Μυστηριώδης δομή που βρέθηκε κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας προβληματίζει τους επιστήμονες

Μυστηριώδης δομή που βρέθηκε κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας προβληματίζει τους επιστήμονες

Ερευνητές από του Διεθνές Πανεπιστήμιο Higashi Nippon, το Πανεπιστήμιο Tohoku και το Εθνικό Ινστιτούτο Έρευνας Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, ανακάλυψαν μια μυστηριώδη υπόγεια δομή σε σχήμα L στο δυτικό νεκροταφείο της Γκίζας, στην Αίγυπτο. Στο εν λόγω νεκροταφείο έχουν θαφτεί μέλη της βασιλικής οικογένειας και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της αρχαίας Αιγύπτου.

Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική τομογραφία αντίστασης (ERT) και ραντάρ διείσδυσης εδάφους (GPR), η ερευνητική ομάδα κατάφερε να εντοπίσει τη δομή, η οποία βρίσκεται σε βάθος μεταξύ 0,5 και 2 μέτρων κάτω από την επιφάνεια και έχει διαστάσεις 10 επί 10 μέτρα. Από τις μετρήσεις, η δομή φαίνεται να γέμισε αργότερα με άμμο, που μπορεί να σημαίνει ότι χρησίμευε ως είσοδος σε μια άλλη βαθύτερη κατασκευή, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί σε τι χρησίμευε η δομή.

Ο Πέτερ Ντερ Μανουέλιαν, καθηγητής Αιγυπτιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στο Live Science ότι «πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα περιοχή, η οποία δεν έχει εξερευνηθεί λόγω της απουσίας υπερδομών».

«Δεν είμαι ακόμη σίγουρος σε τι ακριβώς χρησίμευε αυτή η δομή, αλλά σίγουρα αξίζει περαιτέρω διερεύνησης» σημείωσε.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Archaeological Prospection».

Πηγή: ertnews.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα