Αυτό το ζώο σκοτώνει 725.000 ανθρώπους κάθε χρόνο

Αυτό το ζώο σκοτώνει 725.000 ανθρώπους κάθε χρόνο

Λευκός καρχαρίας; Λιοντάρι; Σκορπιός; Φίδια; Πεινασμένοι λύκοι; Άγριες αρκούδες; Κι όμως, κανένα από αυτά τα ζώα δεν είναι τόσο απειλητικό για τον άνθρωπο, όσο ένα πλάσμα που θεωρείται περισσότερο ενοχλητικό, παρά φονικό.

Παρά ταύτα, τα κουνούπια είναι υπεύθυνα για το θάνατο περισσότερων από 725.000 χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο οποίος τα κατατάσσει στα πιο επικίνδυνα πλάσματα του κόσμου.

Φυσικά, τα κουνούπια και τα τσιμπήματά τους δεν είναι θανατηφόρα, ωστόσο, ως φορείς πολλών ασθενειών προκαλούν περισσότερους θανάτους από τα σαγόνια του καρχαρία ή το κεντρί του σκορπιού.

Μόνο η μαλάρια σκοτώνει ετησίως περίπου 600.000 ανθρώπους, ενώ άλλες σοβαρές ασθένειες που μεταφέρονται από τα κουνούπια είναι ο δάγκειος πυρετός, ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα.

Ακόμα χειρότερα, τα κουνούπια προσαρμόζονται με μεγάλη ευκολία σε διαφορετικά περιβάλλοντα, πολλαπλασιάζονται με μεγάλη ταχύτητα και οι πληθυσμοί τους κορυφώνονται σε διαφορετικές περιόδους σε όλο τον πλανήτη.

Για να γίνει αντιληπτό πόσο επικίνδυνα είναι τα κουνούπια, τα αμέσως πιο επικίνδυνα ζώα -πλην ανθρώπου- είναι τα φίδια, τα σκυλιά και η μύγα τσε-τσε.

 

topontiki