Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν έχεις μικρότερη αδερφή;

Τι συμβαίνει στον οργανισμό σου όταν έχεις μικρότερη αδερφή;

Το να έχεις μικρότερη αδερφή είναι πραγματικά ανεκτίμητο. Μπορείτε να μιλάτε για πολλά διαφορετικά ζητήματα και προβλήματα που σας απασχολούν, να φοράτε η μια τα ρούχα της άλλης και να ανταλλάσσετε πολύτιμες συμβουλές. Μικρότερη αδερφή και παχυσαρκία: Πώς μπορεί να συνδέονται αυτά τα δύο;
Κι, όμως, συνδέονται σύμφωνα με τις έρευνες και είναι ίσως το μοναδικό «ελάττωμα» που μπορούμε να βρούμε για τη μικρή μας αδερφή. Μικρότερη αδερφή και παχυσαρκία: Ποια είναι η σύνδεση που υπάρχει και γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος να γίνεις παχύσαρκη επειδή απλά γεννήθηκες πριν την αδερφή σου;

Στην έρευνα συμμετείχαν 13,406 ζευγάρια από αδερφές από την Σουηδία, γεννημένες από το 1991 μέχρι και το 2009 και ανέφερε πως τα παιδιά που γεννήθηκαν πρώτα είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι.

Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα οι μεγαλύτερες αδερφές ήταν πιο αδύνατες από τις μικρότερες αδερφές τους κατά τη γέννηση, αλλά όσο μεγάλωναν και αναμενόταν να κάνουν οι ίδιες παιδιά είχαν 2,4% υψηλότερο ΔΜΣ.

Εκτός από αυτό, διαπίστωσαν πως οι αδελφές που γεννήθηκαν νωρίτερα είναι 29% πιο πιθανό να είναι υπέρβαρες από τις μικρότερες αδερφές τους και γενικά είναι κατά 40% πιθανό να γίνουν υπέρβαρες.

Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό;
Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για τους λόγους που μπορεί να συμβαίνει αυτό. Μια από αυτές είναι επιστημονική από το University of Auckland και αναφέρει πως τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν τα θρεπτικά συστατικά στο έμβρυο φαίνεται να είναι ελαφρώς λεπτότερα σε περιπτώσεις πρώτων κυήσεων. Ως αποτέλεσμα, υπάρχει πιθανή μείωση της προσφοράς θρεπτικών συστατικών, με αποτέλεσμα το άτομο να διατρέχει τον κίνδυνο να αποθηκεύσει περισσότερο λίπος και να έχει ινσουλίνη που λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά αργότερα στη ζωή.

Μια άλλη θεωρία που δεν είναι επιστημονική αναφέρει πως οι μητέρες είναι πιο πιθανό να ταΐζουν περισσότερα το πρώτο τους παιδί, σε μια προσπάθεια να σιγουρευτούν ότι θα πάρει όλα τα απαραίτητα συστατικά και θα έχει ένα υγιές βάρος. Και αυτή η συνήθεια της διατροφής ακολουθεί το πρώτο παιδί και αργότερα στη ζωή του.

Όπως κι αν έχει πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί αυτή η σύνδεση της μικρότερης αδερφής και της παχυσαρκίας στα μεγαλύτερη αδέρφια.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα