Εταίροι: "Μεταρρυθμίσεις εδώ και τώρα στην Ελλάδα"

Διαρροή για καθυστερήσεις και αναβολή λήψης αποφάσεων για μεταρρυθμίσεις «εδώ και τώρα» έγινε από τους ευρωπαίους εταίρους μας εις βάρος της χώρας μας, μέσω του Reuters, στο οποίο μίλησαν αξιωματούχοι.

Η συμφωνία θα προχωρήσει μόνο αν εξασφαλιστεί ότι η Ελλάδα θα κάνει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται, διαμήνυσαν οι υπουργοί οικονομικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης του Σαββάτου, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίους αξιωματούχους.

«Θα πρέπει να δράσουν συλλογικά και να διαπραγματευτούν έντιμα, γρήγορα και αποφασιστικά με την τρόικα για τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά», υποστήριξε η πηγή που επικαλείται το πρακτορείο.

Άλλος αξιωματούχος σημείωσε ότι υπάρχει δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Εκτιμά πως ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ δίνει μεγαλύτερη σημασία στην προσωπική του πολιτική πορεία μέσα στο κόμμα ενόψει των εκλογών του Απριλίου παρά στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Υπάρχει αρκετός εκνευρισμός για το Βενιζέλο. Είναι δύσκολο να βρεθεί καθώς είναι πολύ απασχολημένος με τα εσωκομματικά και δεν είναι διαθέσιμος για να συναντηθεί με την τρόικα», σημειώνει ο ευρωπαίος αξιωματούχος και προσθέτει ότι «προετοιμάζει περισσότερο το πολιτικό του μέλλον παρά το μέλλον της χώρας».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το PSI έχει ουσιαστικά τελειώσει αλλά θα προχωρήσει μόνο αν κλείσει η συμφωνία για τη δανειακή σύμβαση, καθώς οι ευρωπαίοι φοβούνται ότι αν γίνει το PSI η ελληνική πλευρά θα αρχίσει ξανά τις καθυστερήσεις.

Ωστόσο, το θέμα της ΕΚΤ, δεν συζητήθηκε το Σάββατο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, καθώς είναι απαραίτητο να κλείσει το θέμα της συμφωνίας στην Αθήνα, πριν αρχίσει οποιαδήποτε σχετική διαπραγμάτευση. «Το OSI (OfficialSectorInvolvement) είναι "εκτός" όσο οι Ελληνες δεν παράγουν έργο».

Οι ίδιες πηγές διαμηνύουν ότι είναι λάθος για την Ελλάδα να πιστεύει πώς, ότι και αν συμβεί, η Ε.Ε. δεν θα αφήσει την χώρα να βγει από το ευρώ. «Σκέφτονται πως πιστεύουμε ότι το αδιανόητο δεν μπορεί να συμβεί. Καλύτερα να το ξανασκεφτούν», σημειώνει. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η χθεσινή δήλωση του Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στην παρούσα φάση δεν ζητούνται υπογραφές, αλλά ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα νομοθετικών πράξεων που θα ολοκληρωθούν πριν τα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμα: Ράλι τιμών ακινήτων: Πώς διαμορφώνεται η αγορά στην Αθήνα

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα