Κύπρος: Δυσαρέσκεια για την ομιλία Ζελένσκι - Δεν έκανε καμιά αναφορά στην τουρκική εισβολή

Κύπρος: Δυσαρέσκεια για την ομιλία Ζελένσκι - Δεν έκανε καμιά αναφορά στην τουρκική εισβολή

Μετά την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε και στην κυπριακή Βουλή. Όμως και εδώ δημιουργήθηκαν αντιδράσεις. Συγκεκριμένα προκάλεσε τη δυσαρέσκεια πολιτικών της χώρας καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος δεν έκανε καμία αναφορά στην εισβολή της Τουρκίας στο νησί το 1974.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά βγαίνοντας από τη Βουλή: «Δεν είναι αυτό το οποίο περιμέναμε σήμερα».

«Να μην τα ζήσει αυτά κανένας άλλος λαός» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος δείχνοντας ένα συγκλονιστικό βίντεο με τις ρωσικές αγριότητες, την εισβολή και τους βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και κατηγόρησε τους Ρώσους στρατιώτες ότι διασκεδάζουν με το να σκοτώνουν αμάχους και να βομβαρδίζουν κατοικίες. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί για όλα αυτά» είπε ο Ζελένσκι, μιλώντας και για την δραματική ιστορία ενός 6χρονου παιδιού που βρέθηκε νεκρό.

 «Θέλουν να διαλύσουν τη χώρα μας και να την σπάσουν σε κομμάτια. Και ότι δεν καταφέρουν να κατακτήσουν οι Ρώσοι θέλουν να το αποδυναμώσουν και να το εξαθλιώσουν» είπε ο Ζελένσκι και αναρωτήθηκε αρκετές φορές «τι θέλει η Ρωσία, τι επιδιώκει να κάνει», ενώ σημείωσε πως η ρωσική εισβολή έχει ξεκινήσει το 2014 με την Κριμαία. «Είμαι ευγνώμων προς εσάς για την αντίδρασή σας και τη στάση σας απέναντι στη Ρωσία μετά την εισβολή» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στην κυπριακή βουλή και συμπλήρωσε: «Κάνουμε έκκληση στην Κυπριακή Δημοκρατία να κλείσει τα λιμάνια για τα ρώσικα πλοία, να μην δίνει προνόμια διπλής υπηκοότητας σε Ρώσους που στηρίζουν την εισβολή».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που παρέστη στην ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας στην ομιλία του δεν καταδίκασε την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.

«Μας ενοχλεί το γεγονός ότι δεν υπήρξε η οποιαδήποτε αναφορά. Οι αρχές δικαίου δεν διακρίνουν μεταξύ κρατών και παραβιάζονται τα δικαιώματα των μεν αλλά αγνοούνται τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό που εμείς πράξαμε είναι το προς τη διεθνή νομιμότητα καθήκον μας. Αν υπάρχουν άλλοι με ελαστικότερες συνειδήσεις ή που μπορεί να ανεχθούν ανάλογες πράξεις αρκεί να μην επηρεάζονται οι ίδιοι, αυτό είναι παντελώς ξένο από τις αρχές που διέπει μια ευρωπαϊκή χώρα και ιδιαίτερα μια χώρα που βίωσε και βιώνει ακόμα μέχρι και σήμερα τα δεινά μιας εισβολής που στήθηκε ή αιτιολογήθηκε πάνω στα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και πάνω στα ίδια, δυστυχώς, ανύπαρκτα γεγονότα», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Όμως η πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου αναφέρθηκε στην εισβολή της Τουρκίας: «Καταλαβαίνουμε καλά τι βιώνετε γιατί η ίδια η ζωή με άλλους πρωταγωνιστές συντελέστηκε το 1974 στην Κύπρο από την Τουρκία. Η Κύπρος όπως και η Ουκρανία είναι θύματα εισβολής, κατοχής μίας ισχυρής γείτονας χώρας. Το 1974 η Τουρκία ήταν και εγγυήτρια δύναμη, εισέβαλε στην Κύπρο με αιτιάσεις ασύμβατες με τις πάγιες θέσεις του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας όπως σήμερα η Ρωσία. Και έκτοτε κατέχει το 37% του εδάφους της χώρας μας, ενός ευρωπαϊκού εδάφους. Για περισσότερα από 47 χρόνια βιώνουμε τις οδυνηρές συνέπειες των κατάφωρων παραβιάσεων από την Τουρκία των αρχών του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Απευθυνόμενη στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι η κυρία Δημητρίου είπε «ελπίζω να μας ακούτε». Συγκεκριμένα είπε: «η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, εύχομαι και ελπίζω να με ακούτε ακόμα, και η επιλεκτική ανοχή και αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Τουρκία τόσο όσον αφορά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην Κύπρο».

Δεν παρέστη το ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ δεν παρέστη στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του προέδρου της Ουκρανίας ανακοίνωσε με ανάρτηση στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιώργος Κουκουμάς. «Μετά την παρουσία "μαχητή" του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη», ανέφερε στην ανάρτησή του ο κ. Κουκουμάς.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα