Oscar 2024: Ποιες ταινίες θα είναι υποψήφιες και ποιες θα μείνουν εκτός;

Oscar 2024: Ποιες ταινίες θα είναι υποψήφιες και ποιες θα μείνουν εκτός;

Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου αναμένεται να ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες για τα βραβεία Όσκαρ του 2024 που είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν στις 11 Μαρτίου, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι βραβεύσεις σε άλλους θεσμούς.

Σύμφωνα με το tvxs.gr, το Oppenheimer δείχνει να κυριαρχεί στα βραβεία μέχρι τώρα μετρώντας τις περισσότερες υποψηφιότητες και νίκες, μεταξύ αυτών καλύτερη δραματική ταινία στις Χρυσές Σφαίρες και καλύτερης ταινίας στο Critic Choice Awards των κριτικών αμερικανικού και καναδικού Τύπου, ενώ έχει πάρει εξίσου τα βραβεία σκηνοθεσίας ο Cristopher Nolan.

Επιπλέον, το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου «κρατάει» στα χέρια του την Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη κωμωδία/μιούζικαλ, τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και τις συνεχόμενες βραβεύσεις της Emma Stone για καλύτερη γυναικεία ερμηνεία.

Ευκαιρία είναι λοιπόν να δούμε ποιες ταινίες έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να ανακοινωθούν την Τρίτη και να διεκδικήσουν χρυσά αγαλματίδια στα φετινά Όσκαρ. Σε ποιές κατηγορίες βρίκεται η ταινία  του Γιώργου Λάνθιμου;

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις αφορούν τα πιο προβαλλόμενα -ακόμη και από τα ίδια τα Όσκαρ, καθώς δίνονται βραβεία και εν μέσω διαφημίσεων πλέον- βραβεία.

Καλύτερη Ταινία

Η κατηγορία τα τελευταία χρόνια περιλαμβάνει αρκετές υποψηφιότητες περίπου οχτώ με δέκα. Φέτος, σίγουρη θέση έχουν κλείσει τα επιβλητικά Oppenheimer του Nolan και Killers of the Flower Moon, η εισπρακτικά ασυναγώνιστη Barbie της Greta Gerwig και το μαγευτικό οπτικά Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου.

Επιπλέον, πολύ σοβαρές πιθανότητες καταλαμβάνουν το συγκινητικό Holdovers του Alexander Payne, το σιωπηλό love story, Past Lives της Celine Song (επιλογή συντάκτη και για βράβευση) και το ιδιαίτερο δικαστικό θρίλερ που απέσπασε και το βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Καννών -το πρώτο του είδους που βραβεύεται- Anatomy of a Fall. Επιπλέον, το βιογραφικό για τη ζωή του Leonard Bernstein, Maestro του Bradley Cooper, καθώς η ακαδημία αρέσκεται σε αυτές τις θεματικές και το άρτιο Zone of Interest του Jonathan Glazer.

Καλύτερης σκηνοθεσίας

Στο ίδιο μήκος κύματος όπως φαίνεται θα κινηθούν και οι υποψηφιότητες για το βραβείο σκηνοθεσίας, με τον για χρόνια σνομπαρισμένο από τα Όσκαρ Cristopher Nolan να παίρνει τη δεύτερη του υποψηφιότητα για Όσκαρ μετά την πρώτη το 2018 για το Dunkirk. Επιπλέον, θέση στις υποψηφιότητες θα έχει και ο 9 φορές υποψήφιος και μία φορά βραβευμένος Martin Scorcese, ο Γιώργος Λάνθιμος για το Poor Things που θα συμπληρώσει τη δεύτερη φορά μετά την υποψηφιότητα του για το The Favourite.

Δεύτερη υποψηφιότητα θα είναι και για την Greta Gerwig όπου έχει ήδη μία με το πανέμορφο Lady Bird, ενώ και ο Alexander Payne φαίνεται να αποκτά την τέταρτη μετά τα Nebraska, The Descendants και Sideways όπου είχε συνεργαστεί ξανά με τον Paul Giamatti.

Α’ Ανδρικός

Ο άνθρωπος που μετράει πάρα πολλούς β’ ρόλους και μία υποψηφιότητα για το Cinderella Man σε ταινίες από την αρχή της καριέρας του μέχρι και σήμερα, Paul Giamatti φαίνεται ότι θα είναι υποψήφιος για τον Α’  Ανδρικό ρόλο του δύστροπου αλλά ευαίσθητου καθηγητή Paul Hunham στο Holdovers, όντας μάλιστα και το φαβορί για να βραβευθεί. Επίσης, σίγουρη είναι η υποψηφιότητα για την μετρημένη ερμηνεία του Cilian Murphy ως Robert Oppenheimer, του Bradley Cooper ως Leonard Berstein και του πλέον βραβευμένου Leonardo Di Caprio που φαίνεται ότι θα επιστρέψει στις υποψηφιότητες μετά την ερμηνεία του στο Once Upon a Time in Hollywood.

Την πέμπτη υποψηφιότητα φαίνεται να διεκδικούν ο Jeffrey Wright για την εξαιρετική του ερμηνεία στο «διαμαντάκι» American Fiction και ο Colman Domingo που υποδύεται τον αφροαμερικανό ακτιβιστή Bayard Rustin, με περισσότερες πιθανότητες να έχει ο πρώτος.

Α’ Γυναικείος

Τα δύο φαβορί για την βράβευση αλλά που έχουν και σίγουρη την υποψηφιότητα είναι η Lily Gladstone- η οποία έγινε η πρώτη ιθαγενής αμερικανίδα που βραβεύεται με Χρυσή Σφαίρα- για την δυναμική της ερμηνεία στο Killers of the Flower Moon, αλλά και η Emma Stone για την κωμική γεμάτη αυτοσχεδιασμούς ερμηνεία της ως Bella Baxter στο Poor Things.

Επιπλέον, δεν μπορούν να μείνουν εκτός η Margot Robbie που ενσάρκωσε την Barbie στην μεγάλη οθόνη και η Carey Mulligan ως Felicia Montealegre στο Maestro. Η πέμπτη υποψηφιότητα φαίνεται να πηγαίνει στην Sandra Hüller για την εξαιρετική της ερμηνεία στο Anatomy of Fall.

Β’ Ανδρικός

Ακόμη μία κατηγορία που οι υποψηφιότητες φαίνεται να είναι ξεκάθαρες είναι αυτή του Β’ Ανδρικού, με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Robert Downey Jr ως Lewis Strauss στο Oppenheimer και του Robert De Niro στο Killers of the Flower Moon να φαίνονται ότι είναι τα φαβορί για βράβευση.

Επιπλέον, ο Ryan Gosling που ενσάρκωσε των Ken στην ταινία Barbie έχει σίγουρα μία θέση στις υποψηφιότητες και εκτός απροόπτου την πεντάδα θα κλείσουν οι Willem Dafoe και Mark Ruffalo για τις ιδιαίτερες ερμηνείες τους στο Poor Things.

Β’ Γυναικείος

Εδώ το φαβορί με εξασφαλισμένη την υποψηφιότητα φαίνεται να είναι η Da’Vine Joy Randolph που ήδη έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία για την ερμηνεία της στην ταινία Holdovers όπου υποδύεται την Mary, την οικονόμο του ιδιωτικού σχολείου που έχει χάσει τον γιο της στον πόλεμο του Βιετνάμ. Επιπλέον, η αφροαμερικανή ηθοποιός Danielle Brooks για την ερμηνεία της ως Sofia στο musical The Colour Purple θα είναι εντός της πεντάδας, όπως και η “Kitty Oppenheimer”, Emily Blunt. Στις άλλες δύο θέσεις είναι πιθανό να δούμε την έμπειρη στον θεσμό Jodie Foster που ήδη βρίσκεται υποψήφια για το βραβείο ερμηνείας του Σωματείου ηθοποιών για την ερμηνεία της στην ταινία Nyad.

Τέλος, την πεντάδα φαίνεται να κλείνει η America Ferrara για τον ρόλο της στην ταινία Barbie και έχει ήδη βραβευτεί με το Critics Choice Award.

Πρωτότυπο Σενάριο

Σίγουρες είναι οι υποψηφιότητες για τα εξαιρετικά σεναριακά Past Lives, Anatomy of Fall και για την πολύ όμορφη σύνθεση των ιστοριών του το Holdovers και ο David Hemigson. Επιπλέον, το May December του Alex Mechanik που ίσως άξιζε την παρουσία του και σε άλλες κατηγορίες φαίνεται να κλείνει την τέταρτη θέση.

Η πέμπτη υποψηφιότητα προσωπικά πιστεύω ότι θα δοθεί στην Barbie, ωστόσο ίσως να έπρεπε να δοθεί στην βραβευμένη για το Promising Young Woman, Emerald Fennell για το Saltburn.

Διασκευασμένο Σενάριο

Τα φαβορί και εδώ είναι το Oppenheimer (Christopher Nolan), το The Killers of the Flower Moon (Eric Roth, Martin Scorsese) και το Poor Things (Tony McNamara).

Επιπλέον, εκτός δεν μπορεί να μείνει η ιδιαίτερη μεταφορά του Zone of Interest από τον Jonathan Glazer και το ευφυές American Fiction του Cord Jefferson.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα