Aνοίγει το taxis - Τα ραβασάκια για ρύθμιση οφειλών - ΕΝΦΙΑ - Τέλη κυκλοφορίας

Ανοίγει ξανά από σήμερα Δευτέρα το taxis αφού είχε τεθεί εκτός λειτουργίας από την Παρασκευή, προκειμένου να προσαρμοστούν προς τα πάνω τα αναθεωρημένα ποσά δόσεων για όσους εντάχθηκαν σε ρυθμίσεις οφειλών.

Έτσι, στην περίπτωση χρεών, τα οποία φτάνουν έως τις 5.000 ευρώ, η δόση αυξάνεται από το 0% στο 5%, ενώ για τις οφειλές άνω των 5.000 από το 3% στο 5%.

Οι φόροι για τα αγροτεμάχια, ο υπολογισμός της έκπτωσης για τα ημιτελή κτίσματα και τα εμπράγματα δικαιώματα είναι ανάμεσα στα σημεία «κλειδιά», τα οποία πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες στα νέα ειδοποιητήρια.

ΕΝΦΙΑ

Αναμένεται να «ανέβουν»  στο taxis  μέχρι τέλος της εμβομάδας και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τους πολίτες να καλούνται να καταβάλουν την πρώτη δόση έως το τέλος του μήνα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν πως θα είναι όλα έτοιμα από την Τετάρτη, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι επί της ουσίας ίδιος με πέρυσι με εξαίρεση τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που θα πληρώσουν περισσότερα.

Το πολυνομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε φέρνει επιβαρύνσεις για τους εκμισθωτές ακινήτων, με αύξηση του φόρου στα ενοίκια, ακόμα και στα ανείσπρακτα, αναδρομικά από την 1-1-2015, ενώ καταργούνται και απαλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις για τους εκμισθωτές ισχύουν για τα φετινά εισοδήματα από ενοίκια και θα αποτυπωθούν στο εκκαθαριστικό σημείωμα που θα λάβουν το επόμενο έτος.

Ουσιαστικά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να τα ενοικιάζουν το χτύπημα είναι διπλό καθώς:

-Αυξάνεται ο φόρος από το 11% στο 15% για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ (και στο 35% από 33% για τα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και πάνω)

-Καταργείται το προνόμιο της εκχώρησης ανείσπρακτων ενοικίων στο δημόσιο από 01/01/2015

Τέλη κυκλοφορίας

Στο μεταξύ, αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας για το 2016 προανήγγειλε σε δηλώσεις του, το Σάββατο, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης, με τις αποφάσεις της κυβέρνησης να αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών στο Mega, αυτό που εξετάζεται είναι η μεταφορά φορολογικού βάρους από τα φθηνά και μικρά αυτοκίνητα στα μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα, καθώς, είπε, υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν λίγα κυβικά και είναι πολύ ακριβά.

Διαβάστε ακόμα: Ακίνητα: Το τέλος τοπικής ανάπτυξης αντικαθιστά το ΤΑΠ στους λογαριασμούς ρεύματος

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα