Δημόπουλος: Υπάρχει ελπίδα για το εμβόλιο έως το τέλος του 2020. Σε μεγαλύτερη κλίμακα το αντιγριπικό

Δημόπουλος: Υπάρχει ελπίδα για το εμβόλιο έως το τέλος του 2020. Σε μεγαλύτερη κλίμακα το αντιγριπικό

 Την ελπίδα να αρχίσει η παραγωγή διανομή μέρους των απαραίτητων ποσοτήτων των εμβολίων για τον κορονοϊό κατά το τέλος του χρόνου με αρχές του 2021, τμηματικά εξέφρασε ο πρύτανης ΕΚΠΑ κ. Θάνος Δημόπουλος.

O κ. Δημόπουλος αναφέρθηκε στο δεύτερο περιστατικό εγκάρσιας μυελίτιδας το οποίο παρουσιάστηκε στις δοκιμές του εμβολίου της AstraZeneca.

Όπως σημείωσε στο Mega την πρώτη φορά που παρουσιάστηκε η παρενέργεια οι δοκιμές σταμάτησαν, κάτι που δεν είναι κακό, αφού αποδεικνύει τη σοβαρότητα της μελέτης.

«Όπως και την πρώτη φορά, έτσι και τώρα είναι πολύ πιθανό να εκκινήσει εκ νέου η μελέτη και από εκεί και πέρα θα φανεί αν θα εμφανιστεί και άλλες φορές η ίδια ανεπιθύμητη παρενέργεια» είπε.

Ο πρύτανης αναφέρθηκε και στη μελέτη για εμβόλιο στις ΗΠΑ που είναι σε εξέλιξη και πιθανότατα να έχουμε αποτελέσματα σε μερικές εβδομάδες. «Προς το τέλος του 2020 θεωρώ ότι θα έχουμε αποτελέσματα από 3-4 μελέτες που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια» σημείωσε.

Επιφυλάξεις διατήρησε ως προς το ρωσικό εμβόλιο τονίζοντας ότι ο χρόνος που απαιτείται για αυτού του είδους τις μελέτες «δεν μπορεί να συμπιεστεί παραπάνω από ένα βαθμό έτσι ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη ασφάλεια».

Σε μεγαλύτερη κλίμακα το αντιγριπικό φέτος

Ερωτηθείς αν το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανταπεξέλθει καλύτερα στον κορονοϊό, ο κ. Δημόπουλος απάντησε αρνητικά. Παρόλα αυτά, ενδείκνυται, σε όσες περιπτώσεις χρειάζεται, να γίνονται τόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου όσο και το αντιγριπικό.

Το αντιγριπικό μάλιστα θα πρέπει να γίνει φέτος σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Μειώνοντας τα περιστατικά γρίπης θα μειώσουμε παράλληλα και την πίεση που υφίσταται κάθε χρόνο το σύστημα υγείας με ασθενείς με βαριά πνευμονία από τον ιό της γρίπης.

Σημείωσε επίσης ότι πίεση δέχονται οι ΜΕΘ για την αντιμετώπιση περιστατικών κορονοϊού και αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη διάθεση περισσότερων κλινών ΜΕΘ.

Έδωσε επίσης οδηγίες όταν υπάρχουν συμπτώματα στο αναπνευστικό. Παιδιά και ενήλικες πρέπει να παραμένουν στο σπίτι για να αποφευχθεί η διασπορά των ιών.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα