίνωση.

Μήνυμα ΔΝΤ στην Αθήνα: Υπάρχουν ακόμη διαφορές στη διαπραγμάτευση - Πολύ νωρίς για συμφωνία

Οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα και τα κλιμάκια των δανειστών αναχωρούν σήμερα χωρίς καμία ουσιαστική συμφωνία. Συμφωνία υπάρχει μόνο στα περιφερειακά και στο δημοσιονομικό κενό, ενώ ανοιχτά παραμένουν το μέγεθος του πακέτου μέτρων, το μίγμα του, τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Σύμφωνα, πάντως, με κορυφαίο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, τα ανοιχτά ζητήματα είναι πλέον λίγα, ενώ καταγράφεται σημαντική πρόοδος στο ισορροπημένο πακέτο μετά το πρόγραμμα και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Η ίδια πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πολιτικής συζήτησης την επόμενη εβδομάδα, ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Eurogroup. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει βγει και πρόγραμμα τηλεδιασκέψεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Την ίδια ώρα, πηγή με γνώσεις των διαπραγματεύσεων κατηγορεί το ΔΝΤ για ιδεολογικές εμμονές στα εργασιακά και τονίζει ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές σε ότι αφορά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, το λοκ άουτ, τον συνδικαλιστικό νόμο και τη μη αλλαγή ορίου απολύσεων.

«Για πρώτη φορά, μετά από μία οκταετία, είμαστε πολύ κοντά σε μία συνολική λύση που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την οριστική έξοδο από μνημόνια και επιτροπεία», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσμών συζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να παραμείνει στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα