Πέθανε ο Μοσέ Μιζραχί. Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης που είχε κερδίσει Οσκαρ

Πέθανε ο Μοσέ Μιζραχί. Ο Ισραηλινός σκηνοθέτης που είχε κερδίσει Οσκαρ

Ο Μοσέ Μιζραχί άφησε την τελευταία του πνοή στα 86 του χρόνια.

Ηταν ο μοναδικός Ισραηλινός σκηνοθέτης που είχε τιμηθεί με Οσκαρ. Είχε κερδίσει το βραβείο καλύτερης ξένης ταινίας το 1978 για την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος του Ρομέν Γκαρί «La vie devant soi» («Η ζωή μπροστά σου») την οποία γύρισε στη Γαλλία.

Για την ίδια ταινία, η Σιμόν Σινιορέ, είχε τιμηθεί με βραβείο Σεζάρ καλύτερης ερμηνείας γυναικείου ρόλου το ίδιο έτος.

Γεννημένος το 1931 στην Αίγυπτο, μετανάστευσε στην υπό βρετανική εντολή Παλαιστίνη το 1946 με τη μητέρα και τον νεότερο αδελφό του, που σκοτώθηκε σε αιγυπτιακή αεροπορική επίθεση το 1948 κατά τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο που ακολούθησε την ανακήρυξη του κράτους του Ισραήλ.

Ο Μοσέ Μιζραχί σπούδασε κινηματογράφο τη δεκαετία του 1950 στη Γαλλία, εκεί όπου ξεκίνησε και τη σταδιοδρομία του ως σκηνοθέτης. Μοίραζε τη ζωή του ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Γαλλία.

Άλλες δύο ταινίες του «Rosa, je t’ aime» (1972) και «La maison de la rue Chelouche» (1973) είχαν προταθεί για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Διηύθυνε ορισμένους από τους μεγαλύτερους Γάλλους ηθοποιούς όπως οι Μπερναντέτ Λαφόν, Ζαν Ροσφόρ, Πιερ Ρισάρ και Ανί Ζιραρντό, αλλά και τον Αμερικανό ηθοποιό Τομ Χανκς στο «Every Time We Say Goodbye», μια ισραηλινο-αμερικανική παραγωγή του 1986.

Ο Μοσέ Μιζραχί δίδαξε επίσης κινηματογράφο για πολλά χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Χωρισμένος από τη μυθιστοριογράφο και σεναριογράφο Ραχήλ Μιζραχί, ήταν ξαναπαντρεμένος με την Ισραηλινή ηθοποιό και σκηνοθέτρια Μιχάι Μπατ Αντάμ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα