Το τοξικό βατραχόψαρο που καταστρέφει την αλιεία και φέρνει απελπισία στους ψαράδες

Το τοξικό βατραχόψαρο που καταστρέφει την αλιεία και φέρνει απελπισία στους ψαράδες

Η φύση έχει τους δικούς της κανόνες. Ενα είδος-εισβολέας διαταράσσει την ισορροπία, αλλάζει τους συσχετισμούς και δημιουργεί νέα δεδομένα. 

Ετσι συμβαίνει και με τα βατραχόψαρα. Εισέβαλλαν στις θάλασσες της Κύπρου και έγιναν ο εφιάλτης τόσο για τα ψάρια όσο και για τους ψαράδες.

Είναι επιθετικά σαν πιτμπουλ, γόνιμα και γεμάτα με μια τοξίνη που σταματά την καρδιά.

Τα βατραχόψαρα χρησιμοποιούν τα αιχμηρά δόντια τους για να σκίζουν τα δίχτυα των ψαράδων και να πιάνουν τα αλιεύματα.

Τρώνε σουπιές, χταπόδια και καλαμάρια κατευθείαν από τα δίχτυα, προτού φτάσουν στο σκάφος, λέει ο Λουκάς Γεωργίου, όρθιος στην προκυμαία του λιμανιού στην Αγία Νάπα της ανατολική Κύπρου στην Huffington Post.

Η Κύπρος λόγω της τοποθεσίας της, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θαλάσσιας εισβολής νέων ειδών. Τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 800 είδη έχουν φτάσει εκεί μέσω της διώρυγας του Σουέζ από τα τροπικά νερά του Ινδικού Ωκεανού.

Εντός της Κύπρου, το σημείο πρόσβασης για αφίξεις νέων ειδών είναι το Ακρωτήριο Γκρέκο στα νοτιοανατολικά του νησιού, ένα βραχώδες ακρωτήριο όπου οι κρυστάλλινοι όρμοι συνορεύουν με το βαθύ γαλάζιο της ανοιχτής θάλασσας.

Το βατραχόψαρο που συναντάται με πολλές ονομασίες στην Κύπρο, όχι μόνο τρώει τα υπόλοιπα είδη, αλλά είναι επίσης πολύ δηλητηριώδες.

Επειδή η σάρκα του ψαριού περιέχει τοξίνες, δεν μπορεί να καταναλωθεί. Έτσι, οι ψαράδες που ψαρεύουν καταλάθος το ψάρι παίρνουν χρηματική αμοιβή τριών ευρώ το κιλό για να το φέρουν στο λιμάνι.

Τα ψάρια αυτά, στην συνέχεια, αποτεφρώνονται μία φορά το μήνα σε ειδικούς φούρνους, με περίπου 50 τόνους να καίγονται κάθε χρόνο.

«Είναι πολύ επιθετικά, καταστρέφουν τα δίχτυα, τρώνε τα ψάρια. Επίσης προσαρμόζονται εύκολα. Μπορούν να φάνε τα πάντα», δήλωσε ο Νικόλας Μιχαηλίδης, από το τμήμα αλιείας.

«Τα ψάρια περιέχουν μια τοξίνη που οδηγεί σε παράλυση – αν φάει κανείς έστω και λίγο, σταματάει να αναπνέει. Μια μπουκιά μπορεί να σε σκοτώσει. Ρωτήσαμε τους Ιάπωνες αν θα ενδιαφέρονταν να εισάγουν τα εν λόγω ψάρια, αλλά ακόμη και αυτοί τα θεώρησαν πολύ τοξικά.

Ψάρια από τον Ινδικό Ωκεανό και την Ερυθρά Θάλασσα παρασύρονται στη Μεσόγειο μέσω των θερμότερων ρευμάτων που δημιουργούνται εξαιτίας της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής και της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η Μεσόγειος στην πραγματικότητα μετατρέπεται σε τροπική θάλασσα λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού, προειδοποίησε το World Wide Fund για τη Φύση σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο.

Με τις θερμοκρασίες να αυξάνονται κατά 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η Μεσόγειος γίνεται η θάλασσα με την ταχύτερη αύξηση θερμοκρασίας στον πλανήτη, ανέφερε το ιταλικό παράρτημα του WWF.