Προσέξτε πού κάνετε κλικ: Οι 5 αθώες Google αναζητήσεις που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να σας παγιδεύσουν

Προσέξτε πού κάνετε κλικ: Οι 5 αθώες Google αναζητήσεις που χρησιμοποιούν οι χάκερ για να σας παγιδεύσουν

Οι αθώες αναζητήσεις σας στο Google θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν κατευθείαν στα χέρια των αδίστακτων χάκερ που παραμονεύουν σε κάθε γωνιά του διαδικτύου.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν δημοφιλείς όρους αναζήτησης, όπως «πώς να βγάλω χρήματα στο διαδίκτυο» και «Taylor Swift», ως παγίδες για να αναγκάσουν τους ανυποψίαστους χρήστες να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές τους.

Η κρυφή τοποθέτηση κακόβουλου λογισμικού στον υπολογιστή σας, τους δίνει τη δυνατότητα να αποσπούν ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες και χρήματα από τα θύματά τους χωρίς εκείνα να το καταλαβαίνουν.

Υπάρχουν όμως κάποιες συγκεκριμένες αναζητήσεις που χρησιμοποιούν περισσότερο οι χάκερ.

Οι πιο δημοφιλείς «μολυσμένες» αναζητήσεις:
Πώς να βγάλω χρήματα στο διαδίκτυο
Δωρεάν ιστοσελίδες για εντοπισμό ανθρώπων και τηλεφωνικών αριθμών
Παιδικές ταινίες
Ηθοποιοί του Hollywood
Taylor Swift

Πώς να βγάλω χρήματα στο διαδίκτυο
Σίγουρα υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να βγάλετε χρήματα στο διαδίκτυο, ενώ κάθεστε στον καναπέ τους σπιτιού σας. Ωστόσο αν μια προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε πιθανότατα είναι παγίδα.

Ορισμένες εταιρείες προσφέρουν φοβερά προνόμια στους υπαλλήλους ή υψηλές αμοιβές – αλλά οι καλές θέσεις εργασίας είναι δύσκολο να βρεθούν. Να είστε επιφυλακτικοί αν κάποια πέσει από τον «εικονικό» ουρανό με περισσότερα έσοδα ή προνόμια από αυτά που θα είχατε με μια παρόμοια θέση σε άλλη εταιρεία.

Επίσης, να είστε επιφυλακτικοί σε θέσεις εργασίας με σύμβαση ή μερική απασχόληση με πολλά ασυνήθιστα προνόμια.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια εργασία υποστήριξης γραφείου μερικής απασχόλησης που κάνετε εξ αποστάσεως με ένα εκπληκτικά γενναιόδωρο πρόγραμμα αποζημίωσης με μπόνους ή μια θέση που προσφέρει ένα πολύ πιο ευέλικτο πρόγραμμα από το αναμενόμενο.

Αν σας ζητήσουν να κατεβάσετε ειδικό λογισμικό για μια δοκιμή, αυτό είναι πιθανότατα μία παγίδα για να κατεβάσετε ένα κακόβουλο λογισμικό.

Δωρεάν ιστοσελίδες για εντοπισμό ανθρώπων και τηλεφωνικών αριθμών
Οι ιστότοποι που υπόσχονται να σας βοηθήσουν να βρείτε ανθρώπους ή να εντοπίσετε τηλεφωνικούς αριθμούς είναι διαβόητοι για την εξαπάτηση των ανθρώπων.

Είστε περίεργοι για ένα νέο άτομο, μια επαγγελματική επαφή ή έναν παλιό φίλο. Υπάρχουν τρόποι για να βρείτε τις πληροφορίες που ψάχνετε, αλλά κάποιοι ιστότοποι απλώς προσπαθούν να σας παρασύρουν σε μια ακριβή συνδρομή.

Οι χειρότεροι από αυτούς μπορεί επίσης να αφήσουν ψηφιακά «ψίχουλα» στον υπολογιστή σας.

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ελέγξτε δημόσιες διαθέσιμες πληροφορίες, όπως κυβερνητικά έγγραφα, αρχεία συλλήψεων και πληροφορίες ιδιοκτησίας.
Κάντε μια ενδελεχή αναζήτηση στο Google

Κακόβουλο λογισμικό σε παιδικές ταινίες
Τι μπορεί να πάει στραβά όταν το παιδί σας αναζητά την αγαπημένη του ταινία; Προφανώς, πολλά. Αθώες αναζητήσεις για ταινίες, σειρές και διασημότητες μπορούν να οδηγήσουν σε κακά αποτελέσματα.

Μια νέα μελέτη βρήκε τους πιο συνηθισμένους όρους αναζήτησης που μολύνουν τις συσκευές των παιδιών με κακόβουλο λογισμικό.

Η Home Security Heroes, μια εταιρεία που βοηθά τις οικογένειες να παραμένουν ασφαλείς στο διαδίκτυο, διαπίστωσε ότι πάνω από τα μισά αποτελέσματα αναζήτησης για τα «The Boss Baby», «Transylvania 2» και “Sonic the Hedgehog” θα μπορούσαν να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό.

Πολλοί από τους συνδέσμους οδηγούν συνήθως σε παράνομους ιστότοπους λήψης, που περιμένουν να μολύνουν οποιονδήποτε την «πατήσει». Οι τηλεοπτικές εκπομπές είναι επίσης επικίνδυνες: το 47% των αναζητήσεων Google που σχετίζονται με τη σειρά «Pokémon» περιέχουν κάποιο link me κακόβουλο λογισμικό.

Οι αναζητήσεις για τις σειρές Young Justice και Monster, ήταν επικίνδυνες σε ποσοστό έως και 45 τοις εκατό.

Ηθοποιοί του Hollywood
Ίσως θα πρέπει να επιβλέπετε αν τα παιδιά σας αναζητούν την Anne Hathaway, την Kaley Cuoco ή τη Melissa McCarthy. Τα αποτελέσματα για αυτές τις όμορφες ηθοποιούς μπορεί να τα στείλουν σε ύποπτους ιστότοπους που μπορούν να μολύνουν τις συσκευές τους.

Ο πιο «επικίνδυνος» άνδρας ηθοποιός για αναζήτηση είναι ο Chris Hemsworth. Ακολουθούν ο Neil Patrick Harris και ο Chris Pine.

Taylor Swift
Αν εσείς και τα παιδιά είστε Swifties, προσέξτε. Το 79% των ιστότοπων που εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης όταν κάποιος πληκτρολογεί το όνομα της Taylor Swift περιείχαν κάποιο κακόβουλο λογισμικό. Οι διαδικτυακές αναζητήσεις για την Ariana Grande και το συγκρότημα «5 Seconds of Summer» είχαν επίσης πολλά ύποπτα link.

Τι να κάνετε για να προστατευτείτε;
Δυστυχώς δεν γίνεται να προστατευτείτε εσείς και τα παιδιά σας από όλα τα κακά του διαδικτύου, ωστόσο υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε κάποιες από αυτές τις δύσκολες καταστάσεις.

Λειτουργία ασφαλούς αναζήτησης (Safe search mode): Το Google, το Bing και το Yahoo μπορούν να φιλτράρουν το δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο κείμενο αλλά και εικόνες, βίντεο και ιστότοπους.

Γονικός έλεγχος: Προσθέστε τον γονικό έλεγχο σε smartphones, φορητούς υπολογιστές, iPads και έξυπνες συσκευές των παιδιών σας
Μιλήστε στα παιδιά: Το κακόβουλο λογισμικό στις συσκευές των παιδιών είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Η καλύτερη ενημέρωση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να πάρουν καλύτερες αποφάσεις.
Μην ξεχνάτε την προστασία: Θα πρέπει να ενημερώνετε το λογισμικό προστασίας από ιούς σε όλες τις συσκευές σας για να προστατεύεστε από αναζητήσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε κακόβουλο λογισμικό.

.foxreport.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα