Τουρκία: Θέλει να στήσει πλατφόρμα εξόρυξης στην κυπριακή ΑΟΖ

Χωρίς τέλος οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που τώρα φέρεται να σχεδιάζει την τοποθέτηση πλατφόρμας για εξόρυξη υδρογονανθράκων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος αποκαλύπτει σήμερα ότι η Άγκυρα έχει έρθει σε επαφή με τουλάχιστον δυο εξειδικευμένες εταιρίες για να στήσουν την πλατφόρμα, ωστόσο έλαβε αρνητική απάντηση. Έτσι προχωράει στην αγορά της δικής της πλατφόρμας από το Αζερμπαϊτζάν, κίνηση που θα στοιχίσει από 100-150 εκατομμύρια ευρώ.

Παρά την αυστηρή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κινήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, είναι φανερό πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ρίξει τους τόνους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επαφή της με την κρατική εταιρία «Socar» του Αζερμπαϊτζάν για την εξαγορά της πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων.

Διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία, γράφει ο Φιλελεύθερος, ανέφεραν ότι εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ενοικίαση ή την αγορά πλατφόρμας και την μεταφέρει νοτίως του νησιού εντός των κυπριακών τεμαχίων, τότε ασφαλώς και δεν θα γίνεται πλέον λόγος για εισβολή αλλά κατάληψη και κατοχή της θαλάσσιας περιοχής της Κύπρου.

Πηγή: pontos-news.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα