Ο Κώστας Γαβράς επίτιμος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ

Ο Κώστας Γαβράς επίτιμος διδάκτωρ του ΕΚΠΑ

Ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων, με δύο Όσκαρ, με το βραβείο César και με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών και τη Χρυσή Άρκτο του Φεστιβάλ του Βερολίνου, Κώστας Γαβράς αναγορεύθηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Προσφωνώντας εκ μέρους των Πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ τον Κ. Γαβρά, ο Αναπληρωτής Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγητής Ναπολέοντας Ν. Μαραβέγιας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η συνολική προσφορά του Κώστα Γαβρά στο χώρο των γραμμάτων και της έβδομης τέχνης είναι ανεκτίμητη. Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους δημιουργούς παγκοσμίως καθώς κατορθώνει να αντικατοπτρίσει όχι μόνο την ελληνική και γαλλική πραγματικότητα αλλά αναδεικνύει διαχρονικές πολιτισμικές και κοινωνικές αξίες μέσα από μια έντονα πολιτικοποιημένη ματιά».

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον αναπληρωτή καθηγητή της Γαλλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Dimitri J. Roboly.

Η αναγόρευση του τιμωμένου περιελάμβανε την ανάγνωση των κειμένων του Ψηφίσματος του Τμήματος, της Αναγόρευσης και του Διδακτορικού Διπλώματος από την Πρόεδρο του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, καθηγήτρια Ρέα Σ. Δελβερούδη, και την περιένδυση του τιμωμένου με την τήβεννο της Σχολής από την Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, Καθηγήτρια Ελένη Μ. Καραμαλέγκου.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα