Ανάκτηση χαμένων αρχείων: Οδηγός για επαναφορά δεδομένων στον υπολογιστή ή το κινητό

Ανάκτηση χαμένων αρχείων: Οδηγός για επαναφορά δεδομένων στον υπολογιστή ή το κινητό

Τι πρέπει να γνωρίζεις για την ανάκτηση δεδομένων

Οι υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν αδιαμφισβήτητα, τις πιο δημοφιλείς συσκευές για την αποθήκευση αρχείων. Φωτογραφίες από εκδρομές, screenshots με καθημερινές σημειώσεις, σημαντικά έγγραφα για τη σχολή ή τη δουλειά και πολλά ακόμα αρχεία, υπάρχουν στις συσκευές όλων μας, ώστε να μπορούμε να τα βρίσκουμε γρήγορα και με ευκολία, όταν τα χρειαζόμαστε. 

Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά τα αρχεία εξαφανιστούν; Πολλές φορές μπορεί να διαγράψουμε κάποιο αρχείο, είτε γιατί νομίζαμε πως δεν το χρειαζόμασταν, είτε λόγω έλλειψης μνήμης της συσκευής. Η τυχαία διαγραφή αρχείων μπορεί να είναι μια αγχωτική εμπειρία, αλλά μην πανικοβάλλεσαι, καθώς υπάρχουν τρόποι ανάκτησης και επαναφοράς των χαμένων δεδομένων. 

Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε μαζί τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις για να ανακτήσεις διαγραμμένα αρχεία, τόσο στον υπολογιστή, όσο και στο κινητό σου τηλέφωνο.

Ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων στον υπολογιστή 

Έλεγξε τον κάδο ανακύκλωσης / απορριμμάτων 
Τα περισσότερα διαγραμμένα αρχεία σε έναν υπολογιστή μεταφέρονται αρχικά στον Κάδο Ανακύκλωσης (Windows) ή στον Κάδο απορριμμάτων (Mac). Το μόνο που έχεις να κάνεις, σαν πρώτο βήμα, είναι να ανοίξεις τον αντίστοιχο φάκελο, να εντοπίσεις τα αρχεία, και με ένα δεξί κλικ θα επιλέξεις "Ανάκτηση" ή "Επαναφορά".

Χρησιμοποίησε το ιστορικό αρχείων 
Οι χρήστες των Windows μπορούν να χρησιμοποιήσουν το File History, μια ενσωματωμένη λειτουργία που δημιουργεί αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας των αρχείων. Οι χρήστες Mac μπορούν να βασιστούν στο Time Machine για παρόμοιο σκοπό. Με λίγο ψάξιμο στις αντίστοιχες εφαρμογές, μπορείς να αναζητήσεις τα διαγραμμένα αρχεία στα αντίγραφο ασφαλείας.

Βρες προγράμματα ανάκτησης δεδομένων 
Εάν οι παραπάνω μέθοδοι αποδειχθούν ανεπιτυχείς, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο να κατεβάσεις κάποιο λογισμικό ανάκτησης δεδομένων, όπως το Recuva, το EaseUS Data Recovery Wizard ή το Disk Drill. Αυτά τα εργαλεία μπορούν να σαρώσουν τον υπολογιστή σου  για ίχνη διαγραμμένων αρχείων και ίσως να τα ανακτήσουν όλα ή ένα μέρος αυτών. Σε περίπτωση που δεν έχεις τις γνώσεις να χρησιμοποιήσεις τέτοιες εφαρμογές, σου προτείνουμε να απευθυνθείς άμεσα στην tic tac - ανάκτηση δεδομένων, για σίγουρη επαναφορά των αρχείων σου.

Ανάκτηση διαγραμμένων αρχείων στο κινητό τηλέφωνο

Έλεγξε τον φάκελο Πρόσφατα Διαγραμμένα 
Στα iOs, όπως και στα Android κινητά, οι διαγραμμένες φωτογραφίες και τα βίντεο συχνά μεταφέρονται στο φάκελο Πρόσφατα Διαγραμμένα. Άνοιξε την εφαρμογή "Φωτογραφίες", πλοηγήσου στην επιλογή "Άλμπουμ" και αναζήτησε το φάκελο. Διάλεξε τα αρχεία που θέλεις να ανακτήσεις και πάτησε "Ανάκτηση" ή "Επαναφορά".

Χρησιμοποίησε το Google Photos 
Αν είσαι χρήστης Android και έχεις ενεργοποιήσει το Google Photos, μπορείς να ανακτήσεις διαγραμμένες φωτογραφίες, αποκτώντας πρόσβαση στο φάκελο "Κάδος απορριμμάτων" εντός της εφαρμογής. Οι διαγραμμένες φωτογραφίες παραμένουν σε αυτόν το φάκελο για 30 ημέρες πριν διαγραφούν οριστικά.

Δοκίμασε εφαρμογές ανάκτησης αρχείων 
Όπως και στην περίπτωση των υπολογιστών, για ένα ευρύτερο φάσμα τύπων αρχείων, προτίμησε τη χρήση εφαρμογών ανάκτησης αρχείων για iOs και Android αντίστοιχα. Τέτοιες εφαρμογές είναι το Dr.Fone Recover, το Disk Drill κ.α. Αυτές οι εφαρμογές μπορούν να σαρώσουν τη συσκευή σου για διαγραμμένα αρχεία και να σε καθοδηγήσουν στη διαδικασία ανάκτησης.

Ποιες είναι οι πιο σημαντικές συμβουλές για την ανάκτηση αρχείων;
Είτε σε ενδιαφέρει η επαναφορά αρχείων που διέγραψες στον υπολογιστή, είτε στο κινητό, είναι πολύ σημαντικό να ενεργήσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς. Αν δράσεις σύντομα για την επαναφορά των αρχείων σου, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχεις να τα καταφέρεις. Στο μεταξύ, απέφυγε να αποθηκεύσεις νέα αρχεία στη συγκεκριμένη συσκευή.

Μία ακόμα σημαντική συμβουλή, για να αποφεύγεις την οριστική διαγραφή των αρχείων σου, είναι να δημιουργείς τακτικά αντίγραφα ασφαλείας. Αυτό διασφαλίζει ότι ακόμη και αν διαγραφούν κατά λάθος αρχεία, μπορείς εύκολα να τα επαναφέρεις από ένα αντίγραφο ασφαλείας.

Επιπροσθέτως, ένας εύκολος και γρήγορος τρόπος αποθήκευσης των αρχείων είναι το Cloud. Εξέτασε το ενδεχόμενο χρήσης υπηρεσιών αποθήκευσης στο Cloud, όπως το Google Drive, το Dropbox ή το iCloud, οι οποίες συχνά παρέχουν ιστορικό εκδόσεων και επιλογές ανάκτησης αρχείων.

Ανακεφαλαιώνοντας 
Όπως αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο το γεγονός να διαγράψουμε αρχεία από τις συσκευές μας, τα οποία τελικά τα χρειαζόμασταν. Ωστόσο, με τις κατάλληλες γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία είναι πλέον δυνατόν, να ανακτήσεις τα χαμένα αρχεία σου και να μην τα χάσεις για πάντα.

Ανάλογα με τη συσκευή για την οποία ενδιαφέρεσαι, είτε υπολογιστής, είτε κινητό, πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα για την επαναφορά αρχείων. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι να κινηθείς γρήγορα, χωρίς να συνεχίζεις να χρησιμοποιείς τη συγκεκριμένη συσκευή. 

Σε περίπτωση που έχεις δοκιμάσει όλους τους παραπάνω τρόπους, για ανάκτηση των δεδομένων, σου προτείνουμε να απευθυνθείς άμεσα σε μία εταιρεία ανάκτησης δεδομένων, όπου θα αναλάβουν την διαδικασία επαγγελματίες για 100% αποτελέσματα. 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα