Where is Marta: Το ισπανικό ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση και τη δολοφονία της έφηβης Μάρτα

Where is Marta: Το ισπανικό ντοκιμαντέρ για την εξαφάνιση και τη δολοφονία της έφηβης Μάρτα

Άλλο ένα εκπληκτικό κατά την άποψη μου ντοκιμαντέρ έκανε την εμφάνιση του στο Netflix. Πρόκειται για το Dónde está Marta?-Where is Marta-Που είναι η Μάρτα ένα ισπανικό ντοκιμαντέρ για την υπόθεση εξαφάνισης και δολοφονίας στην Σεβίλλη της έφηβης τότε Μάρτα.

Εφόσον πρόκειται για αληθινά γεγονότα δεν ξέρω αν θεωρούνται spoilers 

 Ακολουθούν spoilers
Όπως αναφέραμε όλα εκτυλίσσονται στην Σεβίλλη της Ισπανίας το 2009. Μια οικογένεια που είχε τρεις κόρες ζούσε ήσυχα ώσπου μια μέρα η μία κόρη τους η Μάρτα κατέβηκε από το σπίτι για να συναντήσει το πρώην αγόρι της για να μιλήσουν.

Πρόκειται για τον Μιγκέλ που ήταν 18 χρόνων και μεγαλύτερος από την Μάρτα. Στην εξώπορτα που μιλούσαν ο πατέρας της Μάρτα ερχόμενος τους βλέπει και άλλα της λέει να μην ανεβαίνει σε μηχανάκια καθώς ο Μιγκέλ οδηγούσε ένα.

Η ώρα περνούσε και η Μάρτα δεν εμφανιζόταν, πράγμα που δεν κάνει ποτέ καθώς σε περίπτωση που αργήσει πάντα τηλεφωνεί. Οι γονείς της την παίρνουν τηλέφωνο αλλά δεν την βρίσκουν. Καταφέρνουν να επικοινωνήσουν με τον Μικέλ μετά από αρκετές ώρες ο οποίος τους ενημερώνει πως την είχε αφήσει τα μεσάνυχτα σε ένα μαγαζί δίπλα στο σπίτι της και μετά έφυγε.

Τότε ο εφιάλτης για την οικογένεια ξεκινά.

Παίρνοντας πάρα πολλά τηλέφωνα σε γνωστούς και φίλους η μητέρα της Μάρτα προσπαθεί να βρει που μπορεί να είναι η κόρη της. Ο πατέρας της βγαίνει στους δρόμους και πηγαίνει στο νοσοκομείο μήπως έχει πάθει κάποιο ατύχημα, αλλά μάταια. Στην συνέχεια πηγαίνει από το σπίτι του Μιγκέλ αλλά βρίσκει τα παράθυρα κλειστά και κανένα στο σπίτι. Μετά από αρκετές ώρες άκαρπων προσπαθειών , πηγαίνει και δηλώνει την εξαφάνιση στην αστυνομία η οποίο του λέει ότι μπορεί να κοιμήθηκε σε κάποια φίλη της χωρίς να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Παράλληλα πολλοί φίλοι άρχισαν να ψάχνουν μαζί με τους γονείς τους. Μια από αυτές ήταν και η κολλητή τη φίλη. Μαζί με την μητέρα της πηγαίνουν στο σπίτι του Μιγκέλ όπου τελικά τους ανοίγει ο μεγαλύτερος αδερφός του και τους είπε πως ο μικρότερος αδερφός του άφησε την Μάρτα κοντά στο σπίτι της.

Χωρίς κανένα στοιχείο φεύγουν αλλά παρατηρούν πως το σπίτι μύριζε πολύ έντονα χλωρίνη και καθαριστικά. Το αναφέρουν στον πατέρα της Μάρτα ο οποίος το δηλώνει και αυτό στην αστυνομία. Βέβαια πάλι χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον του λένε πως θα το ψάξουν από Δευτέρα. Ούτε λίγο ούτε πολύ για να ξεκινήσει η δράση της αστυνομίας χρειάστηκε να περάσουν 17 ώρες.

Όπως σε πολλές υποθέσεις εξαφάνισης κυρίως ύποπτος είναι αυτός που ήταν και τελευταίος μαζί με τον αγνοούμενο. Έτσι και όλο το βάρος της έρευνας πέφτει στον Μιγκέλ ο οποίος όμως από μαρτυρίες άλλων και του αδερφού του φαίνεται να έχει άλλοθι. Βέβαια η αστυνομία καταφέρνει να πάρει εν άγνοια του τα ρούχα που φορούσε εκείνο το βράδυ και βρήκε αίμα στο μπουφάν του που ταίριαζε με το DNA της Μάρτα και αμέσως τον συλλαμβάνουν.

Μετά από τα στοιχεία ο Μιγκέλ ομολογεί πως πάνω σε ένα τσακωμό τους την χτύπησε με ένα τασάκι και την σκότωσε.

Το πτώμα της ισχυρίστηκε πως το πέταξαν σε ένα ποτάμι μαζί με άλλους δύο φίλους του, εκ των οποίων ο ένας μόλις 15 χρονών.

Αμέσως η αστυνομία συλλαμβάνει και τους άλλους δύο και η Σεβίλλη στην κυριολεξία είναι έτοιμη να λιντσάρει και τους τρεις για ότι έκαναν.

Καθώς οι μέρες περνούσαν ξαφνικά ο Μιγκέλ αλλάζει την κατάθεσή του και λέει πως ο 15χρονος ήταν αυτός που σκότωσε την Μαρτα αφού πρώτα την βίασε. Στην νέα αναπαράσταση όμως φάνηκε πως ο Μιγκέλ έλεγε ψέματα προσπαθώντας να ρίξει το φταίξιμο αλλού.

Μέσα σε όλα αυτά βασικό και ύποπτο ρόλο παίζει και έπαιζε ο μεγαλύτερος αδελφός του Μιγκέλ που αν και έκανε φυλακή για 90 μέρες περίπου, δεν μπόρεσαν να βρουν παραπάνω στοιχεία.

Στην επερχόμενη δίκη και μέσα στον πόνο των γονιών της κανείς δεν ομολογούσε τίποτα πέρα του Μιγκέλ και αν και έδωσαν αρκετά σημεία για το πτώμα της Μάρτα, όλα ήταν ψέματα χωρίς κανένα αποτέλεσμα.

Μέχρι και την δίκη το 2019 κανείς τους δεν αποκάλυψε που μπορεί να είναι το πτώμα της. Η κατάληξη ήταν μέχρι και σήμερα το πτώμα να μην έχει βρεθεί και μόνο ο Μιγκέλ να καταδικαστεί σε 20 χρόνια, αλλά σίγουρα αυτοί που την γλύτωσαν ήταν περισσότεροι.

Η άποψη του lordoftheseries.gr
Άλλη μία εξαιρετική προσπάθεια των Ισπανών σε true crime ντοκιμαντέρ. Αναφέρω το άλλη μία καθώς έχοντας δει και το The Alcasser Murders-Οι Φόνοι της Αλκάσερ μπορώ να πω πως κάνουν καταπληκτική δουλειά. Το “¿Dónde está Marta?-Where is Marta-Που είναι η Μάρτα” καταφέρνει σε μόλις τρία επεισόδια περίπου μονόωρα να αποδώσει σχεδόν τέλεια από άποψη σκηνοθεσίας και περιεχομένου, την υπόθεση της Μάρτα.

Σκηνοθετικά η δουλειά που έχουν κάνει είναι εξαιρετική καθώς με τα πλάνα τους σε βοηθάει πάρα πολύ να μην χάνεσαι χρονικά αλλά και τοπικά στα γεγονότα, αλλά και σου δίνει ένα μυστήριο και μία αγωνία σε όλη την διάρκεια αν και μιλάμε μόνο για ένα ντοκιμαντέρ.

Για άλλη μία φορά και εδώ οι συντελεστές της σειράς έχουν ενεργό ρόλο καθώς ακούγονται πολλές φορές να ρωτούν ακόμη και να «στριμώχνουν» όσους μιλούν. Πλέον δεν γυρίζουν ένα απλό ντοκιμαντέρ, αλλά θέλουν να βρουν και την λύση εάν φυσικά μπορούν. Σε πολλά σημεία κάνουν έρευνες που πίσω στο 2009 δεν είχαν τα απαραίτητα μέσα.

Τουλάχιστον όπως και στο «The Alcasser Murders-Οι Φόνοι της Αλκάσερ» που άλλαξαν κάποιοι νόμοι στην Ισπανία, έτσι και εδώ (αφού έγινε πρώτα το κακό) άλλαξε ο νόμος περί άμεσης ενεργοποίησης της αστυνομίας σε περίπτωση αγνοούμενου ανηλίκου καθώς και την απαγόρευση στα ΜΜΕ-που και εδώ είχαν πέσει σαν τα κοράκια-να πλησιάζουν ανηλίκους για συνεντεύξεις και προβολή.

Κλείνοντας έχω να πω πως το «¿Dónde está Marta?-Where is Marta-Που είναι η Μάρτα» άνετα το βάζω στα top true crime ντοκιμαντέρ που έχω δει και για άλλη μία φορά μου δίνει να καταλάβω πως όσο υπάρχουν στόματα κλειστά στην ανθρωπότητα θα υπάρχουν πάντα τέτοιες ανάλογες υποθέσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα