Νέα πρόκληση Ερντογάν: Καμία απόσυρση στρατευμάτων από την Κύπρο

Η Τουρκία δεν μειώνει τα στρατεύματά της στη Βόρεια Κύπρο. Και δεν χρειάζεται άδεια από κανέναν για αυτό το ζήτημα, ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις σε συνέχεια των παράνομων τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και οι κυρώσεις κατά της Άγκυρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να συζητηθούν στο πλαίσιο της 6ης Συνόδου των χωρών του Νότου. Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Αναστασιάδης, οι οποίοι έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις -αντίμετρα σε περίπτωση που η Τουρκία κορυφώσει τις προκλήσεις της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, θα τεθούν στις συζητήσεις με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας.
Επίσης αναμένεται να συζητηθούν η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με έμφαση στη Λιβύη, το μεταναστευτικό, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, καθώς και η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του στις παρεμβάσεις του, ο πρωθυπουργός αναμένεται να:
 
* τονίσει τη σημασία της θέσης σε ισχύ και της εφαρμογής Συμφωνίας των Πρεσπών για την σταθερότητα και ευημερία στη Νότιο-Ανατολική Ευρώπη. Συναφώς, θα υποστηρίξει την ταχεία έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την ΕΕ., αναγνωρίζοντας τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της γειτονικής κυβέρνησης.
 
* ονίσει τη σημασία του σεβασμού των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα ως σημαντικών παραγόντων για τις ευρω τουρκικές σχέσεις· και να υποστηρίξει, σε συντονισμό με την Κύπρο, την αποστολή αυστηρών μηνυμάτων της ΕΕ ως προς τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο.
 
*υπογραμμίσει την ανάγκη για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα·
 
*να υπογραμμίσει ότι μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη Μεσόγειο είναι απαραίτητη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ενίσχυση του ρόλου της στις διεθνείς εξελίξεις.
 
Ως προς το μεταναστευτικό/προσφυγικό ο κ. Τσίπρας αναμένεται θα τονίσει την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή, συλλογική λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Θα υπογραμμίσει επίσης ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και ότι δεν είναι δυνατό να γίνεται λόγος για αλληλεγγύη χωρίς την ανάπτυξη μηχανισμού ανακατανομής των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.
 
Ως προς το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (2021-2027) θα υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ, ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να πετύχουμε τη μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της ΕΕ - της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.
 
Τέλος, θα τονίσει την ανάγκη ταχείας εφαρμογής του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU) που συμφωνήθηκε πρόσφατα και θα συνδράμει σημαντικά τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδιαίτερα των πυρκαγιών.
news247.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ