Συνάντηση Αναστασιάδη με τον Βασιλιά Κάρολο τη Δευτέρα

Συνάντηση Αναστασιάδη με τον Βασιλιά Κάρολο τη Δευτέρα

Στη Μεγάλη Βρετανία θα παραστεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, όπου μεταξύ άλλων αναμένεται να έχει τη Δευτέρα συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρόεδρος της Κύπρου θα συνομιλήσει με τον νέο Βασιλιά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Φυσικά θα συζητηθούν και οι διμερείς σχέσεις Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διευθυντή του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Α. Ιωσήφ, αναμένεται, επίσης, να συζητηθούν η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία, στις 10:30, ώρα Μεγάλης Βρετανίας. Είναι η πρώτη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον βασιλιά Κάρολο Γ’, μετά την ανακήρυξη του σε βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από τον θάνατο της μητέρας του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη 11 Ιανουαρίου ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο την πριγκίπισσα Άννα, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κύπρο με σκοπό να επιθεωρήσει το απόσπασμα της Βρετανίας στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Αύριο το βράδυ ο κ. Αναστασιάδης θα παραστεί σε Gala Dinner με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 60 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του οποίου θα τιμηθεί από την Ομοσπονδία Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου και τη Διακομματική Ομάδα για την Κύπρο στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε δύο φορές στο παρελθόν, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας αλλά και του θανάτου της βασίλισσας Ελισάβετ.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης και μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου. Αναμένεται να τονιστεί η σημαντική συνεισφορά των Κυπρίων ομογενών στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Ηνωμένου Βασιλείου και στην προώθηση του εθνικού θέματος.

πηγή: newsbeast.gr