Οι γνωστοί - άγνωστοι που πάλεψαν με τη φονική μάστιγα, τη νόσο του AIDS

Οι γνωστοί - άγνωστοι που πάλεψαν με τη φονική μάστιγα, τη νόσο του AIDS

Όταν τα φώτα σβήνουν, οι διάσημοι βουλιάζουν στην απλότητα της βίαιης καθημερινότητας. Μέχρι τη δεκαετία του ’80 η παγκόσμια κοινότητα των υψηλής σε δημοτικότητα ανθρώπων, γνωστοί ως celebrities, δεν είχε έρθει αντιμέτωπη δημόσια με τον όρο AIDS – τότε HTLV-III/LAV. Στα μέσα της δεκαετίας, τον Ιούλιο του 1985, ο πιο δραματικός καρδιοκατακτητής της βιομηχανίας του Χόλυγουντ, Rock Hudson, ανακοίνωσε ότι είναι θετικός στον ιό HIV και αργότερα νόσησε ώσπου πέθανε το ίδιο έτος. Εκείνη την εποχή, τα ερωτηματικά ήταν πολλά και τo στίγμα της νόσου είχε ήδη αρχίσει να βρίσκει έδαφος.

Σύμφωνα με έρευνα, 38 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζούσαν με τον ιό HIV το 2019, 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν πρόσφατα και 690.000 άνθρωποι πέθαναν από αίτια που συνδέονται με το AIDS, το περασμένο έτος. Πολλοί ήταν διάσημοι καιρό πριν την “αποκάλυψή” τους ενώ άλλοι έγιναν γνωστοί στο ευρύτερο κοινό, μετά από αυτή. Με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, η νόσος του AIDS, όπως και όλες οι ασθένειες, δεν διαχώριζε και δεν διαχωρίζει το status. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS θα βρεις παρακάτω μια λίστα με τους ανθρώπους που έγιναν αφορμή να απενοχοποιηθεί ο όρος “AIDS”, να αντιμετωπιστεί με ταπεινότητα, εσωτερική “μάχη” από τον υπόλοιπο κόσμο και να ενταθεί η προσπάθεια για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ασθένεια.

Ryan White

Ο έφηβος Ryan White από την Ιντιάνα των ΗΠΑ πήρε τον ιό από μετάγγιση αίματος, σε ηλικία 13 ετών ως θεραπεία για την αιμορροφιλία. Ξεκίνησε την εκπαίδευση κατ’οίκον το 1985 όταν αποβλήθηκε από το δημόσιο σχολείο της περιοχής εξ αιτίας της ασθένειάς του. Η ιστορία του τράβηξε την παγκόσμια προσοχή και έγινε ο εκπρόσωπος της ασθένειας και το βασικό πρόσωπο της καμπάνιας κατά του AIDS. Πριν από τον White, η κοινωνία θεωρούσε ότι το AIDS αφορούσε περισσότερο τoυς ομοφυλόφιλους, εξαιτίας του πρώτου που διαγνώσθηκε. Η αντίληψη αυτή άλλαξε με το πέρας του καιρού. Κέρδισε την προσοχή των megastars όπως Michael Jackson και Elton John, ο οποίος βρισκόταν στο δωμάτιο του νοσοκομείου του White όταν πέθανε τον Απρίλιο του 1990. Λίγο αργότερα, ο Πρόεδρος George H.W.Bush υπέγραψε τον νόμο Ryan White CARE, ο οποίος βοηθά περισσότερους από τους μισούς ανθρώπους στις ΗΠΑ να διαγιγνώσκονται με την ασθένεια.

Greg Louganis

Παρά το γεγονός ότι έφερε χρυσά μετάλλια από δύο Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Αμερικανός πρωταθλητής δύτης, δεν πίστευε ότι θα ζήσει μέχρι τα 30 – σήμερα είναι 60 ετών. Όταν διαγνώστηκε στα 28, λίγο πριν από τους αγώνες του 1988 «θεωρούσε τον ιό HIV ως θανατική ποινή», είπε στο περιοδικό ESPN. Χρόνια αργότερα ο Ολυμπιονίκης εμφανίστηκε ως HIV + (φορέας της νόσου) σε αγώνες. Η πιο τρομακτική στιγμή της καριέρας του ήταν όταν τραυμάτισε το κεφάλι του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 και έπεσε λίγο αίμα του στην πισίνα. Ο Louganis «παρέλυσε από φόβο» στη σκέψη ότι κάποιος θα μπορούσε να πάρει τον ιό, αλλά το περιστατικό δεν έθεσε κανέναν σε κίνδυνο καθώς το αίμα αραιώθηκε πλήρως από το νερό της πισίνας και σύμφωνα με τον John Ward, επικεφαλής της παρακολούθησης του HIV-AIDS στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, “το χλώριο σκοτώνει τον HIV”. Πάνω από 3 δεκαετίες αργότερα, ο Louganis λέει: «Ο HIV με δίδαξε να μην θεωρώ τίποτα δεδομένο». Τα τελευταία χρόνια προπονεί την αμερικανική ομάδα κατάδυσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, υπήρξε θέμα σε ντοκιμαντέρ για το Sports Emmy (Back on Board) και αποτυπώθηκε μια στιγμή της αθλητικής καριέρας του στα αμερικανικά γραμματόσημα.

Keith Haring

Σίγουρα έχεις “πετύχει” δημιουργίες/ρέπλικες του είτε σε ρούχα, στα social media είτε ακόμα και σε ταξίδια. Η καριέρα του καλλιτέχνη από την Πενσυλβάνια ξεκίνησε στο subway της Νέας Υόρκης με διακριτικά, κινούμενα σχέδια. Καθώς η καριέρα του μεγάλωσε, οι δημιουργίες του απέκτησαν φωνή υπερασπίζοντας τον ασφαλή έρωτα και την καταπολέμηση του AIDS. Διαγνώστηκε το 1988 και ίδρυσε το Ίδρυμα Keith Haring το 1989 για την παροχή τέχνης και χρημάτων σε οργανώσεις AIDS και παιδικά προγράμματα. Πέθανε από επιπλοκές της νόσου τον Φεβρουάριο του 1990 σε ηλικία 31 ετών. Το τελευταίο του δημόσιο έργο ήταν το «Tuttomondo», στον εξωτερικό τοίχο της εκκλησίας του Sant’Antonio στην Πίζα.

Charlie Sheen

Το Νοέμβριο του 2015, ο star του “Two and a half men” αποκάλυψε ότι είναι φορέας του ιού τα τουλάχιστον 4 χρόνια. Είπε ότι δεν ήξερε πώς το “κόλλησε” και παραδέχτηκε ότι πλήρωσε περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια για να μην αποκαλύψει κανένας την κατάσταση της υγείας του. Έκτοτε, έγινε εκπρόσωπος μιας σουηδικής μάρκας προφυλακτικών και δημόσιος υποστηρικτής του ασφαλούς σεξ.

Gia Carangi

Το πρώτο supermodel του κόσμου, Gia Carangi εμφανίστηκε στο εξώφυλλο τεσσάρων διεθνών εκδόσεων του Vogue, σε πέντε εκδόσεις Cosmopolitan και σε διαφημίσεις για τους Armani, Versace και Christian Dior, όλα αυτά πριν από τα 23 της χρόνια. Αγαπούσε ανοιχτά τις γυναίκες, έχοντας μαζί της γυναίκες φωτογράφους, makeup artists και σχεδιαστές. Δυστυχώς στα 26 της χρόνια, η Carangi έγινε μια από τις πρώτες διάσημες γυναίκες που πέθαναν από επιπλοκές που σχετίζονται με το AIDS, έχοντας αναφερθεί ότι πήρε τον ιό μέσω της χρήσης ενέσιμων ναρκωτικών. Η HBO Films αργότερα αποτίμησε φόρο τιμής με το βραβευμένο με Emmy δράμα” Gia” με πρωταγωνίστρια την Αντζελίνα Τζολί.

 

marieclaire

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα